Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 09:47 869 2

Английският композитор Андрю Лойд Уебър написа химн за коронацията на крал Чарлз III,

  • андрю лойд уебър-
  • композитор-
  • коронация-
  • крал чарлз чарлз iii

"Надявам се, моят химн да отразява това радостно събитие", казва Уебър

Английският композитор Андрю Лойд Уебър написа химн за коронацията на крал Чарлз III, - 1
Снимкa: БГНЕС

Андрю Лойд Уебър, английският композитор, създал партитурите на хитови мюзикъли като "Котките", "Фантомът от операта" и "Евита", написа химн за коронацията на крал Чарлз III, като адаптира църковна музика, съобщиха Associated Press и Reuters, цитирани от NOVA.

Творбата на Уебър е едно от 12-те нови произведения, които Чарлз поръча за тържественото събитие на 6 май в Уестминстърското абатство. Тя включва текст от Псалм 98 и е написана специално за хора и органа на абатството.

"Надявам се, моят химн да отразява това радостно събитие", казва Уебър в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Програмата на церемонията за коронацията на Чарлз III включва по-стара музика и нови композиции, тъй като дворецът се стреми да съчетае традиционни и модерни елементи, които да отразяват реалностите на съвременна Великобритания. В нея са включени творби на Уилям Бърд (1543-1623), Георг Фридрих Хендел (1685-1759), Едуард Елгар (1857-1934), Хенри Уолфорд Дейвис (1869-1941), Уилям Уолтън (1902-1983), Хюбърт Пари (1848-1918) и Ралф Вон Уилямс (1872-1958), чиято музика е звучала при предишни коронации, както и произведение на съвременния уелски композитор Карл Дженкинс.

Ще прозвучат и нови творби от Сара Клас, Найджъл Хес, Пол Милър, Тарик О'Ригън, Роксана Пануфник, Шърли Джей Томпсън, Джудит Уиър, Родерик Уилямс и Деби Уайзман.

За коронацията са създадени шест оркестрови произведения, пет хорови произведения и едно за орган. Те обхващат класически, сакрални, филмови, телевизионни и музикално-театрални жанрове.

В програмата ще бъдат включени и лични акценти - ще бъде отдадена почит чрез музика към покойния баща на Чарлз, принц Филип, който е роден като гръцки принц. Новият монарх е поискал гръцка православна музика, която ще бъде изпълнена от Ансамбъла за византийски песнопения.

В програмата ще бъде и химнът: "Задок, свещеникът" на Хендел. Той се изпълнява на всяка коронация, откакто е поръчан за крал Джордж II през 1727 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо не е както преди

    3 0 Отговор
    Не ви ли се струва, че тези крале, не са както предишните крале. Или казано по кратко "Совите не са това което са". Нито Чарлз има визия за крал (макар да си носел гърнето където отидел), още по малко Хари има визия за принц. Колкото повече говори и пише, толкова по евтин става. Един глезльо, който оправдава своите изцепки със смъртта на майка си. Горкият, той единствен е загубил майка си, а да не забравяме, че тя почина като си живееше живота като свободна жена. Жалки английски номера за печелене на пари и внимание. Нищо истинско няма нито в кралете, нито в принцесите и принцовете.
  • 2 Механик

    0 0 Отговор
    Айдаааа, и тоя избръмча.
    Един, макар и велик (за мене) композитор, на дърти години пише химн за някакъв нафталин с изтекъл срок на годност.