Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 15:15 4 006 3

4 грешки, които допускаме при миенето на косата

  • коса-
  • миене на коса-
  • грешки

Грешките, които съсипват косата ни

4 грешки, които допускаме при миенето на косата - 1
Снимка: Shutterstock

Мислите ли, че в такъв прост въпрос като миенето на косата не може да има грешки? Разбира се, че може. Германски дерматолози алармират за най-честите грешки при миенето на коса.

Ето какво съветват да не правим:

Твърде много шампоан

Шампоанът почиства косата ви и може да се изкушите да миете косата си повече от веднъж седмично, но това не е препоръчително. Твърде много шампоан може да лиши косата от естествените ѝ мазнини и влага. Дори и да миете косата си често, няма нужда да я миете с шампоан всеки път, пише zdrave.to.

Твърде гореща вода

Не мийте косата си с гореща вода. Излагането на скалпа на високи температури може да направи скалпа и косата сухи. Горещата вода също може да увреди кичурите ви и да отслаби корените ви. Най-добре е да миете косата си с топла вода. Тя позволява на продукти за коса като маска за коса или балсами да проникнат в скалпа и да насърчат по-доброто усвояване. Най-добре е да измиете косата си първо с топла вода, а след това със студена. Хладката вода ще ви помогне да задържите влагата в косата си.

Твърде силно сушене

Косата ви е най-крехка, когато е мокра, а сушенето ѝ суха е вредно по много начини. Първо, сушенето на косата с кърпа може да увреди косата и да увеличи накъдрянето. Ще бъде по-добре и по-здравословно за косата ви, ако я оставите да изсъхне сама или леко я попиете с кърпа. Уверете се, че сушите внимателно. Но е препоръчително да не използвате груба кърпа, тъй като тя може да направи косата ви суха и непокорна.

Твърде често сменяте шампоаните

Тъй като косата ви не се адаптира лесно към различните формули, предлагани от различните продукти за коса, ще бъде от полза за косата ви, ако се придържате към един вид шампоан или балсам за измиване на косата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейски

    12 7 Отговор
    Уважаеми европейци,
    не се мийте, пестите от вода, разходи за козметика, ток за сушене, къдрене, опъване на косата.
    Кралят Слънце го е практикувал, питайте французите...
  • 2 Ели Енчева

    1 6 Отговор
    Да не се къпем по две седмици ли? Те от "Софийска вода" тъкмо си мислят ,на това да ни приучат. Ще трябва да се местим на село,при герана или по-към Витоша.
  • 3 татко Барба

    0 0 Отговор
    Кой го казва това? Европейците от Западната част на континента които до Кръстоносните походи са се къпали 2 пъти в живота ! Веднъж като се родиш и веднъж като умреш. Изтока им отваря очите на заблудените овце. И това просто общество сега ще ни дава акъл како да правим. Ние да не сме родени зад Океана за да ни дават акъл като на аборигени.