Last news in Fakti

1 Март, 2023 10:32 3 329 7

Легендите за Баба Марта и мартениците

  • баба марта-
  • мартеница-
  • мартеници-
  • пижо и пенда-
  • легенда-
  • традиция

Това са едни от най-разпространените легенди по нашите земи за възникването на мартениците, кои са Пижо и Пенда и какво прави Баба Марта

В народната традиция баба Марта е представяна ту като сърдита старица, ту като красива и млада предвестница на настъпващата пролет. Вероятно оттам идва и представата за многото ѝ лица и непредвидим характер. Месец март наистина е динамичен и непредвидим - според вярването и заради вечно спорещите ветрове на Марта - топлият червен Летник и студеният бял Зимник, пише dir.bg.

Смята се, че по времето през март може да гадаем какво ни очаква през остатъка от годината. Още в първия ден на месеца трябва да си изберем ден от него. Ако денят е хубав и слънчев, годината за нас ще е щастлива и успешна, ако е студен и мрачен, не ни чака добър късмет.

Една от любимите традиции на малки и големи за 1 март е закичването с бял и червен усукан конец. Мартеницата символизира пожелание за здраве и щастие. Обичаят е познат не само в България, но също и в Румъния, Албания, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Молдова.

Според някои източници езическият ритуал на връзването на мартеница е познат по нашите земи още от времето на тракийците. Според други, традицията е пренесена с идването на прабългарите и като доказателство за това се посочва практиката и до днес в някои региони на Централна Азия бял и червен конец да се ползват като защитни талисмани за животни, деца и момичета срещу зло и за здраве.

Според една от добре познатите легенди, съпругата на хан Аспарух - Ахинора - първа въвежда обичая у нас. След като съпругът ѝ преминава река Дунав на юг и тя дълго време няма новини от него, изпраща по една лястовица пресукани бял и червен конец, завързани за крака на птицата, като символ на любов.

В народните приказки пък често се говори за баба Марта - по-голямата сестра на Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари), която все за нещо им се сърди и е недоволна. А за да я зарадваме и да се пазим от лютия ѝ нрав, слагаме мартеници. В някои предания баба Марта не обича възрастни жени и носи хубаво време, само когато срещне млади девойки. В други пък разкази обратно - отмъщава сериозно на младите и самонадеяните. Всъщност голяма част от поверията и традициите в март са свързани именно с омилостивяването на Марта, за да донесе пролет и слънце.

Освен баба Марта, други любими образи, свързани с традициите за първия ден от март, са Пижо и Пенда. Според една от легендите те били двама влюбени, които цялото село харесвало - напет Пижо с румени бузи и красивата Пенда с бяла кожа.

Друга история пък разказва, че това били брат и сестра, които зла магьосница опитала да раздели. Семейството дълго време нямало деца и именно с намесата на тайни сили от магьосница родителите се сдобили с близнаците Пижо и Пенда. Обещанието обаче било, че когато Пенда навърши 16 години, магьосницата ще я отведе със себе си. В деня на 16-ия рожден ден Пенда се облякла в красива бяла рокля, а Пижо подарил на сестра си красиво синьо мънисто. Тогава обаче се появила и старата магьосница с намерението да изпълни заръката си. Майката отказала обещаното и не дала дъщеря ѝ да бъде отведена - в резултат, магьосницата я превърнала във вишнево дърво и отнела живота на Пенда. Пижо бил покрусен - той тръгнал след магьосницата и я умолявал да върне сестра му. Тя се съгласила да ги събере завинаги, ако Пижо обгърне тялото ѝ с кръвта си. Така и станало. А щом бащата се прибрал - заварил над къщата два щъркела, а в двора цъфнало вишнево дърво със завързани усукани бял и червен конец със синьо мънисто.

Мартениците най-често се поставят на китката, около врата (особено при животните) или на гърдите - местата, които най-много трябва да се пазят от лоша енергия. Те се свалят при появата на първите щъркели или друга пойна птица, като се връзват на цъфнало дърво.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Гледам Пижо и Пенда се продават за 28 лв.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Карла Бруни от село Горнище

    2 1 Отговор
    Хора, гледате, но не виждате. Куклите без лица са магически предмет. В статията ясно се казва за Ахинора, която изпратила първата мартеница на хан Аспарух - "тя дълго време няма новини от него, изпраща по една лястовица пресукани бял и червен конец, завързани за крака на птицата, като символ на любов". Мартеницата се състои от мъжка и женска фигура. Ако ги наречете не Пижо и Пенда, а със своето име и с името на вълзюбления и им побаете....... става любовна магия. Но какво е баенето, няма да ви кажа, знам го от баба си. Но не искам да отварям кутията на Пандора. Куклите "вуду" и мартениците, но не тези, които се връзват на ръката, са от една и съща опера.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Може би става ясно че с това се цели прекъсване на връзката между Горен и Долен Египет, чиито символи са червения и белия цвят вплетени в мартеницата.

    Мартеницата е древен символ, с който се пожелава на децата и да се превърнат в Хор - Христос на Земята.
    ..................!"


    ........... "класическата" мартеница, тази с пискюлите, е стилизирано изображение на червената и бялата корона. Особено голяма е приликата с бялата корона.