Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.
В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска салата (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).
В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция "Диалектология" в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.
"Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието", разказа проф. Кочева.
По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник ("но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки") и други.
Най-старата позната форма е "гибаница" във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н. Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница, съобщи БНР.
"Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната", акцентира проф. Кочева. Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.
Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Анонимен
12:52 04.03.2023
2 БАНИЧАРКА 4×4
ПРИ ТОВА
СКЪПО СИРЕНЕ
СТРУВА КОЛКОТО
ОНАЯ ТАВА
ОТ ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ🤔
12:53 04.03.2023
3 Делю Хайдутин
12:54 04.03.2023
4 Вече
Коментиран от #7, #10, #21, #23
12:55 04.03.2023
5 така така
Коментиран от #11, #16
12:56 04.03.2023
6 Колко пъти
12:57 04.03.2023
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Тодор Димов
13:03 04.03.2023
10 Тодор Димов
До коментар #4 от "Вече":
Е, тогава ръбай сух хлебец (без червена сланина)!13:05 04.03.2023
11 Тодор Димов
До коментар #5 от "така така":
Е-е... това са реклами. Па и пари трябват.13:07 04.03.2023
12 Тодор Димов
13:10 04.03.2023
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Хмм
Коментиран от #18, #20
13:12 04.03.2023
16 Винаги ще се намери един
До коментар #5 от "така така":
Дето ще се изкаже. Самото саламурено сирене е "изобретено" от номадски народи, като Българите, мътеници, масло и тн. Слагали са млякото в животински стомаси, за да го транспортират. При биенето докато яздят са получавали горните. С времето са се научили как да ги съхраняват. Стигаме до баницата- така така.13:12 04.03.2023
17 Дааа
Имаше една баничарница на ул.Дебелт, хората бяха от района на село Светлина, още търся тяхното ненадминато качество със суха хрупкава коричка, но за жалост... затвориха . Единствено на Двата Аслана в Сливен бяха същите преди да сменят собствениците с братчеди.
Само българки могат да правят качествени баници..това е като кръчмарска шопска салата, не всички могат да докарат вкуса, иска се ген и талант
13:15 04.03.2023
18 Ако
До коментар #15 от "Хмм":
Те преименувам от Тервел на Ахмед правя ли те турчин. Че носи някакво име не значи, че е така.13:17 04.03.2023
19 Ветеран от Протеста
13:24 04.03.2023
20 в грешка си
До коментар #15 от "Хмм":
Турците казват на баницата бюрек.13:28 04.03.2023
21 Мале мамо
До коментар #4 от "Вече":
Сега ЕС ще ни забрани да правим и ядем баница, както ни забрани розовите домати, горките ние. Ще минем само на червеи и хлебарки!Коментиран от #24
13:30 04.03.2023
22 ГРАД КОЗЛОДУЙ
13:30 04.03.2023
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Радио Чукотка
До коментар #21 от "Мале мамо":
С това мислене освен насекоми, друго не заслужаваш. Дори и да можеш да си го позволиш, в което се съмнявам.13:37 04.03.2023
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Васил
13:51 04.03.2023
27 това добре
Коментиран от #29, #30
13:51 04.03.2023
28 РЕАЛИСТ
15:20 04.03.2023
29 РЕАЛИСТ
До коментар #27 от "това добре":
В сайта пише за баницата с кое си партнира. Посочили са боза и кисело мляко.15:24 04.03.2023
30 Ухаааа
До коментар #27 от "това добре":
Мазна баница и боза и после 200 кила. Гледам ги по спирките до баничарниците тлъсти китове нагъват яко и ми се отщява.15:46 04.03.2023
31 ганю
млин с руйно вино Българско е и е патриотично
и чифте пищови с чеверме
Капитан Петко туй не е уйдурма
21:10 04.03.2023
32 Тесто
08:45 05.03.2023
33 ЙодетА
12:14 09.03.2023