Last news in Fakti

4 Март, 2023 12:50 3 349 33

Класираха българската баница сред най-вкусните ястия със сирене в света

  • класация-
  • ястия със сирене-
  • баница-
  • най-вкусните

Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas

Класираха българската баница сред най-вкусните ястия със сирене в света - 1
Снимка: Shutterstock

Българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска салата (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция "Диалектология" в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

"Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, че баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието", разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, някои от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник ("но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки") и други.

Най-старата позната форма е "гибаница" във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н. Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница, съобщи БНР.

"Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната", акцентира проф. Кочева. Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни поводи, допълни още специалистката от БАН.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    27 4 Отговор
    Ако бяха пробвали баница с истинско сирене и масло щяха да я класират на първо място.
  • 2 БАНИЧАРКА 4×4

    23 3 Отговор
    ТАЯ ТАВА
    ПРИ ТОВА
    СКЪПО СИРЕНЕ
    СТРУВА КОЛКОТО
    ОНАЯ ТАВА
    ОТ ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ🤔
  • 3 Делю Хайдутин

    19 2 Отговор
    Не е виновен този който яде баницата а този който му дава.
  • 4 Вече

    12 14 Отговор
    ми се отщя да ям баница . Баница , та баница , чудо на чудесата ?

    Коментиран от #7, #10, #21, #23

  • 5 така така

    11 15 Отговор
    Баницата не е българска! Практически няма българско ястие. Къде виждате ресторани за българска кухня?? Имаме китайски, корейски, италиански, но нямаме български!!

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Колко пъти

    8 8 Отговор
    Ще въртите едно и също. Голям гордост....баница
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тодор Димов

    5 2 Отговор
    Да си жива и здрава! И-и... добър апетит!
  • 10 Тодор Димов

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вече":

    Е, тогава ръбай сух хлебец (без червена сланина)!
  • 11 Тодор Димов

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "така така":

    Е-е... това са реклами. Па и пари трябват.
  • 12 Тодор Димов

    10 2 Отговор
    Има хора, които разбират! Има други.... дето ги е страх да не надебелеят. Яжте спокойно, надебеляването не е от баница.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хмм

    10 12 Отговор
    Само, че както и името и това е турско ястие

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Винаги ще се намери един

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "така така":

    Дето ще се изкаже. Самото саламурено сирене е "изобретено" от номадски народи, като Българите, мътеници, масло и тн. Слагали са млякото в животински стомаси, за да го транспортират. При биенето докато яздят са получавали горните. С времето са се научили как да ги съхраняват. Стигаме до баницата- така така.
  • 17 Дааа

    16 3 Отговор
    Ама направена от българка, а не разни цигани да ми продават мазнотии гренясали с извара или бутер тесто. Лъжещи, че е българска баница.
    Имаше една баничарница на ул.Дебелт, хората бяха от района на село Светлина, още търся тяхното ненадминато качество със суха хрупкава коричка, но за жалост... затвориха . Единствено на Двата Аслана в Сливен бяха същите преди да сменят собствениците с братчеди.
    Само българки могат да правят качествени баници..това е като кръчмарска шопска салата, не всички могат да докарат вкуса, иска се ген и талант
  • 18 Ако

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хмм":

    Те преименувам от Тервел на Ахмед правя ли те турчин. Че носи някакво име не значи, че е така.
  • 19 Ветеран от Протеста

    10 3 Отговор
    Кочева,на тази територия живеят Траки и Прабългари.... И ние сме техни потомци...Там е нашия Произход.
  • 20 в грешка си

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хмм":

    Турците казват на баницата бюрек.
  • 21 Мале мамо

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вече":

    Сега ЕС ще ни забрани да правим и ядем баница, както ни забрани розовите домати, горките ние. Ще минем само на червеи и хлебарки!

    Коментиран от #24

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    Вече Всичко е ГМО
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Радио Чукотка

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Мале мамо":

    С това мислене освен насекоми, друго не заслужаваш. Дори и да можеш да си го позволиш, в което се съмнявам.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Васил

    3 4 Отговор
    Само ако знаеха какво сирене слагат нямаше даже да помислят за нея!
  • 27 това добре

    3 3 Отговор
    Това добре , но къде забравихме бозата .....айде , нека не е ""от шест стотинки"", но си ходи приказно с баницата......Да ви е сладко!!!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Абе ,понеже съм си Тома Неверни влязох в сайта и видях, че баницата е на 11-то място . Just for the records
  • 29 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "това добре":

    В сайта пише за баницата с кое си партнира. Посочили са боза и кисело мляко.
  • 30 Ухаааа

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "това добре":

    Мазна баница и боза и после 200 кила. Гледам ги по спирките до баничарниците тлъсти китове нагъват яко и ми се отщява.
  • 31 ганю

    0 1 Отговор
    с Коприва е вкусотия
    млин с руйно вино Българско е и е патриотично
    и чифте пищови с чеверме
    Капитан Петко туй не е уйдурма
  • 32 Тесто

    2 0 Отговор
    в стомаха - кофти.
  • 33 ЙодетА

    1 1 Отговор
    Румънците патентова ха добруджанската баница като румънска и ний останахме пак с пръст в уста.