Last news in Fakti

4 Март, 2023 17:13 1 050 7

До 2035 г. над половината от световното население ще страда от затлъстяване

  • затлъстяване-
  • наднормено тегло-
  • здраве-
  • проблеми-
  • здравословно състояние

Според нов доклад процентът на затлъстяване се увеличава бързо, особено сред децата и в страните с ниски доходи

До 2035 г. над половината от световното население ще страда от затлъстяване  - 1
Снимка: Shutterstock

Според нов доклад повече от половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2035 г., ако не се вземат значителни мерки, пише БГНЕС. Атласът за 2023 г. на базираната в Италия Световна федерация за борба със затлъстяването изчислява, че 51% от населението на света, т.е. повече от 4 млрд. души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през следващите 12 години. Според доклада процентът на затлъстяване се увеличава бързо, особено сред децата и в страните с ниски доходи.

Данните са ''ясно предупреждение'' според Луиз Баур, президент на Световната федерация за борба със затлъстяването, която заяви, че политиците трябва да действат незабавно, за да предотвратят влошаването на ситуацията. "Особено тревожно е да се види, че процентът на затлъстяване нараства най-бързо сред децата и юношите", каза тя в изявление. "Правителствата и вземащите решения по целия свят трябва да направят всичко възможно, за да избегнат прехвърлянето на здравните, социалните и икономическите разходи върху по-младото поколение", каза тя.

Според доклада затлъстяването при децата може да се увеличи повече от два пъти в сравнение с 2020 г. и до 2035 г. да достигне 208 милиона момчета и 175 милиона момичета.

Според федерацията разходите за обществото са значителни в резултат на здравните проблеми, свързани със затлъстяването: повече от 4 трилиона долара годишно до 2035 г., което се равнява на 3% от световния БВП.

Авторите на доклада обаче заявиха, че не обвиняват отделните хора, а отправят призив за анализ на социалните, екологичните и биологичните фактори, които благоприятстват това явление.

В доклада се използва индексът на телесната маса (ИТМ), който представлява съотношението между теглото (килограми) и квадрата на височината в метри. Според Световната здравна организация (СЗО) индекс на телесна маса над 25 означава наднормено тегло, а над 30 - затлъстяване. През 2020 г. 2,6 млрд. души попадат в тези категории, което се равнява на 38% от населението на света.

В доклада се заключава също така, че почти всички страни, в които се очаква да има най-голямо увеличение на затлъстяването през следващите години, са страни с ниски и средни доходи в Азия и Африка.

Данните от доклада ще бъдат представени на лицата, вземащи решения в ООН, и на държавите-членки през следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоест

    10 0 Отговор
    В Европа и САЩ - дебелаци , другите гръчави на суица , и средно - 50% световното население затлъстяло !

    Коментиран от #2

  • 2 Когато дойдат лошите години,

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тоест":

    дебелите ще отслабнат, а слабите ще умрат! Помни ми думите!

    Коментиран от #3

  • 3 Мотьооо Пищова

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Когато дойдат лошите години,":

    Децата взимат пример от мен
  • 4 Направете тих бойкот на отровителите

    9 0 Отговор
    Стига сте програмирали хората!
    Махнете сладкишите и преценете какво всъщност ядете - истинска храна или мазнина със захар и мазнина със сол. Махнете цигарите, кафето, захарта и алкохола. Ще ви остават доста пари за всичко останало. И поне малко ще спрете да бъдете роби на големите производители на отровни храни и боклуци.

    Коментиран от #7

  • 5 Читател

    4 0 Отговор
    Не мислете толкова далеч във времето защото не знам дали половина население ще е дебелаци или половина ще измре с любезното съдействие на знаете кои
  • 6 Да страда,

    1 0 Отговор
    като нямат мозък и воля.
  • 7 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Направете тих бойкот на отровителите":

    Ами и аз това казвам - забранете вредните храни, за да се избегне затлъстяване!