Toblerone се откроява директно на рафтовете за шоколад в магазините. Докато другите шоколадови продукти обикновено са плоски и правоъгълни, марката на Mondelez опакова шоколада си в триъгълна опаковка. Освен това Mondelez разчита до голяма степен на имиджа на Швейцария - в крайна сметка конфедерацията е световноизвестна с висококачествения си шоколад. В съответствие с това върху опаковката е изобразен върхът Матерхорн, а под дебелия надпис Toblerone има и по-малък надпис of Switzerland.
Скоро марката ще трябва да се справя и без двете, защото зад кулисите на шоколадовия гигант се променят доста неща. Досега шоколадът за целия свят се произвеждаше единствено във фабрика в Берн. Работниците в нея настояват за шест процента по-високо заплащане. Но друг фактор предизвиква сътресения в дизайна на опаковките: Mondelez иска да премести част от производството на Toblerone от Берн в Братислава (Словакия).
Но по-ниските заплати в Словакия имат своята цена: има строги условия за използването на типични швейцарски символи. Отделна „Наредба за швейцарството“ щателно регламентира кой какви национални символи, вкл. швейцарския кръст, може да използва. Това се отнася и за Mondelez, а поради производството си в Словакия компанията е загубила това право.
Така че от средата на годината известните барчета Toblerone ще трябва да се справят без Матерхорн. Според компанията вместо него друга планина ще украсява опаковките.
„Редизайнът на опаковката въвежда модернизирано и рационализирано лого на планина, което е в съответствие с геометричната и триъгълната естетика", заяви говорител на Mondelez пред Aargauer Zeitung. Бернската мечка, скрита в планината, ще продължи да се използва. Toblerone е измислила и решение за надписите: вместо „оf Switzerland" ще се ползва надписа „established in Switzerland".
Съгласно приетия през 2017 г. Закон за швейцарската принадлежност националните символи и швейцарските кръстове не са разрешени върху опаковките на продукти, които не отговарят на критериите за швейцарска принадлежност.
Законът постановява, че поне 80% от суровините в продукта, който използва швейцарски национални символи или твърди, че е „произведен в Швейцария", трябва да са наистина Швейцария, пише investor.bg. Делът е 100% за млякото и млечните продукти. Основната работа по производството на швейцарски продукт също трябва да се извършва в Швейцария. Изключения се правят за суровини, които не се намират в конфедерацията, като например какаото.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 безработен мормот
Коментиран от #5, #6
18:13 04.03.2023
2 Да Добре
КУПИ СИ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС С ШОКОЛОДА ПРАВИ СИ
ТОБЛЕРОН. На ниски цени.
Коментиран от #4
18:15 04.03.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Смениха
До коментар #1 от "безработен мормот":
си само опаковката , без Матахорн на нея !Коментиран от #10
18:25 04.03.2023
6 мдам
До коментар #1 от "безработен мормот":
няма нужда да разбираме защо си безработен... трай си кат не знаеш.Коментиран от #11
18:35 04.03.2023
7 Студопор
18:36 04.03.2023
8 тоблерон
До коментар #3 от "Ром Бакарди":
е за децата и за подаръци... Швейцарските шоколади (Калиер, Рагуса, Бранше и т.н.) са друга бира като цяло.18:36 04.03.2023
9 Добрия войник
19:47 04.03.2023
10 безработен мормот
До коментар #5 от "Смениха":
Смениха всичко! Какво му е "швейцарското" на шоколад произведен от американска фирма в Словския от словаци с незнайно, какво мляко, но не и от швейцарски крави??? И то кво остана само "името"?19:48 04.03.2023
11 безработен мормот
До коментар #6 от "мдам":
Ходи се отваряй на маkя си, знаещия!19:49 04.03.2023
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Вангог
10:46 05.03.2023
15 шири
14:14 05.04.2023