30 Март, 2023 10:32 2 697 14

Развенчаха популярен мит за предназначението на Стоунхендж

  • стоунхендж-
  • великобритания-
  • календар-
  • слънчев календар-
  • теория-
  • предназначение-
  • мистерия-
  • история

Наскоро се появи теорията, че каменните блокове са били използвани като слънчев календар, но учените отхвърлят това предположение

Развенчаха популярен мит за предназначението на Стоунхендж - 1
Снимка: Shutterstock

Стоунхендж е едно от най-емблематичните исторически паметници в света и британска културна емблема, но дебатът защо и как е бил построен преди около 5000 години далеч не е приключил, пише британското издание Daily Mail.

Нова научна разработка твърди, че "развенчава“ теорията, предложена миналата година, че монументът е служил като слънчев календар, помагайки на хората да проследяват дните в годината. Италиански и испански експерти твърдят, че това е "напълно необосновано“ и се основава на "насилствени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии“.

Британският изследовател, който стои зад теорията, смята че големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени, представляват един ден в месеца, което прави цялото място огромно устройство за отчитане на времето. Той отвърна на новите критики на теорията си като я нарече "класическо словосъчетание без заключение“, което е "зле информирано“ и "забива в ъглите“. В неотдавнашен документ авторът предложи проектът на "сарсен“ фазата на Стоунхендж да е замислен, за да представи календарна година от 365,25 дни, калибрирана от подравняването на слънцестоенията, черпейки вдъхновение от древен Египет.

"Основното им несъгласие всъщност не е с моите идеи, а по-скоро с консенсуса на египтолозите, които цитирам в оригиналната си статия“, каза британският изследовател пред MailOnline. "Лесно е да се твърди, че някой греши, но какви са неговите доказателства? И как точно тълкуват подредбата на камъните в Стоунхендж?"

Новият документ е автор на д-р Джулио Магли от "Политехническия университет“ в Милано и професор Хуан Антонио Белмонте от Universidad de La Laguna в Тенерифе.

"Стоунхендж е удивително сложен паметник, който може да бъде разбран само като се вземе предвид неговия пейзаж и хронологията на различните му фази през вековете“, казват те. "Целта на настоящото писмо е да покаже, че тази идея е необоснована, тъй като се основава на поредица от натрапени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии с други култури.“

За своето изследване, публикувано в Antiquity преди година, професор Дарвил анализира броя и разположението на големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени.

Сарсените образуват всичките 15 камъка на централната подкова на Стоунхендж, стойките и преградите на външния кръг, както и външните камъни като камъка на петата, камъка на клането и камъните на станцията.

"Хората в Стоунхендж вероятно са отбелязвали дните от месеца, всеки от които е представен с камък, може би използвайки малък камък или дървено колче", казва още той на MailOnline по това време.

Но италиано-испанското дуо, и двамата астрономи, напълно отхвърлят тази концепция, като я наричат ​​"нумерология“ (псевдонаучно изследване на скритите връзки между числа и понятия). Те също така посочват, че почти половината от камъните на кръга са изгубени и е "възможно те също да са били малки, като по този начин се нарушава магията на хипотезата“.

Вече е добре известно, че цялото оформление на Стоунхендж е разположено спрямо слънцестоенията или крайните граници на движението на слънцето. Наблюдателите в Стоунхендж по време на зимното слънцестоене, стоящи на входа на заграждението и обърнати към центъра на камъните, могат да наблюдават залеза на слънцето в югозападната част на хоризонта.

Професор Дарвил смята, че обитателите на известния хенге са използвали не само за проследяване на часовете от годината, но и дните от месеца.

"Това, което те направиха според мен, беше просто да отбележат дните, представени от камъка, каза той пред MailOnline. Имаме някои по-късни праисторически календари, където те изброяват дните и имат дупка до всеки, за да могат да ги маркират с колче. Мисля, че нещо подобно би се случило в Стоунхендж, може би с помощта на малък камък или дървено колче.“

Професор Дарвил също така смята, че календарът може да отбележи 12-те месечни цикъла от по 30 дни всеки – добавяйки до една година. Но астрономите контрират това, наричайки устройството "неизвестно“ и казвайки, че 12-те месеца не са представени от паметника.

Професор Дарвил в крайна сметка смята, че новият документ "избива ъглите с поредица от твърдения, подкрепени само от съдържанието на техните собствени предишни публикации“.

"Те също така попадат в капана, който е хванал много археоастрономи – идеята, че праисторическите хора са работили на високо ниво на прецизност“, каза той пред MailOnline."Те не го направиха, те използваха наблюдения, стълбове и парчета канап – теодолитът и компасът тепърва трябваше да бъдат изобретени.“

Въпреки че никой не може да бъде сигурен защо е построен Стоунхендж, отдавна съществува школа на мисълта, че той е служил като древен календар, но британският експерт посочи как вероятно е функционирал. Други теории включват, че е бил култов център за изцеление, храм, място, където са били почитани предците или дори гробище.

MailOnline се свърза с д-р Магли и професор Белмонте за техните теории относно предназначението на Стоунхендж.

Д-р Магли отговори: "Смятаме, че настоящата археологическа/археоастрономическа интерпретация на Стоунхендж като място, символично свързано с предците и със зимното слънцестоене, е правилна, така че нямаме нови теории сами по себе си.

"Любопитно е, че Даруил ни приписва да преувеличаваме точността на подравняването, докато е точно обратното; казваме, че не е било достатъчно точно, за да работи като настройка за календара, както той вместо това предложи.'


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонски

    22 1 Отговор
    Стоунхенджа е строен от македонци бил е летна кухня на Сашо Македонски.

    Коментиран от #4, #9, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нпо агент

    12 0 Отговор
    друго интересно при англосакси няма..само мъгла и тези камъни..а и овце..блеещи...

    Коментиран от #14

  • 4 катран

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    мукедонци ако чуят за това..ще намерят документи за автентичност..
  • 5 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Британчето е построило таа туристическа атракция, през 1953та. За да се прави на интересно. Друиди ала бала.

    Коментиран от #6

  • 6 То е ясно

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Абсолютно вярно !
  • 7 Мъжа на урсула

    8 1 Отговор
    Президента Путин проявява интерес. Предлага разкопки със Сармат за ,,изучаването,, на таа купчина камъняк
  • 8 Мъжа на урсула

    8 1 Отговор
    Стоунхендж е едно???!!! от най-емблематичните исторически паметници

    Събинче, хубавко си ма вземи понаучи българския език. ,,Образованието,, в нов български ,,университет,,...
  • 9 Джаба хатянина

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    И нотариален акт имат
  • 10 Прометей с гащи от Скопие

    6 0 Отговор
    Огромните камъни са донесени от яки македонци да чупят огромните македонски орехи ,които са завещани на народа в северната част на Македония от Александър Македонски! Другото се е свободно съчинение и приказки под шипков храст!
  • 11 Прометей с гащи от Скопие

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    И това е вероятно!
  • 12 aнтифен

    1 0 Отговор
    Не знам вие какво разбрахте от статията, но аз нищо. Бил съм там, дали камъните са носени от незнайно къде и за какво са служили са само догатки.За обикновенния човек да просто подредени камъни, някои с арки.
    Не съм ходил в Нидерландия за качак, вярвайте ми
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Cтигa cтe ни зaнивaли c глупocти. Cтoухeндж e CЪВРEМEННA ФAЛШИМEНТO-ВЪЗCТAНOВКA. В мрeжaтa дoри имa дoкумeнтaлни кaдри c изливaнeтo нa бeтoнa oт БEТOНOВOЗИ зa фундaмeнти нa кaмънитe и тяхнoтo мoнтирaнe пo мecтaтa им c КРAНOВE.
    Гoлям бъзик e тaзи ВЪЗCТAНOВКA. Caмo кaтo cи пoмиcля, чe пo нeя ce прaвят някaкви нaблюдeния нa звeздитe, cлънцeтo и другитe нeбecни тeлa, пишaт ce cтaтии и т.н. - гoлeм cмeх.
  • 14 карамфила

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "нпо агент":

    и дъжд,всеки ден от 10 до 12 и от 14 до 15.