Last news in Fakti

30 Март, 2023 14:49 1 120 4

Музей в Лондон изложи гигантски скелет на динозавър (СНИМКИ)

  • динозавър-
  • скелет-
  • макет-
  • патаготитанът-
  • музей-
  • лондон

Макетът е зает от аржентинския музей на палеонтология "Ехидио Ферулио", чиито учени са открили останките на гиганта

Музей в Лондон изложи гигантски скелет на динозавър (СНИМКИ) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скелет на едно от най-големите животни, обитавало някога Земята, е изложен в Природонаучния музей в Лондон, съобщиха АФП и Би Би Си.

Патаготитанът e живял преди около сто милиона години в Южна Америка. Динозавърът с дължина 37 метра от муцуната до опашката е тежал 60-70 тона.

В музея е изложен не само макет на скелета, но и някои от реалните вкаменелости на кости от динозавъра, открити в Аржентина през 2014 г.

Най-голямата от тях е бедрена кост с дължина 2,4 метра. Тя е изложена изправена, за да даде възможност на посетителите в музея да се снимат пред нея.

"Патаготитанът е бил завропод", каза палеонтологът проф. Пол Барет пред Би Би Си. Той поясни, че този вид e изглеждал като гигантски слон, с много дълга шия и дълга опашка.

Макетът е зает от аржентинския музей на палеонтология "Ехидио Ферулио", чиито учени са открили останките на гиганта. Той е изложен в най-голямото изложбено пространство на лондонския музея - Галерия "Уотърхаус". Подът трябвало да бъде укрепен, наложило се краят на опашката да бъде увит около колона.

Беше сериозно предизвикателство, сравнимо с овесването на скелета на син кит от тавана на Зала "Хинце" в музея, каза ръководителят на техническата продукция в музея Джез Бърн.

Скелетът може да бъде разгледан от петък до 7 януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 1 Отговор
    Вие разлика между скелет и фосил правите ли? Скелетът е изграден от кости, а фосилът е камък. Така нареченият "скелет" най-вероятно е издялкан в някое ателие възоснова на въображението на каменоделеца.
  • 2 Божидара Найденова факти

    4 1 Отговор
    Изкупувам тоалетни торти 5лева на торта хубава кафява смърдяща с глутамат

    Коментиран от #3

  • 3 Ся ще се истропам в

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Божидара Найденова факти":

    Една кофа , Дай си телефона
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУ

    0 0 Отговор
    много пpости мисиpки пишат тия статии ужас от невежеcтво