3 Април, 2023 11:35 3 532 16

Френският министър на социалната икономика се появи на корицата на Playboy (СНИМКИ)

  • марлене скиапа-
  • playboy-
  • корица-
  • министър-
  • франция

40-годишна авторка на феминистки книги Марлене Скиапа не е чужда на споровете и неведнъж е разгневявала десните

Френският министър на социалната икономика се появи на корицата на Playboy (СНИМКИ) - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Може ли позирането за "Плейбой" да бъде феминистки акт? Френска министърка смята, че е така, и защити решението си да се появи облечена на корицата на известното списание, предаде АФП.

40-годишна авторка на феминистки книги Марлене Скиапа не е чужда на споровете и неведнъж е разгневявала десните.

Но дори министър-председателят и левите критици смятат, че министърът на социалната икономика и асоциациите е направила грешка с последния си трик: позира за ‚Плейбой“, придружавайки 12-странично интервю, посветено на правата на жените и гейовете, както и на абортите.

"Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време", написа Скиапа в Twitter. "Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни ретроградите и лицемерите, или не."

Решението раздразни някои колеги в правителството, което се бори със стачки и все по-ожесточени демонстрации срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст с две години.

Гледката на Скиапа, облечена в дизайнерски рокли за бляскаво списание, беше възприета от някои като погрешно послание. Един човек беше цитиран да казва, че е помислил, че това е първоаприлска шега, когато за първи път е чул за нея.

Премиерът Елизабет Борн, едва втората жена, заемаща този пост, се обадила на Скиапа, за да ѝ каже, че това "изобщо не е подходящо, особено в настоящия период", заяви пред АФП неин помощник.

Депутатката от групата на Зелените и колежка на активистката за правата на жените Сандрин Русо, която е откровен критик на центристкото правителство, попита: "Къде е уважението към френския народ?“

"Женските тела трябва да могат да се показват навсякъде, нямам проблем с това, но има социален контекст".

„Плейбой“ защити списанието, което ще се появи във френскоезичното му издание.

Скиапа е била "най-съвместимата“ с „Плейбой“ от правителствените министри, "защото е привързана към правата на жените и е разбрала, че това не е списание за стари мачовци, а може да бъде инструмент за феминистката кауза", казва пред АФП редакторът Жан-Кристоф Флорентин, предава БГНЕС.

"Плейбой не е списание за мека порнография, а тримесечен "мук" (смесица от книга и списание) от 300 страници, който е интелектуален и в крак с модата", добави Флорентин и призна, че все още има "няколко разсъблечени жени, но те не са по-голямата част от страниците".

Други критики към Скиапа се фокусират върху по-широкия въпрос за комуникационната стратегия на центристкото правителство.

Макрон, който рядко дава интервюта за френската преса, предложи мислите си за политическата власт и пенсиите в дълго интервю, публикувано в детското списание "Pif, le mag" миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 френската кокорка

    18 2 Отговор
    и да го ду................ат беднитеееееее!!!
  • 2 бай Иван

    11 3 Отговор
    Ама някой да има изненадат от тази новина. Мен вече нищо в демократична Европа не може да ме изненада. Може да ме изненада например акт с Урсула и то по простата причина ,че се чудя кой от мъжка страна ще го предприеме.

    Коментиран от #9

  • 3 Бонев

    16 4 Отговор
    Това е падение за Европа. Абе тази, финландската танцьорка и примерно Киро умния не ви ли приличат като извадени от един калъп.

    Коментиран от #7

  • 4 Съдията Дред

    12 1 Отговор
    Само не разбрах, какво общо имат правата на жените, с правата на гейчетата ?
  • 5 Соваж бейби

    4 2 Отговор
    Шапа и е фамилията Марелин Шапа. В началото Хю Хеднър ги избираше слабички и симпатични ,сега нивото на изискванията им е спаднало много!
    Може би бъдещ номер с много много стари хора и Брижит като гост звезда?Дано не поканят Макрон защото плаши много бяха пуснали снимки с него на плажа взел е на заем костюма на Чубака от врта на долу .
  • 6 Цъцъ

    4 1 Отговор
    По-добре да не беше, ще уплаши и малкото останали мъже у Франс!
  • 7 Бай Дън 🌈-ясалия

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Калъпчето на Шоpoш! 🌈
  • 8 Еркюл

    10 1 Отговор
    Макрон в ПИФ, а социалната министърка - в Плейбой.
  • 9 бай хайван

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай Иван":

    станал е бан
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор
    " Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време", написа Скиапа в Twitter. "
    А мъжете трябва ли да си ГО развиваме навсякъде по всяко време 🤔🤔🤔🤔
  • 11 шегичка

    13 0 Отговор
    Моля се само първата баба на републиката да не се яви в плей бой, че като нищо ще има припаднали от ужас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хихи

    4 1 Отговор
    А Лена Кога? и къде?

    Коментиран от #15

  • 15 Мъжа на урсула

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "хихи":

    Тя ще е на реклама за принадлежности за бръснене
  • 16 Минчев

    5 0 Отговор
    Тоя Макрон със странния си избор сред французойките им разби мисленето. Тази е за последната, а не началната страница на Плейбой.