Last news in Fakti

5 Април, 2023 11:41 1 018 10

Най-ранният запис на концерт на "Бийтълс" е направен от ученик преди 60 години

  • бийтълс-
  • ученик-
  • концерт-
  • запис-
  • училище

Групата изнесла концерт във британско училище срещу хонорар от сто лири

Най-ранният запис на концерт на "Бийтълс" е направен от ученик преди 60 години - 1
Снимка: Shutterstock

Най-ранният известен запис на концерт на живо на "Бийтълс" във Великобритания бе открит от радио Би Би Си 60 години, след като е направен, съобщи сайтът на британската медия, предава БТА.

Едночасовият запис е направен от 15-годишния Джон Блумфийлд от пансиона Стоу в Бъкингамшър на 4 април 1963 г., когато групата изнася концерт в залата на училището.

"Бийтълс" пеят пред младежите по инициатива на ученика Дейвид Мурс, който пише на мениджъра им Брайън Епстийн. Семейството на Мурс притежава доста предприятия в района на Ливърпул и вероятно затова мениджърът се съгласява "Бийтълс" да се качат на сцената на училището срещу хонорар от сто британски лири.

Блумфийлд пък бил запален по техниката юноша, който нямал търпение да изпробва качествата на новия си магнетофон. Блумфийлд, който днес е над 70-годишен, разкрива, че притежава записа пред журналист на британското обществено радио, който посещава Стоу по повод 60-ата годишнина от концерта на "Бийтълс" там.

Музикантите от легендарната британска група свирят и пеят пред почти изцяло мъжка публика в училището. Те изпълняват част от клубния си репертоар от кавъри на ритъм енд блус парчета и свои песни от началото на съвместното партньорство на Джон Ленън и Пол Маккартни от дебютния им албум "Please Please Me", излязъл на пазара две седмици по-рано, на 22 март 1963 г.

Концертът в Стоу започва с изпълнение на "I Saw Her Standing There", следвано от "Too Much Monkey Business" на Чък Бери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    2 1 Отговор
    На българина му дай Весна и лилето
  • 2 Вуте

    6 2 Отговор
    Бийтълс, незабравима легендарна група.Няколко поколения израснаха с Бийтълс.
  • 3 Фен

    5 1 Отговор
    До днес от отворени прозорци на домовете се чуват песни на Бийтълс
  • 4 ИВАН

    2 6 Отговор
    Сори, но никога не са ми били приятни - прекалено сладникави, та чак съмнителни, а и сега от висотата на годините и времето, разбирам, че и посланията им не са били много свестни - уж мир, уж любов, но се получава едно смешение на раси и религии, един хаос - явно планиран от някого, за да се обърква света и да намалява населението

    Коментиран от #6

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Юноша бледен, тайно с джисмето записва зад една колона и го пази над половин век 👍👍👍👍👍
  • 6 Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАН":

    Иване,имаш право Бийтълс да не са ти приятни.Няма лощо.Познавам други като теб.Броите се на пръстите на една ръка.
  • 7 Сид Вишъс

    0 4 Отговор
    Кого вече го е грижа за Бумбарите?
  • 8 Сид Вишъс

    0 4 Отговор
    Секс Пистолс са в пъти по велики от Бумбарите!
  • 9 Пол Рамоун

    6 0 Отговор
    За Бийтълс питайте Кирил Маричков,известен плагиат!
  • 10 Ачо

    2 0 Отговор
    а е тоя сега ше заработи милиони.Да са му честити ако е успял да ги съхрани тези записи макар и с не до там добро качество.