Last news in Fakti

9 Април, 2023 19:05 2 459 10

Психолог изброи признаците на работохолизъм

  • психолог-
  • работохолизъм-
  • признаци-
  • напрежение

Напрежението между човек и близките му може да показва патологична зависимост от работата

Психолог изброи признаците на работохолизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Сред проявите на патологична зависимост от работата експертът посочи постоянна неконтролирана активност, невъзможност за релаксация, свързана с чувство за вина, липса на богат социален живот и напрегнати отношения с близките.

Напрежението между човек и близките му може да показва патологична зависимост от работата, каза психологът Олеся Лупак.

„Работохоликът се пристрастява към работата. Той не може да спре да работи и в същото време да се чувства спокоен и добре. Изглежда постоянно има нужда да прави нещо иначе се чувства зле“, обясни специалистът.

Тя добави, че по тази причина работохоликът отива на работа – точно както някои хора започват да злоупотребяват например с алкохола или да преяждат.

Сред проявите на патологична зависимост от работата експертът посочи постоянна неконтролирана активност, невъзможност за релаксация, свързана с чувство за вина, липса на богат социален живот и напрегнати отношения с близките. Всичко това заплашва със силно прегаряне и вътрешно пренапрежение.

„В един момент човек остава без важни за него хора, без социални връзки, без обичайните неща, които са го радвали. Когато се обърне назад, започва да съжалява за миналото“, обясни психологът.

Тя добави още, че всичко това може да доведе до депресия, ако не бъде спряно навреме. Специалистът посъветва работохолиците да разпознаят проблема и да потърсят психологическа помощ от специалист, който работи с подобни проблеми. Ако това не е възможно, тогава е необходимо да се обърне внимание на това, което харесва, но в никакъв случай на храната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    3 5 Отговор
    Аз пък имам леньтяизъм

    Коментиран от #3

  • 2 Доктор Дулитъл

    6 0 Отговор
    Всеки психолог има нужда от психолог,както и всеки психиатър има нужда от психиатър..
  • 3 Германец

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    99% от българите сте така.. затова сте и най-бедните в Европа 😉
  • 4 айде бе

    6 3 Отговор
    Когато нямаш семейство, хоби, развлечението и оправданието ти е , че работиш много
  • 5 дядо поп

    5 0 Отговор
    Едни от най големите работохолици , черногорците си имат до спалнята един удобен стол , на който посядат за да си починат , след като сутрин станат от сън!
  • 6 Ганю

    4 1 Отговор
    Проблема че повечето в Бг са лентяи
    затова сме така напреднали
  • 7 Ами да

    2 0 Отговор
    Също като нашите партийни върхушки, които са развили патологична зависимост от властта! Но без чувство за вина! Ако ги махнем от властта ще умрат!
  • 8 Геле

    2 0 Отговор
    В това отношения съм бетон - няма начин да ме прихване такъв холизъм.
    Ам ми се доработи -лягам си докато ми мине.
  • 9 Обожавам

    1 0 Отговор
    труда - мога да лежа и да го гледам с часове. 😊 Шегичка. Всъщност, ако не правя нещо, откача. Не мога да седя и да блея. Характер.

    Коментиран от #10

  • 10 БАЙ ДАНЬО

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Обожавам":

    Имам два декара тревясало лозе, идвай
    Ракията и мезето от мен