Луканката на родната трапеза е традиционно мезе за вечерното питие, за празничната маса и просто за похапване. Суджукът също е познат като традиционен за българската национална кухня. Още през VII век прабългарите, заселили се по тези места, са познавали осолените меса и са ги приготвяли, а най-старата историята на сушеното месо, напълнено в черва, ни отвежда в III век пр.н.е. – когато се приготвя за първи път в Италия в областта Лукания, от която луканката получава името си.
Големи ли са разликите между тези две вкусни сухи мезета или приликите са повече? Бихте ли разпознали всеки от вкусовете, ако не виждате какво консумирате? Пробвайте, това ще бъде вкусна кулинарна игра, удоволствие за небцето, докато ние ви разказваме за приликите и за най-важната разлика между луканка и суджук.
Прилики между луканка и суджук
И луканката, и суджукът са сурово-сушени мезета от месо на преживни животни и/или свинско, сланина и подправки, които се пълнят в телешки или свински черва, ако сухите мезета се приготвя в домашни условия, или в изкуствени черва, когато са за търговската мрежа. Традиционните подправки и за луканката, и за суджука, които се добавят към месото, за да се получат ароматът и вкусът на готовите сушени продукти, са кимион, черен пипер и сол, а някой рецепти съдържат и по-редки и екзотични подправки, характерни за дадена област.
Друга основна прилика между суджука и луканката е, че се нуждаят от 20-30 дни за сушене, за което подходящите условия – температура и влажност на въздуха – са от съществена важност, пише actualno.com. По време на сушене на продукта той се притиска, смачква няколко пъти в точно определени дни, за да добие своя плосък вид.
Съществуват редица различни рецепти за приготвяне на луканката, като сред най-известните са:
- Панагюрска, която е характерна с това, че съдържа повече телешко, отколкото свинско месо – състав, нехарактерен за другите рецепти.
- Смядовска, която е сред първите, приготвяни у нас. Отличава се с вкуса си, дължащ се на съдържащите се в нея чесън и кардамон, които се използват само при тази рецепта и са подправки, нехарактерни по принцип за луканката.
- Чумерна.
- Карловска, която се приготвя по рецепта, защитена в българското патентно ведомство, с което се отличава от останалите луканки у нас. Перфектната луканка се приготвя с тези подправки
По различни рецепти, подобно на луканката, се приготвя и суджукът в различните краища на страната.
- Чипровски суджук.
- Разложки суджук, който се отличава с рецептата си, съдържаща само свинско месо, подправено с интересни и не толкова типични подправки – сминдух, чубрица.
- Горнооряховски суджук – единственият роден суджук с патент в рамките на Европейския съюз. Рецептата за този суджук се различава по съдържанието само на говеждо месо, както и по забраната за употреба на консерванти от изкуствен произход и на оцветители.
Има ли разлика между луканка и суджук?
Основната разлика между луканка и суджук е във формата на вкусното и традиционно за страната ни сухо мезе – докато луканката се отличава с правата си форма, понякога леко извита, то суджукът се приготвя винаги под формата на подкова. Други разлики, които си струва да отбележим, са:
- Луканката е по-мазното от двете мезета, което се дължи на преимуществото на свинско месо пред телешко в повечето рецепти за луканка, докато при суджуците преобладават рецептите, в които повече като процент е телешкото месо.
- По-подправеното от двете мезета е луканката. Суджукът е по-беден на подправки – използват се по-скромни количества в рецептите за суджук.
- Луканката обикновено се отличава и с по-голям диаметър в сравнение с този на суджука, като това се дължи на употребата на телешки черва за обвивката на това мезе, докато за суджукът по-често изборът пада на свинските черва.
Което и от двете да изберете, ще му се насладите максимално особено ако е домашно приготвено.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бойко Разбойко
Коментиран от #3
19:42 09.04.2023
2 То хубу..
Коментиран от #9
19:44 09.04.2023
3 Яж пале,
До коментар #1 от "Бойко Разбойко":
че постничко стана19:49 09.04.2023
4 Развеселен
Под тези наименования в мрежата се предлагат зловещи атрибути за вещерски магии обилно поляти с боя за мустаци.
Коментиран от #20
19:49 09.04.2023
5 Суджук гейт
19:49 09.04.2023
6 отшелника
СУДЖУКА е селско -народно производство ,сух и се виси по таваните да съхне , истинския суджук е много хубав да го смучеш ,с няколко малки парченца и просеник селянина може да искара цял ден без да яде друго !
19:50 09.04.2023
7 не знаем
Коментиран от #13
19:50 09.04.2023
8 Има три разлики ч
Втората в името
Третата но нищожна във вкусът
19:51 09.04.2023
9 между_другото
До коментар #2 от "То хубу..":
На мен ми приличат на ... магнит. 😄19:51 09.04.2023
10 Скорпи
19:51 09.04.2023
11 И този,
Еленският суджук,не му се подчини
и Банкин го унищожи.Даде го под
съд.И сигурно, днес му се отчита
всеки месец. Та, разликата е Баце.
19:52 09.04.2023
12 МНЕНИЕ
19:53 09.04.2023
13 ПП-торбичка със саламче и лютеничка
До коментар #7 от "не знаем":
И аз не знам - получих от Кирето и Кокорето само престояло парче "Бургас". Имаше и малко лютеничка от Парапетка.19:53 09.04.2023
14 Моарейн
Коментиран от #17
19:58 09.04.2023
15 Ром Бакарди
Коментиран от #28
20:01 09.04.2023
16 Кочо
20:03 09.04.2023
17 Тахумба
До коментар #14 от "Моарейн":
Те дори не знаят колко много не знаят.20:06 09.04.2023
18 Новичок
20:08 09.04.2023
19 незнайко
Коментиран от #21
20:22 09.04.2023
20 Много
До коментар #4 от "Развеселен":
Си прав!20:28 09.04.2023
21 ФЕЙК
До коментар #19 от "незнайко":
Черните прасета Бойко ги изби. Сега неговата приятелка Урсула внася в България, "месо" от щурци, червеи и най-вече от хлебарки. Та така наречената "смядовска" луканка се прави от тях, а циганите откраднаха и бронзовия глиган пред Родопа - Шумен - символът на смядовската луканка.20:31 09.04.2023
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Знам разликата
21:29 09.04.2023
24 Слепок
Коментиран от #27
22:08 09.04.2023
25 Мисля ,че знам
Спомени...от едно време...
22:41 09.04.2023
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Бай Иван
До коментар #24 от "Слепок":
Ще ти ги вкарат в г....23:19 09.04.2023
28 Майор Михов ©️
До коментар #15 от "Ром Бакарди":
Опитай телешкият суджук на Елко, бате. По ми харесва от молерския.00:29 10.04.2023
29 Пръцко
00:47 10.04.2023
30 Най-
00:50 10.04.2023
31 До Пръцко
00:59 10.04.2023
32 Ирена
04:32 10.04.2023
33 Без значение.
10:07 10.04.2023
34 Някой
09:30 24.10.2023