Last news in Fakti

9 Април, 2023 19:41 14 642 34

Знаете ли каква е разликата между луканка и суджук?

  • луканка-
  • суджук-
  • прилики-
  • разлики-
  • мезе

Бихте ли разпознали всеки от вкусовете, ако не виждате какво консумирате

Знаете ли каква е разликата между луканка и суджук? - 1
Снимка: Shutterstock

Луканката на родната трапеза е традиционно мезе за вечерното питие, за празничната маса и просто за похапване. Суджукът също е познат като традиционен за българската национална кухня. Още през VII век прабългарите, заселили се по тези места, са познавали осолените меса и са ги приготвяли, а най-старата историята на сушеното месо, напълнено в черва, ни отвежда в III век пр.н.е. – когато се приготвя за първи път в Италия в областта Лукания, от която луканката получава името си.

Големи ли са разликите между тези две вкусни сухи мезета или приликите са повече? Бихте ли разпознали всеки от вкусовете, ако не виждате какво консумирате? Пробвайте, това ще бъде вкусна кулинарна игра, удоволствие за небцето, докато ние ви разказваме за приликите и за най-важната разлика между луканка и суджук.

Прилики между луканка и суджук

И луканката, и суджукът са сурово-сушени мезета от месо на преживни животни и/или свинско, сланина и подправки, които се пълнят в телешки или свински черва, ако сухите мезета се приготвя в домашни условия, или в изкуствени черва, когато са за търговската мрежа. Традиционните подправки и за луканката, и за суджука, които се добавят към месото, за да се получат ароматът и вкусът на готовите сушени продукти, са кимион, черен пипер и сол, а някой рецепти съдържат и по-редки и екзотични подправки, характерни за дадена област.

Друга основна прилика между суджука и луканката е, че се нуждаят от 20-30 дни за сушене, за което подходящите условия – температура и влажност на въздуха – са от съществена важност, пише actualno.com. По време на сушене на продукта той се притиска, смачква няколко пъти в точно определени дни, за да добие своя плосък вид.

Съществуват редица различни рецепти за приготвяне на луканката, като сред най-известните са:

  • Панагюрска, която е характерна с това, че съдържа повече телешко, отколкото свинско месо – състав, нехарактерен за другите рецепти.
  • Смядовска, която е сред първите, приготвяни у нас. Отличава се с вкуса си, дължащ се на съдържащите се в нея чесън и кардамон, които се използват само при тази рецепта и са подправки, нехарактерни по принцип за луканката.
  • Чумерна.
  • Карловска, която се приготвя по рецепта, защитена в българското патентно ведомство, с което се отличава от останалите луканки у нас. Перфектната луканка се приготвя с тези подправки

По различни рецепти, подобно на луканката, се приготвя и суджукът в различните краища на страната.

  • Чипровски суджук.
  • Разложки суджук, който се отличава с рецептата си, съдържаща само свинско месо, подправено с интересни и не толкова типични подправки – сминдух, чубрица.
  • Горнооряховски суджук – единственият роден суджук с патент в рамките на Европейския съюз. Рецептата за този суджук се различава по съдържанието само на говеждо месо, както и по забраната за употреба на консерванти от изкуствен произход и на оцветители.

Има ли разлика между луканка и суджук?

Основната разлика между луканка и суджук е във формата на вкусното и традиционно за страната ни сухо мезе – докато луканката се отличава с правата си форма, понякога леко извита, то суджукът се приготвя винаги под формата на подкова. Други разлики, които си струва да отбележим, са:

  • Луканката е по-мазното от двете мезета, което се дължи на преимуществото на свинско месо пред телешко в повечето рецепти за луканка, докато при суджуците преобладават рецептите, в които повече като процент е телешкото месо.
  • По-подправеното от двете мезета е луканката. Суджукът е по-беден на подправки – използват се по-скромни количества в рецептите за суджук.
  • Луканката обикновено се отличава и с по-голям диаметър в сравнение с този на суджука, като това се дължи на употребата на телешки черва за обвивката на това мезе, докато за суджукът по-често изборът пада на свинските черва.

Което и от двете да изберете, ще му се насладите максимално особено ако е домашно приготвено.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    75 9 Отговор
    Как да не знам.Изядох 5 тона суджук, луканки и филе Елена.

    Коментиран от #3

  • 2 То хубу..

    57 8 Отговор
    Ама много криви,на подкови мязат.Няма ли от ЕС да ни накарат да ги изправим като краставиците?

    Коментиран от #9

  • 3 Яж пале,

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    че постничко стана
  • 4 Развеселен

    66 3 Отговор
    И двата продукта не съществуват извън селските мазета.
    Под тези наименования в мрежата се предлагат зловещи атрибути за вещерски магии обилно поляти с боя за мустаци.

    Коментиран от #20

  • 5 Суджук гейт

    36 3 Отговор
    Тия са за Баце 🥩
  • 6 отшелника

    42 4 Отговор
    ЛУКАНКИТЕ са ги измислили за богаташите едно време ,те са сочни и мазни и прави за да се режат лесно !
    СУДЖУКА е селско -народно производство ,сух и се виси по таваните да съхне , истинския суджук е много хубав да го смучеш ,с няколко малки парченца и просеник селянина може да искара цял ден без да яде друго !
  • 7 не знаем

    24 1 Отговор
    Който е получил по изборите да каже. 😄😄😄

    Коментиран от #13

  • 8 Има три разлики ч

    20 3 Отговор
    Първата в цената
    Втората в името
    Третата но нищожна във вкусът
  • 9 между_другото

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "То хубу..":

    На мен ми приличат на ... магнит. 😄
  • 10 Скорпи

    7 9 Отговор
    Бъркаш...домашна луканка на ЕЛКО...и всички останали...гаранция...
  • 11 И този,

    17 2 Отговор
    с коментар от тиквеното време.
    Еленският суджук,не му се подчини
    и Банкин го унищожи.Даде го под
    съд.И сигурно, днес му се отчита
    всеки месец. Та, разликата е Баце.
  • 12 МНЕНИЕ

    17 0 Отговор
    Разликата е в цената, даже и надписа .....НЕ Е ПОСТРДАЛО НИТО ЕДНО ЖИВОТНО не е сменен
  • 13 ПП-торбичка със саламче и лютеничка

    15 10 Отговор

    До коментар #7 от "не знаем":

    И аз не знам - получих от Кирето и Кокорето само престояло парче "Бургас". Имаше и малко лютеничка от Парапетка.
  • 14 Моарейн

    42 2 Отговор
    Едно време за журналиста беше задължително да знае родния си език и да пише, чете, говори книжовен български език. Сега няма журналисти, а само неграмотни мисирки които не знаят, че някоЙ е в единствено число, а някоИ - множествено. Например някоЙ грамотен журналист, някоИ неграмотни мисирки, които стават за смях като пишат "някой рецепти ".

    Коментиран от #17

  • 15 Ром Бакарди

    20 2 Отговор
    Наште чавета утлично знаят разликата между суджука и локанката, а именну чи кат ги скиват да съхнат на пръта на някуя чужда тераса, виднага стават черни нинджи и .....гаме овър за собствениците на тез деликатеси. Най арна е карловската локанка, а телешкия суджук на "Молерите" бий сички рекорди по вкусотия!

    Коментиран от #28

  • 16 Кочо

    27 2 Отговор
    Греб тогава имаха конгрес и Вожда им разпореди да се достави суджук! Чрез рекет, разбира се! Не, че не могат да си платят, но нали трябва да се почувстват уважени, па са и скръндзи! 13 000 делегата по 200-300 грама не е много! Осигурено от Партийния вожд! Всички кротки и задоволени! Не като конгресите на Корнелия - озверели от глад и пристъпиха към самоизяждане! Ни суджук, ни ром, ни сладолед! Само справки, доклад и протокол!
  • 17 Тахумба

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Моарейн":

    Те дори не знаят колко много не знаят.
  • 18 Новичок

    21 6 Отговор
    Разликите и приликите ги знаят само герберите.Поредни избори си купиха пак,ще ядът на гърба на овчия народ.
  • 19 незнайко

    35 0 Отговор
    Смядовската луканка БЕШЕ истинска, когато се правеше от черни (горско живеещи) прасета !!! Сега няма нищо общо а подправките не могат да докарат вкуса и !!! Това се отнася до АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ КОЛБАСИ като салам Сервилат , Петрохан а за Амбарица и дума не може да се каже !!! БДС не се ползва ВЕЧЕ !!! Всеки си прави каквото си иска !!! ДА ЖИВЕЕ СОЯТА ЗАМЕСТИТЕЛЯ НА МЕСОТО !!!

    Коментиран от #21

  • 20 Много

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Развеселен":

    Си прав!
  • 21 ФЕЙК

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "незнайко":

    Черните прасета Бойко ги изби. Сега неговата приятелка Урсула внася в България, "месо" от щурци, червеи и най-вече от хлебарки. Та така наречената "смядовска" луканка се прави от тях, а циганите откраднаха и бронзовия глиган пред Родопа - Шумен - символът на смядовската луканка.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Знам разликата

    3 1 Отговор
    Горе долу като разликата между Р.У.К и Й.У.Х, тоест почти никаква.
  • 24 Слепок

    4 5 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ще ни вкарват канадски луканки и суджуци направени от траверстити. Ми кво, в Канада това е най-разпространеното...месо.

    Коментиран от #27

  • 25 Мисля ,че знам

    3 2 Отговор
    Луканката е права щафета,а суджука е във вид на подкова...
    Спомени...от едно време...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Слепок":

    Ще ти ги вкарат в г....
  • 28 Майор Михов ©️

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ром Бакарди":

    Опитай телешкият суджук на Елко, бате. По ми харесва от молерския.
  • 29 Пръцко

    9 0 Отговор
    Суджукът е по-сухият колбас, с повече телешко месо, прави се и от дивечово месо. И не се мачкат, за да добият определена форма, а за да се намали проникването на въздух и окислението във вътрешността на колбаса при изсъхването му.
  • 30 Най-

    6 1 Отговор
    Съществената разлика е, че суджукът се прави предимно или изцяло от говеждо месо, и е с по-малко мас, а луканката е предимно или изцяло от свинско, и с повече мас ! Ето защо суджукът като цяло е по-здравословна храна, и е по-траен !
  • 31 До Пръцко

    2 5 Отговор
    Сплесква се, защото така се събират повече "подкови" на вдно място за съхнене - по селата хората го слагат обикновено в някоя стая или мазе, нанизан на хоризонтално поставени прътове - често между два стола.
  • 32 Ирена

    4 0 Отговор
    Вече няма значение разликата. И суджук и луканките са с гаден ГМО вкус и мирис и са пълни с химия и Е- та.
  • 33 Без значение.

    3 0 Отговор
    В магазина всичко е фалш. Ще ядеш, само ако сам си ги направиш, но не всеки може и има условия за това. Иначе е хубаво за мен лично, че не ям такива неща.
  • 34 Някой

    0 0 Отговор
    Едните са просто криви краставици .. упс луканки.