Last news in Fakti

9 Май, 2023 12:58 1 897 5

Дългото пътуване до работа крие рискове за здравето

  • пътуване-
  • работа-
  • работно място-
  • офис-
  • здравословни проблеми

Хората, които пътуват по-дълго до работното място, страдат повече от ниска физическа активност и развиват повече вредни навици

Дългото пътуване до работа крие рискове за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

През изминалата година все повече компании върнаха служителите си в офиса на пълен работен ден поне няколко пъти в седмицата след няколко години на дистанционна работа, предизвикана от пандемията от коронавирус. Макар че това е добре, що се касае до възможността да общувате с колегите си, то може да има някои отрицателни последици за здравето ви - в зависимост от това колко дълго е пътуването ви до работното място, пише БГНЕС.

Изследователски проект на учени от университета в Стокхолм, завършен в края на 2022 г., установи, че продължителното пътуване до работа е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня. А в зависимост от това къде се намира офисът, се увеличава и вероятността служителите да започнат да прекаляват с консумацията на алкохол.

За целите на изследването учените са използвали данни от проучвания за здравето, проведени в Швеция между 2012 и 2018 г., съобщава сайтът Science Alert.

Разгледани са отговорите на приблизително 13 000 участници на възраст между 16 и 64 години по редица теми, включително начина им на живот (например колко често спортуват, дали пият или пушат, както и теглото им), професията им, колко са стресирани от работата и дали имат някакви предварително съществуващи здравословни проблеми.

Анализирано е също разстоянието между дома на участниците и работното им място, както и социално-икономическия статус на тези райони, за да се установи как тези фактори са повлияли на навиците в начина на живот.

Притеснителни резултати

Резултатите показали, че пътуването до работа на повече от 3 км увеличава риска от физическа неактивност и наднормено тегло, води и до влошаване на качеството на съня.

Хората, които са работили повече от 40 часа и са пътували до работа повече от пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да имат проблеми със съня в сравнение с времето, когато са пътували само един до пет часа седмично. Това може да се дължи на малкото време за физически упражнения или на стреса, който затруднява заспиването.

Анализите показват също, че е по-вероятно участниците да развият вредни навици, свързани с консумацията на алкохол, като например да чувстват, че трябва да намалят количеството или да пият сутрин, за да успокоят нервите си или за да се справят с махмурлука, когато работното им място е в район с висок социално-икономически статус.

Когато работното място на дадено лице се намира в близост до бар, вероятността то да развие вредни навици, свързани с алкохола, е по-голяма.

Тези резултати са валидни дори когато се вземат предвид различни фактори, които биха могли да окажат влияние върху хората - например възрастта на човека, историята на хроничните му заболявания, дали е имал някакви психични състояния (например депресия) и неговата професия.

Въпреки че от резултатите става ясно, че работното място може да има голямо влияние върху много аспекти на здравето, учените не успели да определят идеалното разстояние до работното място или местоположението на офиса.

Но по отношение на нивата на физическа активност успели да покажат, че участниците, които са пътували до работа на 3 км или по-малко, изглежда са били по-активни физически. Това би могло да се дължи на факта, че това разстояние улеснява придвижването до работа с велосипед или пеша или защото по-краткото придвижване до работа дава на участниците време преди и след работа за физически упражнения.

Как може да предотвратите това?

Резултатите от проучването показват колко голямо влияние може да има местоположението на работното ви място върху начина ни на живот и здравословното ни състояние. Добре е това да се има предвид, когато решите следващия път да смените работното си място или да се преместите да живеете другаде.

Те също така показват колко е важно да се планират и развиват градове, които отчитат различните аспекти на живота на хората.

Например, ако хората могат да се придвижват по-лесно с обществен транспорт или с велосипед, колело или пеша, може да им е по-лесно да бъдат физически активни и да поддържат здравословно тегло.

Ограничаването на достъпа до алкохол както в близост до дома, така и до работното място също може да намали консумацията на алкохол и здравословните проблеми, свързани с вредното пиене.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    9 0 Отговор
    Едно време с грАдския транспорт в София нямахме такъв проблем. Налагаше ми се пътувам около 4 часа всеки ден с него и в часовете-пик това включваше висене по спирките, гонене на трамваи и автобуси, борба да се качиш, висене по вратите, държейки се с една ръка и стоейки на един крак, избутване, пресоване и йогистки упражнения, "уплътняване" при внезапно потегляне или спиране и т.н. Имаше цял фолклорен жанр посветен на този транспорт.
  • 2 Иван С

    5 1 Отговор
    На тоя тип от картинката проблем му е затлъстяването и обездвижването, а не дългия път до работа. Ако ходи до работното си място определено ще изглежда по-добре.
  • 3 Иван С

    4 0 Отговор
    Както и неработещия климатик като гледам.
  • 4 Този

    7 0 Отговор
    "Дългото пътуване до работа крие рискове за здравето" А стигането и престоя там още повече
  • 5 Защо

    3 0 Отговор
    харчат пари за проучвания? Това всеки го знае. Убийствено е.