Last news in Fakti

9 Май, 2023 16:45 1 668 10

Изследване: Чаша вино на ден не е вредна за здравето

  • вино-
  • здраве-
  • изследване-
  • чаша вино

Изводите са, че хората, които пият умерени количества алкохол, не са изложени на по-висок риск от преждевременна смърт

Изследване: Чаша вино на ден не е вредна за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Чаша вино на ден не е вредна за здравето, твърди научно изследване, направено в Канада и публикувано в официалното издание на Американската медицинска асоциация, съобщи "Daily Mail". Умереният прием на алкохол не увеличава риска от преждевременна смърт.

Жените могат да пият чаша вино на ден, а мъжете могат да си позволят дори две чаши вино.

Резултатите от изследването обединяват изводите от 107 проучвания сред повече от 4,8 млн. души.

Изводите са, че хората, които пият умерени количества алкохол, не са изложени на по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които не пият изобщо.

Говорител на Международния алианс за отговорно пиене каза, че данните са в унисон с наблюденията за това как умереният прием се свързва с някои благоприятни последствия за възрастните хора, като например протективен ефект срещу сърдечносъдовите заболявания и диабета, пише БТА. Все пак алиансът не препоръчва на никого да приема алкохол в търсене на евентуални ползи, а при въпроси, касаещи здравословното им състояние, хората да се обръщат към лекар.

"За някои хора е най-добре да не пият изобщо", се казва още в съобщението на алианса.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това значи, че и 20 млт ракийка също е

    4 2 Отговор
    полезна, толкова има в чаша вино.
  • 2 Да ви и изследванията и

    3 0 Отговор
    Изследователите!!! Топлата вода кога ще откриете? Ама кой ви плаща за глупостите, бе?
  • 3 И аз пия

    4 1 Отговор
    по две пълни чаши вино като тази дето я държи девойчето на снимката.
  • 4 Така така

    3 0 Отговор
    Това е добре, аз съм си взел дозата за месец напред завсеки случай това инфлация, борсови индекси всичко влияе на портфейла, по добре даси напред от колкото да имаш да пиеш вдичките тези чаши за цял месец. Мдаа
  • 5 Паразит

    7 2 Отговор
    Всякакъв вид алкохол е изключително вреден за здравето. Особенно за млади хора и особенно в днешно време когато се купува от магазините и никой не гарантира как и от какво е произведен. Публичните внушения като статията по-горе са също особенно вредни. Те развращават и рушат вашето здраве!

    Коментиран от #6

  • 6 Гордостта на Тара

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Паразит":

    Да затова моя дядо живя до 95г пиеше всеки ден на вечеря по 50 гр червеновино през зимните месеци. Един път в седмицата през цялата година по 100 гр уиски . И ми казваше ако прескочиш границата започват проблемите . Та тия учени сега ли откриват топлата вода ..

    Коментиран от #8

  • 7 да де

    1 1 Отговор
    Стига бе тия направо откриха топлата вода.
  • 8 Паразит

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гордостта на Тара":

    Възможно е... Не познавам дядо ти! Всеки човек е различен...Но в публичното пространство това е нещо което не трябвя да се поощрява освен ако не пропагандираш за корпорациите. Моето мнение се базира на универсален принцип..Прави нещата добре, а лоши те сами стават! Особенно важно за млади хора!
  • 9 Читателка на Вашите новини

    1 1 Отговор
    Да,алкохола е полезен в умерени количества,но давам ви идея за по-интересна статия - кои подсладители са полезни и кои не,а знаете ли че дори фруктозата,т.е. плодовата захар дори не е добре в големи количества и дори медът,а агаве сиропът само имитира вкус на акациевия мед а е вреден
  • 10 Факт

    0 0 Отговор
    Какво вино? Вече е сезона на бирата!