10 Май, 2023 11:56 2 845 1

Шест скелета, погребани в пещера на Канарските острови, озадачиха археолозите (ВИДЕО)

  • скелети-
  • археология-
  • погребение-
  • убийство-
  • канарски острови

Археолозите смятат, че младите мъже са били насилствено убити и покрити с камъни

Шест скелета, погребани в пещера на Канарските острови, озадачиха археолозите (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Испански археолози се опитват да разплетат мистерия на няколко века, след като в пещера на Гран Канария бяха открити шест скелета, предаде Ройтерс. Според учените костите са на млади мъже, които са били погребани с вързани ръце, поставени с лице към земята, а гробовете са покрити с огромни камъни.

Откритието е направено по време на разкопки в крайбрежна пещера на втория най-населен остров на архипелага. Погребалното място е трудно достъпно дори за опитни пещерняци, твърдят археолозите.

Според учените скелетите датират от преди испанската инвазия в района през 15-и век. „Тези хора не са погребани по обичайния начин. Това ни кара да предположим, че тези погребения имат силно символичен характер”, твърди главният археолог на разкопките Вероника Алберто.

По думите ѝ върху младите мъже е приложена сила, за да бъдат положени с лице към каменната повърхност, след което върху тях са хвърляни камъните, с които са покрити телата. Сега археолозите очакват резултатите от въглеродното датиране на костите, за да могат да определят с точност момента, в който са били погребани мъжете.

„Всички те са били физически силни и здрави. Били са млади. Именно това ни води до заключението, че в случая става дума за насилствена смърт, носеща определено послание”, подчертава Алберто. И допълва: „След като определим с точност периода на смъртта им, ще можем да кажем с точност какво се е случило. Едва тогава ще можем да разплетем мистерията около тези тела”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    0 1 Отговор
    .......твърди главната археоложка на разкопките Вероника Алберто.