26 Май, 2023 10:32 1 345 1

Българските музикални звезди си спомнят за Тина Търнър

  • тина търнър-
  • певица-
  • васил найденов-
  • фънки-
  • спомени-
  • златен орфей

Неуморната Тина Търнър идва веднъж в България през далечната 1981 г.

Българските музикални звезди си спомнят за Тина Търнър - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Светът скърби за Тина Търнър, която си отиде на 83 години преди ден. Певицата има една от най-дългите кариери на музикалната сцената и е носител на 12 награди „Грами”. Новината шокира музикалните среди и феновете на звездата, които заляха мрежата с послания за сбогуване, пише NOVA.

Най-големите световни звезди като Елтън Джон и Марая Кери използваха социалните мрежи, за да изразят скръбта си от загубата, като трогателен пост дойде и от НАСА. В официалния си Twitter акаунт от космическата агенция публикуваха снимка от космоса. Посланието ѝ гласи, че Тина Търнър блестеше на сцената и в сърцата на милиони, затова и наследството ѝ ще живее вечно сред звездите.

Вулканичният глас, емблематичните танцови движения и неизчерпаемата енергия на сцената печелят на Тина Търнър титлата "Kралицата на рокендрола". Тя остава в историята и с рекорда на „Гинес” за соловия изпълнител, продал най-много билети за концерти. Албумите ѝ през годините са продадени в над 100 милиона екземпляра.

„Такъв колос, женски колос, какъвто беше тя - няма такава. Тя беше жив огън просто - уникална жена, уникална. Тя направи едни от най-големите си хитове като поостаря. Просто не е истина. Кръвта, кръвта там пее. Не само тялото - гласът ѝ няма как да се имитира”, каза музикалният продуцент Димитър Ковачев - Фънки.

И все пак Тина Търнър е сред най-имитираните изпълнители по света, включително и у нас. Предизвикателството се пада и на Маги Джанаварова в предаването "Като две капки вода". „Тя носи една много специфична енергия - тя е абсолютно самодостатъчна на сцената. Тина Търнър, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Фреди Меркюри - това са артисти, които са оставили следа във всеки един артист след това, включително и в мен - движения, погледи, присъствие, танци, стойка - всичко това е част от такъв тип артисти и всички крадем”, сподели певицата.

Единственото идване у нас на Тина Търнър е през 1981 година. По покана на тогавашната Концертна дирекция, звездата изнася концерти в София, Пловдив, Варна и Бургас. Сред публиката в Летния театър на Пловдив е и Юлия Басмаджиева. „Беше много трудно да се намерят билети, защото това беше една сензация, че тя ще идва в България. Беше една хубава лятна нощ, беше пълно с народ, беше невероятно трудно да се влезе в самия театър и всички бяха настроени за шоу. Действително никой от нас не беше разочарован”, спомня си почитателката ѝ. Самата певица също е изненадана от топлото посрещане на българската публика, разказва още Юлия.

„Които не успяха да си купят билети, стояха отвън, пееха заедно с нея, ръкопляскаха отвън. Имаше изключителен отзвук от нея - тя показваше своята обич и своята изненада и даваше все повече и повече от себе си. Това я ентусиазираше и нея самата като артистка”, допълва Юлия Басмаджиева.

Тина Търнър пее и на фестивала „Златния орфей” в „Слънчев бряг”, където се оказва в една гримьорна с българската легенда Васил Найденов. „Тогава бях луд по Тина Търнър. Помня, че дойде преводачката и аз затова се обърнах. Каза, че тя е наред. В този момент погледнах и се вдървих, защото тя беше с една къса поличка от нейните и ми направи впечатление, че ходи като леопард. Преди да излезе на сцената, ходи като животно. Всяко нещо - рамо, ръка, поглед, всяко мускулче говори. Тук вече Господ, като е давал, се е самозабравил”, спомня си срещата с легендата на рокендрола българският артист.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    И кои са па тия Български ,,звезди"???🙄🙄🙄