Last news in Fakti

19 Юни, 2023 16:13 3 398 3

Откриха меч на повече от 3000 години (СНИМКИ)

  • меч-
  • оръжие-
  • археолози-
  • германия

Оръжието е толкова добре запазено, че все още блести

Откриха меч на повече от 3000 години (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози откриха осмоъгълен меч, който датира отпреди повече от 3000 години, в гробница в Южна Германия, предаде CNN. Оръжието е намерено миналата седмица, а изследователите смятат, че е било оставено в гроба като погребален дар.

Мечът е толкова добре запазен, че все още блести, казват в изявление от Баварската държавна служба за опазване на паметниците, предава NOVA.

Смята се, че оръжието е от края на XIV век пр. Хр., т.е. - от средната бронзова епоха. Подобен меч с осмоъгълна дръжка, изработен изцяло от бронз, е рядка находка, се посочва в изявлението.

"Мечът и погребението все още трябва да бъдат изследвани, за да могат нашите археолози да класифицират по-точно тези находки", заяви професор Матиас Пфайл, ръководител на Баварската служба.

Изследователите смятат, че мечът е бил истинско оръжие. "Центърът на тежестта в предната част на острието показва, че той е бил балансиран главно за сечене", се казва в изявлението.

Мечът е бил оставен в гроб с тленни останки от трима души - мъж, жена и младеж, които били погребани един след друг.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не и не

    5 13 Отговор
    Е и? Нас какво ни грее това?

    Коментиран от #2

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не и не":

    Македонски ще да е !

    Коментиран от #3

  • 3 Не е мaкедонcки

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Те по товa време вече ca имaли cветлинни мечове.