Last news in Fakti

20 Юни, 2023 19:10 3 552 15

7 причини защо жените пълнеят в областта на корема

  • пълнеят-
  • корем-
  • причини

Вижте какви са възможните решения на този проблем

7 причини защо жените пълнеят в областта на корема - 1
Снимкa: Shutterstock

Причините за проблема на уголемения корем могат да бъдат различни. Определянето им е важна задача, която ще ви помогне да върнете фигурата си по начина, по който искате, пише woman.bg.

1. Слаби коремни мускули

Отслабването на коремните мускули, причинено от липса или недостатъчно упражнения, води до изпъкване на вътрешните органи. Кожата се разтяга под натиска, в резултат на което коремът се уголемява. Освен че случващото се е разочароващо за жените, желаещи на всяка възраст да имат стройна фигура и стегнат корем, то заплашва и със стомашно-чревни заболявания. Всъщност пролапсът на вътрешните органи неизменно води до дисфункция на стомаха и червата.

Какво може да се направи?

Решението е много просто: увеличаване на физическата активност, тренировки за корем, а за възрастните хора - лек джогинг, скандинавско ходене или релаксиращо ходене. Упражняващата терапия и специалните корсети могат да помогнат след раждане.

2. Метаболитно разстройство

Метаболизмът, както всичко в човешкото тяло, се регулира от ендокринната и нервната система. За регулирането отговаря област от мозъка, наречена хипоталамус. Учените са открили, че има два дяла: - ерготичен, който регулира скоростта на производство на енергия; - трофичен, което регулира процесите на изграждане, регенерация и съхранение. Ако по някакви причини тонусът на ерготичния отдел се повиши, възниква ситуация, която накратко може да се опише като „колкото и да яде човек, той остава слаб“.

Ако се повиши тонусът на трофичния отдел, процесите на натрупване и отлагане се засилват, т.е. човек яде малко, но става забележимо по-пълен. При положение, че мастните натрупвания при жените са съсредоточени предимно по корема и седалището, много вероятно е да има ендокринно нарушение на обмяната на веществата. Трябва да посетите ендокринолог, за да разберете дали случаят е такъв, или да потърсите други причини за големия корем.

3. Заседнал начин на живот

При такива обстоятелства растящият корем е само началото и по-нататък седалището, бедрата, гърбът, ръцете и т.н. непрекъснато ще увеличават обиколката си. Изходът е прост и той се крие в добре известната фраза "Движението е живот". Може само да се добави: пълноценен живот с добра фигура.

4. Небалансирано хранене

Яденето само на хляб и масло и пиенето на горещ шоколад ще доведе до нарушения в организма, които могат да доведат до голям корем и заболявания. Ако ядете само зеле, ще имате нарушения, които ще доведат до пълнота, а от тук и до всякакви болести. Така реагира организмът, а реакцията му е различна за всички хора. Балансираното хранене е накратко, когато организмът получава всички необходими хранителни вещества в правилните пропорции. При повишен разход на енергия и увеличаване на калорийното съдържание на храната процентът на белтъчините трябва да се намали, а на мазнините и въглехидратите - да се увеличи.

Не е трудно да организирате за себе си балансирано хранене. Трябва да съставите личен хранителен режим, който да включва продукти, съдържащи мазнини, белтъчини, въглехидрати, фибри, витамини, микроелементи и др. Ако ви е трудно да направите това сами, винаги можете да потърсите помощта на диетолози.

5. Промени, свързани с възрастта

При много жени коремът започва да се уголемява с настъпването на менопаузата. Това е разбираемо. При това състояние производството на определени хормони се забавя или дори спира. Например при момичетата и младите жени естрогенът увеличава концентрацията в кръвта на хормон, наречен тироксин, който е основната форма на хормона на щитовидната жлеза, отговарящ за скоростта на метаболизма. Но тъй като количеството на естрогена намалява с възрастта, активността на щитовидната жлеза постепенно се понижава. В резултат на това скоростта на обмяната на веществата, дължаща се на нейната функция, постоянно слиза надолу. Това означава, че жената изразходва все по-малко енергия всекидневно, докато приемът на храна и нивото на физическа активност остават същите. Появяват се допълнителни килограми.

Изследователите твърдят, че 35% от жените в менопауза променят възприятието си за сладък вкус и не контролират количеството захар в диетата си. А 45% съзнателно ядат много сладкиши. Въглехидратната обмяна е нарушена и може да се развие захарен диабет. Резултатът е увеличаване на теглото и най-вече на корема.

6. Стрес

Доброто настроение и оптимизмът са най-добрата гаранция за здраво тяло, но непрекъснатият стрес и безпокойство допринасят за уголемения корем. При някои жени се наблюдава загуба на тегло през такива периоди, но те са малко на брой. А след това, когато ситуацията се нормализира, теглото се връща. По време на стрес организмът започва активно да произвежда хормона кортизол. Неговият излишък води до отлагане на мазнини по корема и горната част на гърба. Освен това повечето жени имат навика да се хранят заедно със стреса, особено със сладкиши.

7. Лишаване от сън

Както липсата, така и излишъкът на сън могат да провокират увеличаване на теглото и по-специално уголемяване на корема. Продължителният сън (повече от 10-12 часа) не позволява да се изразходват достатъчно калории, докато сме будни. Кратките периоди на сън (по-малко от 4-5 часа) водят до прекомерно производство на кортизол в организма, а излишъкът му води до стресово състояние.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Природа

    12 2 Отговор
    Всичко е до ген.

    Коментиран от #7

  • 2 палома луцифер

    1 0 Отговор
    Гилдията на бански старец и гилдията на луцифер се обединяваме , доста сме луциферите а.к.а. обвързани с ИИ нпо
  • 3 и факти.бг са

    2 0 Отговор
    От групата на луцифер
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алексндра старата мома

    2 0 Отговор
    И аз съм от групата на луцифер
  • 6 василка луцифер

    2 0 Отговор
    Негри, турци , араби, индийци , немци , камерунци, американци, англичани, българи, цигани, три тира пишки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 маги халваджията

    0 0 Отговор
    И аз съм от групата на луцифер и още много мои съмишленици

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ивон аутистката под прякор пикоча

    2 0 Отговор
    Анелия ми купи мерцедес

    Коментиран от #14

  • 14 палома бански старец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ивон аутистката под прякор пикоча":

    Ивон сега ми се обадиха четирима дядовци от отворено общество на сорос искат да ни мандръсат теб анелия мен и майка ми доника на куп, отгоре на всичкото и един робот щял да ни се качи отгоре
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.