Last news in Fakti

21 Юни, 2023 14:58 1 113 6

Наистина ли сме постоянно гладни по време на диета или само си въобразяваме?

  • глад-
  • диета-
  • хранителен режим-
  • хранене-
  • илюзия-
  • внушения

Според учените гладът по време на пълноценна диета е само илюзия

Наистина ли сме постоянно гладни по време на диета или само си въобразяваме? - 1
Снимка: Shutterstock

Чувството на глад по време на диета е едно от онези неща, които затрудняват придържането към правилното хранене в дългосрочен план.

Наистина, как можете да живеете спокойно и да вършите ежедневните си дейности, когато в главата ви се върти единствено мисълта кога пак ще хапнете.

Учените обаче са сигурни, че чувството за глад при балансирана диета е само илюзия, която наистина може да бъде победена, предава vesti.bg.

При проучване от 1987 г. учените разделят 28 души с наднормено тегло на две групи. Дневната диета на първата група съдържа 500 калории, докато субектите от втората група консумираха 1200 калории. Любопитното е, че участниците не знаеха към коя група принадлежат.

Експериментът продължава два месеца. Доброволците, които приемали 500 калории на ден, загубили повече тегло, но били по-малко гладни. През 2008 г. друга група изследователи решават да проведат подобен експеримент. Учените разделят 27 души на две групи: едната приема 2294 калории на ден, а другата едва 313 калории. В същото време хората консумират храната под формата на пюре.

Резултатите изумяват експертите. Те открили, че настроението, ученето, паметта, логическото мислене и нивата на ситост са сходни при двете групи. Освен това доброволците от втората група не са забелязали липсата на калории.

Друго проучване е проведено през 2011 г. Като част от нов експеримент, на тестовите субекти бяха дадени млечни шейкове. Всички участници са пили коктейл, който съдържа 380 калории. На първата група обаче е казано, че шейкът има 180 калории, а на другата група, че има 620 калории.

Скоро субектите от втората група съобщават, че се чувстват много сити. Освен това те са намалили хормона грелин, който е отговорен за чувството за ситост.

Така отново и отново учените стигат до извода, че за да изпита чувство на ситост, е достатъчно човек да знае, че диетата му е пълноценна. Чувството на глад по време на диета често се дължи на психологически причини: отказът от обичайната нездравословна храна, мозъкът е стресиран и се опитва да убеди човек, че е гладен, дори когато не е.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Нали споменахме,че всички диети са вредни за човешкия организъм? Или има още неразбрали факта? Диетата изтегля едни вещества от организма,за сметка на други подобни. Ако имате заболяване,то може да се влоши,след като не давате храна на своите телесни части. Отслабването може да стане и по други методи,а не само с диетични превключвания от вещество на вещество.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "инж технолог по хранене":

    Аз лично практикувам фастинг! Един от дните но седмицата - на фазата на Луната, 24 часа съм на чай и вода. Освен това два пъти до четири пъти годишно - 7 дни гладувам. Да ти кажа, над 50 съм, спортувам редовно и още посещавам лостовете! Определено не ти разбирам логиката.
  • 3 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "инж технолог по хранене":

    И да, вредно за човешкия организъм е предобрянето с пица, бялата захар, литрите алкохол месечно, червеното месо и купешките суджуци, да не забравим и енергийните напитки и гозираните уж - Менделееви таблици. Малко глад не само дето регулира организма, но и изчиства токсините. Но... всекиму според разбиранията и убежденията си. Ако това са ти убежденията, ОК!
  • 4 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Защо трябва да изчиства токсините,които му вкарваш? Не го прави и няма да имаш нужда от фастинг-мастинг. Защо се тровиш?

    Коментиран от #5

  • 5 Лаврентий Берия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "инж технолог по хранене":

    Пич, всяка храна съдържа токсини. Според зависи от обработката и. Термичната обработка също добавя токсини. Организма не може да усвои всичко. Ако се храниш, било и най здравословно - отново вкарваш токсини. Така че, въпросът ти е неуместен.
  • 6 Пюре

    2 0 Отговор
    Жените на диета са злобни.