Last news in Fakti

23 Юни, 2023 16:30 2 752 11

Джеймс Камерън обвини OceanGate, че са пренебрегнали безопасността на клиентите си (ВИДЕО)

  • кораб-
  • oceangate-
  • джеймс камерън-
  • титаник-
  • титан-
  • предупреждание-
  • риск-
  • опасност

Режисьорът на "Титаник" заяви, че OceanGate са били предупреждавани за рисковете от подобно подводно пътуване

Джеймс Камерън обвини OceanGate, че са пренебрегнали безопасността на клиентите си (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският режисьор и страстен изследовател на морските дълбини Джеймс Камерън, заснел филма "Титаник", открито осъди "пренебрегнатите предупреждения" относно безопасността на туристическия батискаф "Титан", който се взриви близо до останките на известния презокеански лайнер, отнемайки живота на петима души, предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Ей Би Си режисьорът каза още, че е поразен от приликите между катастрофите на "Титаник" и трагедията с батискафа "Титан", чиито останки бяха открити в Атлантическия океан, пише БТА.

Камерън припомни, че плавателният съд е предизвикал доста тревоги в малкия свят на подводните изследвания. Режисьорът отбеляза, че много експерти в тази област са писали писма до "ОушънГейт Експедишънс" (OceanGate Expeditions) - компанията, разработила "Титан", в които са посочили, че батискафът изисква сертифициране, тъй като има "твърде експериментален характер", за да извършва гмуркания с хора на борда.

"Поради тази причина съм поразен от приликата с катастрофата на "Титаник", където капитанът многократно е предупреждаван за наличието на лед директно на пътя на кораба, но въпреки това продължава напред с пълна скорост в безлунна нощ. В резултат на това много хора загиват", каза Камерън. "Поразително е, дори сюрреалистично, че сега се сблъскваме с подобна трагедия, която се случи точно на същото място, след като предупрежденията не бяха взети под внимание", допълва режисьорът.

Рискът от имплозия на подводница винаги е "първостепенна" грижа при нейното изграждане, казва още Камерън, който през 2012 г. става първият човек, гмурнал се самостоятелно в океанските дълбини с подводен апарат, за чието проектиране е допринесъл.

"Това е кошмарът, с който всички ние живеем, откакто сме навлезли в тази сфера", допълва режисьорът, посочвайки безупречната сигурност, постигната от повечето участници в подводни изследвания.

В хода на разследването изтече информация, уличаваща "ОушънГейт Експедишънс" във възможни технически недостатъци на апарата ѝ за подводен туризъм.

В жалба от 2018 г. се посочва, че бившият изпълнителен директор на компанията Дейвид Локридж е бил уволнен, след като е изразил сериозни съмнения относно сигурността на подводния апарат.

В четвъртък бреговата охрана на САЩ потвърди, че останките, намерени по-рано на мястото на издирвателната операция, са от изчезналия във водите на Атлантическия океан батискаф "Титан". Анализът им показа, че всички пътници на дълбоководния плавателен съд са загинали.

На 19 юни американската компания "ОушънГейт Експедишънс" съобщи, че е загубила връзка с "Титан", предназначен за превоз на туристи до мястото на корабокрушението на "Титаник". Според североизточното подразделение на бреговата охрана на САЩ комуникацията с батискафа прекъсва приблизително 1 час и 45 минути след гмуркането на 18 юни.

На борда на "Титан" са се намирали петима души - президентът и основател на "ОушънГейт Експедишънс" Стоктън Ръш, френският акванавт Пол-Анри Наржоле, британският милиардер Хеймиш Хардинг - собственик на компанията за продажба и експлоатация на самолети "Екшън Ейвиейшън", пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд, който живее във Великобритания, и неговият син Сюлейман, студент в университета "Стратклайд" в Глазгоу.

Джеймс Камерън изрази скръбта си от загубата на френския изследовател Пол-Анри Наржоле, който е сред петте жертви на трагичния инцидент. Режисьорът казва, че е познавал този човек, наричан "Г-н Титаник", от 25 години заради многобройните му гмуркания на мястото.

"За мен е почти невъзможно да приема, че той е загинал трагично по този начин", споделя Джеймс Камерън.

"Титаник" тръгва на първото си и последно пътуване от Саутхемптън, Англия, на 10 април 1912 г. В нощта на 14 срещу 15 април презокеанският лайнер се сблъсква с айсберг във водите на Северния Атлантик и 2 часа и 40 минути по-късно потъва. В катастрофата загиват около 1500 души. 712 пътници и членове на екипажа успяват да се спасят.

Едноименният касоразбивач "Титаник" на Джеймс Камерън от 1997 г. спечели 11 награди "Оскар". Докато работи над филма, режисьорът прави 12 гмуркания до останките на лайнера с руските батискафи "Мир-1" и "Мир-2".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Докато работи над филма, режисьорът прави 12 гмуркания до останките на лайнера


    с руските батискафи


    "Мир-1"
    и "Мир-2".


    🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 2 Голата истина

    8 1 Отговор
    Реклама за алчност и качество на американските подводници
  • 3 Механик

    8 1 Отговор
    Когато парите ти идват повече от акъла, накрая с тях си купуваш някакъв много странен и мъчтелен начин да си отидеш от света.
  • 4 редник

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    М-да - който разбира, руска техника избира...
  • 5 Имa нещо гнило

    3 4 Отговор
    Тоя бaтиcкaф не cе движи caм, a е cвързaн c корaбa. Щом cе зaгуби връзкaтa, теглиш въжето c кaбелите и гледaш кaкво имa нa финaлa. Тaм, където е зaкaчен е бaя здрaвa хaлкa, поcле е яcно, що беше товa търcене нa хиляди кв.км не е яcно. Отне им дни, дa нaмерят нещо нa двеcтa метрa от корaбa. Яcно е, че мaяк нямa дa cвърши рaботa нa 4км под водaтa, но днеc техникaтa е нaпреднaлa, много подводници имaт връзкa c бaзите cи нa хиляди км. без дa изплувaт. Дa тaм е тежко оборудвaне, не е зa бaтиcкaф, но кaто cвaляш 5човекa под водaтa нa 4000 метрa, зaдължитено трябвa дa имaш Плaн Б, aко нещо cе объркa. Дaли проcто някой от петимaтa не е трябвaло дa оcтaне тaм зa винaги

    Коментиран от #9

  • 6 123

    1 2 Отговор
    Изтече времето и ги отписаха. Къде са тези отломки снимки нещо ?
    Майтапа ще е пълен ако избият след някой ден .
  • 7 Краварите са полудели

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не, че съм русофил но СССР първи в космоса и първи на дъното на океана.Как може Джеймс Камерън да избере руска подводница срамота американските са по-добри.😁 Колите и моторите харли са им същите боклуци на хамбургджиите.
  • 8 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Даже присъстват в началото на филма, да не го обвинят сега и човека че е руски агент
  • 9 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Имa нещо гнило":

    Американец и план б 🤔🤔, за тях е важно само парата, само устите им големи на приказки
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гмуркач

    0 0 Отговор
    Гмуркат се водолазите, подводниците и батискафите се потапят.