Last news in Fakti

23 Юни, 2023 13:15 1 692 4

Колекцията от картини на Ален Делон беше продадена за над 8 млн. евро

  • ален делон-
  • колекция-
  • произведения на изкуството-
  • продадени на търг

Организаторите съобщиха, че сумата е почти двойно по-висока от предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона евро

Колекцията от картини на Ален Делон беше продадена за над 8 млн. евро - 1
снимка: ЕРА/БГНЕС

Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на живата легенда на киното Ален Делон бяха продадени на търг в Париж за над 8 милиона евро, предаде Франс прес.

Организаторите от тръжна къща "Бонамс-Корнет дьо Сен Сир" съобщиха, че сумата е почти двойно по-висока от предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона евро.

Преди търга произведенията на изкуството бяха показани в Ню Йорк, Женева, Брюксел и Хонконг.

Пред две препълнени зали, събрали международни купувачи, колекционери и почитатели на актьора, всички лотове станаха предмет на ожесточена надпревара.

Най-емблематичната творба, предложена на търга - картината "Заливът на Сент-Адрес" на френския художник Раул Дюфи, беше продадена за 1 016 400 евро, при предварителна оценка между 600 000 и 800 000.

Произведение на Йожен Дьолакроа, което не се е появявало на пазара повече от 40 години, смени собственика си срещу сумата от 775 100 - двойна по-висока от предварителната му оценка.

"Не е изненадващо, че тези творби предизвикаха толкова страстно наддаване. Изключителен колекционер с инстинктивно око, актьорът беше един от най-големите купувачи на рисунки от 60-те и 70-те години, когато те не бяха на мода", отбеляза аукционерът Арно Корнет дьо Сен Сир.

По този начин Ален Делон успява да събере впечатляваща колекция.

На търга бяха продадени също творби на Доменико Бекафуми (1486-1551) и на големия майстор от края на 19-и век Жан-Франсоа Миле.

"Купих първата си рисунка през 1964 г. в Лондон. През годините се сдобих с творби, които ме трогнаха, говореха ми и понякога дори ме утешаваха. Те бяха част от живота ми", споделя 87-годишният Ален Делон, който не присъства на продажбата.

През 2007 г. актьорът се раздели с произведения на съвременното изкуство, казвайки пред в. "Монд", че "мрази посмъртните продажби".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    6 2 Отговор
    Ален Делон,хм..:
    ,,Животът не ми носи кой знае какво. Всичко съм видял, всичко съм изпитал. Но най-много мразя сегашната епоха. Повръща ми се от нея!“, обяснява 82-годишният екранен идол.

    „Има създания, които наистина мразя. Всичко е фалш, всичко е подменено. Няма уважение към дадената дума. Важни са само парите. По цял ден чуваме за престъпления. Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него!“, каза той.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Българин 🇧🇬

    9 3 Отговор
    Ако на млад българин , свикнал само на щатски филми , му кажеш "европейско кино" ще предположи , че му говориш за турски филми . Да помислим до къде пада българската култура през "евроатлантизма" .
  • 3 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ами не лъже за себе си че ще напусна този свят, без да му е мъчно за него!Красив ,талантлив но без душа ,без чувства -Важни са само парите! Човек който не е говорил с родната си майка 20 години защото се е грижила за извънбрачното му дете ,доказано с днк анализ.Възпитал е е и признатият си син Антонио по негово подобие който не се е опитал да изгради контакт с брат си може би от страх баща му да не размисли и да дели наследството .
  • 4 Ален Делон

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ходи официално миналата година в укро-посолството в Париж да изрази "възхищенията" си от бандерите.Освен това по негово искане Маркантони,марсилски "дюр" пречука жестоко сръбския му бодигард.Не ми го фали тоя бисек6уалник,ос ра се на дърти години!