Last news in Fakti

25 Юни, 2023 10:05 5 388 3

Рецепта на деня: Тиквички с булгур на фурна по сирийски

  • тиквички-
  • булгур-
  • сирийски-
  • постно-
  • какво да сготвя-
  • на фурна

Свежо лятно ястие

Рецепта на деня: Тиквички с булгур на фурна по сирийски - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Необходими продукти:

  • - булгур – 300 – 400 гр
  • - тиквичка – 1 бр., голяма
  • - джоджен на пресни листа
  • - червен пипер лют, черен пипер, лук, кимион, сол - на вкус
  • - Зехтин
  • - 50 гр краве масло

Начин на приготвяне:

Накисвате булгура в отделен съд с гореща вода за 30 минути и го покривате. Увивате с кърпа, за да омекне и да набъбне добре. Нарязвате на ситни кубчета тиквичката. Намазвате със зехтин глинен гювеч. Изсипвате нарязаната на кубчета тиквичка, набъбналия добре булгур, джоджена и овкусявате със сол, червен пипер, кимион, и черен пипер. Разбърквате добре сместа.

Слагате парчето масло в средата и завивате плътно с фолио. Слагате във фурната за 1 час на 200 градуса, като първите 30 минути печете само отдолу, а после и отгоре. След един час ястието е готово.

Сервира се с кисело мляко с чесън и копър по желание.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За размисъл

    1 1 Отговор
    Тая рецепта не е сирийска!

    Сирийците рядко използват глинен гювеч в кухнята, просто защото в Сирия глината е рядкост. Има привнесени рецепти с гювеч.

    Иначе тиквичките св запържват кеко и се добавя измития и ненакиснат едър булгур( някои го правят и със ситен) и се долива вода 2 части на 1 част булгур. Добавя се и зелен кориандър по желание.

    Коментиран от #3

  • 2 Оля

    1 0 Отговор
    Ама казвай отвреме на време и по някоя рецепта с кюфтета , за нас , хищниците бе ! Не може всички да сме модерни леви вегани !
  • 3 Сирийката

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "За размисъл":

    Напротив, това е сирийска и ливанска рецепта и се прави в тава. Това, че е използван глинен съд е само за подорбение. Напротив, в Сирия и в Ирак, в древна Месопотамия е пълно с глинени съдове, които нашите деди ги правят много преди вашите. И това, което давате вие е съвсем друга рецепта. При условие, че булгура се накисва няма нужда от вода и тиквичките при нас не се пържат. Пържат тиквичките гърците и турците, но не и сирийците и лавинците. Така, че тази рецепта е абсолютно сирийска, и като сирийка / наполовин сирийка - баща ми е сириец от Хомс, майка ми е българка/ потвърждавам сирийската рецепта.