Необходими продукти:
- - булгур – 300 – 400 гр
- - тиквичка – 1 бр., голяма
- - джоджен на пресни листа
- - червен пипер лют, черен пипер, лук, кимион, сол - на вкус
- - Зехтин
- - 50 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Накисвате булгура в отделен съд с гореща вода за 30 минути и го покривате. Увивате с кърпа, за да омекне и да набъбне добре. Нарязвате на ситни кубчета тиквичката. Намазвате със зехтин глинен гювеч. Изсипвате нарязаната на кубчета тиквичка, набъбналия добре булгур, джоджена и овкусявате със сол, червен пипер, кимион, и черен пипер. Разбърквате добре сместа.
Слагате парчето масло в средата и завивате плътно с фолио. Слагате във фурната за 1 час на 200 градуса, като първите 30 минути печете само отдолу, а после и отгоре. След един час ястието е готово.
Сервира се с кисело мляко с чесън и копър по желание.
Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 За размисъл
Сирийците рядко използват глинен гювеч в кухнята, просто защото в Сирия глината е рядкост. Има привнесени рецепти с гювеч.
Иначе тиквичките св запържват кеко и се добавя измития и ненакиснат едър булгур( някои го правят и със ситен) и се долива вода 2 части на 1 част булгур. Добавя се и зелен кориандър по желание.
Коментиран от #3
10:54 25.06.2023
2 Оля
11:11 25.06.2023
3 Сирийката
До коментар #1 от "За размисъл":
Напротив, това е сирийска и ливанска рецепта и се прави в тава. Това, че е използван глинен съд е само за подорбение. Напротив, в Сирия и в Ирак, в древна Месопотамия е пълно с глинени съдове, които нашите деди ги правят много преди вашите. И това, което давате вие е съвсем друга рецепта. При условие, че булгура се накисва няма нужда от вода и тиквичките при нас не се пържат. Пържат тиквичките гърците и турците, но не и сирийците и лавинците. Така, че тази рецепта е абсолютно сирийска, и като сирийка / наполовин сирийка - баща ми е сириец от Хомс, майка ми е българка/ потвърждавам сирийската рецепта.09:40 28.06.2023