Last news in Fakti

26 Юни, 2023 18:56 1 122 10

Димитър Рачков ще открие фестивал с кауза за децата утре

  • димитър рачков-
  • димитър еленов-
  • фестивал-
  • кауза

На 27 юни започва Workshop ЕЛЕНОВ в памет на режисьора и театрален педагог Димитър Еленов, чийто възпитаник е Рачков

От 27-и до 29-и юни (вторник-четвъртък) в София ще се проведе фестивалът Workshop ЕЛЕНОВ в памет на режисьора и театрален педагог Димитър Еленов.

Фестивалът ще се проведе на открито, като в него се включват редица големи имена от родния артистичен небосклон, възпитаници на големия артист. Общата кауза е най-възвишената и значима за всяка нация, а именно - децата. Точно те са и надеждата за мечтаното от всички по-слънчево бъдеще.

Входът е свободен. Локациите: сутрин от 11:00 до 14.30 в кино "Кабана"- НДК, и следобед от 16:30 до 19.30 в "Топлоцентрала".

Фестивалът ще бъде открит от един от най-популярните възпитаници на Димитър Еленов - Димитър Рачков. Тази година безплатните обучения ще бъдат ръководени, както от известни и вече утвърдени негови ученици, така и от млади артисти, които имат поглед към изкуството и динамиката, с която то се развива постоянно.

Популярният инфлуенсър Ей-Бо ще се включи заедно с актрисата Християна Стоименова, за да въведат участниците на фестивала в любопитния формат „дигитална поезия“.

Съвременното изкуство и неговата провокация ще присъства също в програмата на фестивала чрез арт инсталацията на българо-френския артист Християн Бакалов, който през последните години успешно реализира множество проекти в чужбина.

Димитър Еленов винаги е следвал максимата, че грижата за децата преминава през изкуството, а неговите ученици продължават стъпките му. Емпатията е важна и съществена за развитието на малките ученици понеже благодарение на нея те разбират по-добре преживяванията, отношенията, състоянията и активностите, както на своите връстници, така и на възрастните, с които общуват. Организаторите целят в арт обстановка да преборят клишетата и предразсъдъците чрез създаване на среда за общуване между различни групи, както и маргинални - обект на стигматизиране. Живеем в свят, често пъти враждебен, в който широко поле на изява са намерили реч на омразата, дезинформация и война на всяко ниво. Творецът, обаче, не затваря очите си, а остава буден, за да се бори с тегобите на ежедневието.

Големият български режисьор Теди Москов също се включва в програмата на фестивала с импровизационни задачи, преплитане на реалности. Театралните задачи ще са без драматургия, без режисьор и без предварително осмисляне на ролята. Всичко ще се случва тук и сега, пред очите на публиката.

Йоана Темелкова ще работи с подрастващите на тема качествена литература, избор на специализирана литература за творчески професии.

Допълнителен фокус на събитието ще бъде и здравословния живот и хранителни навици, за което ще бъдат проведени дискусии, а организаторите поощряват участниците да си носят домашна храна за обяд. Всяко дете ще получи и сертификат за участието си.

Кратка информация за Димитър Еленов:

Димитър Еленов е български актьор, режисьор и театрален педагог. Роден е на 10 февруари 1947 г. в София, в многодетно семейство. Потомствен католик, заради което семейството му неколкократно е изселвано от София, като най-дълго през 60-те години в Хасково.

Димитър Еленов завършва НАТФИЗ през 1972 г., специалност актьорско майсторство, а през 1986 г. – и режисура, в класовете на проф. Гриша Островски. Творческата му биография на Димитър Еленов като млад актьор минава през театрите в Пазарджик, Бургас, Варна. Работи в театър „София“, „Сълза и смях“, Сатиричния, Военния и Народния театър.

Димитър Еленов е главен художествен ръководител на Бургаския театър в периода 1994 – 96 година, в екип с Христо Фотев и Виктор Пасков (съответно драматург и директор на театъра). Еленов е създател и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън столицата в гр. Несебър, който след смъртта му общината нарича на негово име: театър „Димитър Еленов“.
В периода 2003 – 2008 г. Димитър Еленов работи като режисьор в Албанския национален театър в Скопие, Република Македония. През 2004 г. рЕленов ежисира и продуцира моноспектакъла на Наум Шопов – „Последната лента на Крап“ на Самюел Бекет, впоследствие менажира национално турне, с което се отбелязва 75-годишния юбилей на големия български актьор.

Димитър Еленов е сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм „Красин“, посветен на българския актьор Красин Йорданов, с успешна кариера на Бродуей и трагична съдба, излъчван в ефира на БНТ.

Димитър Еленов е създател и на поредица студии за деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    12 0 Отговор
    Този е антикомик
  • 2 мунчо

    13 0 Отговор
    Няма оттърване от тоя досаден гном. Навсякъде е наврян. Вече ме е страх да отворя хладилника, да не изскочи и от там. Така ли не се наяде с пари вече, та да ни освободи малко от присъствието си?!
  • 3 на тоя бетер

    6 0 Отговор
    Хълката му е широка и хлопа!А може да даже да го такововат общо....
  • 4 123456

    11 0 Отговор
    мъшка корвa, не ми харесва с вечните си лигавни и халтури
  • 5 Риба цаца

    5 0 Отговор
    Гаранция е договорил хнорар 50к + все пак е Рачков той без двайсет кинта не казва добър ден,! Пълна лудница братче
  • 6 Развеселен

    9 0 Отговор
    За момент си помислих, че Рачков ще дари пари за деца в нужда!
    Явно е готов да се кълчоти цял ден, само и само да не се бръкне за 100 лева дарение!
    Голям мизерник!
  • 7 шефа

    7 0 Отговор
    Пак ли тоя Храч.оф бе аман от тоя досаден,противе и некадърен гно...
  • 8 Симитлишкия кмет

    6 0 Отговор
    Тоя рекламира сайт за хазарт, където основно деца си дават парите и после се бесят,фестивали ше ми открива, егати двуличния тип
  • 9 Анита съсипана

    1 0 Отговор
    Заради тоя плужек Рачков трябва да работя, това на нищо не прилича!
  • 10 Хахаха

    0 0 Отговор
    Рачков, плаката в Хасково стои, до бившият магазин, дюкян през 1923 на баба ми брата, днес е златарско, а по живково бе магазин плод и зеленчук и сградата бе открадната от комунистите и присвоена за булгарплод. Научихме късно, от страх от комунистите и днес ала бала Балабанов по неделя 150 по бнт плаши гаргите. Да ходи да говори по сватбите, а не старите комунисти сталинисти милиционери да се връщат обратно на власт и ми реве Вигентин от бсп списъка, а вие и родителите ви като убивахте невинни хора и отнемахте имотите им ок ли мислите, че им е било. Бойкоборисов е по малкото зло от всички вас комунистите, знаете, кои..рачков много здраве и много любов. Както казват някои в Хасково, спирайки се... Тоя не го мисли, всеки би си легнал с Него