Last news in Fakti

7 Юли, 2023 12:56 1 386 0

Грешката, която родителите допускат най-често със злоядите си деца

  • храна-
  • деца-
  • злоядо-
  • злояди деца-
  • грешка-
  • родители-
  • семейство-
  • възпитание

Проучване показва, че упражняването на натиск при формирането на хранителните навици на децата не води до добро

Грешката, която родителите допускат най-често със злоядите си деца - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки родител безспорно иска само най-доброто за своето дете. Обаче понякога в стремежа си да осигурим по-добро бъдеще на малчуганите допускаме фатални грешки.

Много малчугани са доста злояди, докато не отраснат и не установят трайни хранителни навици. Но има ли спасение от този проблем, който съществува сякаш от векове? Оказва се, че да. Учени от университета Дикин в Австралия са открили какви стратегии могат да помогнат на родителите да убедят малките деца, които са придирчиви към яденето. Но внимавайте – според тях има и една изключително груба родителска грешка, предупреждава jenata.blitz.bg.

Учените интервюирали повече от 1500 майки на деца на възраст от две до пет години.

Те установяват, че когато родителите на много придирчиви деца упражняват натиск, за да насърчат децата си да ядат, това води до по-лошо хранително поведение. Сред негативните практики учените приписват например изнудването: изискване детето да яде храна в замяна на десерт или възможност да играе.

Родителите, чиито деца са били по-малко придирчиви, са били склонни да включват децата си в приготвянето на храна и пазаруването на хранителни стоки, оставяли са детето да решава кога е сито и многократно са сервирали определени храни, за да насърчат децата си да опитат храни, които смятат, че не харесват.

Друг трик е да приготвите храна в необичайна форма или да прикриете определени съставки, като зеленчуци. Практиката може да подобри приема на храна в краткосрочен план, но не помага за развитието на здравословни навици, казват учените.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА