Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад, пише БГНЕС.
Произход и история
Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от поне три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр.
Тъй като семената на какаовото дърво имат много силен, горчив вкус, те трябва да ферментират, за да се развие вкусът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, за да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която представлява чист шоколад в груб вид. Какаовата маса обикновено се втечнява чрез процес, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този процес шоколадовата течност се разделя на два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло.
Ползи
Повечето хора обичат шоколад. Всъщност девет от всеки десет души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкова вкусен, шоколадът има и някои ползи за здравето. Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за подобряване на настроението. Черният шоколад също може да бъде особено полезен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а освен това помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 2312
А когато трябваше да празнуваме Деня на българската държавност - 22 юни, гл. редактор не публикува изпратената му подробна статия. Очевидно са му забранили вече такива неща. Поредният срам за България.
Коментиран от #4
12:33 07.07.2023
2 Механик
Знам, че след 96-та, шоколада се прави само и изключително от ГМО-какао + хидрогенирано палмово масло.
Знам, че това на което викате шоколад (в момента) не е шоколад нито по рецептура, нито по вкус.
Същия случай е т. нар. БИРА. Всеки знае, че тя трябва да е вари от ечемик. То си има и термин "пивоварен ечемик". Хубаво но в последните 20 години, бирата се прави от ГМО-царевица. В такъв случй как може да кажеш на това "бира? Все едно да направиш напитка от студена вода и оцет и да му казваш, че това е "айран".
Няма да се изненадам, ама изобщо, ако вече сте почнали да слагате в шоколада и брашно от насекоми. Естествено по заповед от Евро-Съюза.
Коментиран от #5
13:44 07.07.2023
3 глоги
16:12 07.07.2023
4 Анонимен
До коментар #1 от "2312":
Добре, не искам да звуча тъпо, но прочетох в един друг сайт, че денят на шоколада е европейски, така че за какви вашингтонци говориш. И се празнува във страните-членки на Европейския съюз, а всички знаем ( не знам дали е така ), че Англия не е в Европейския съюз. И не, не се опитвам да защитя някой или нещо, просто изтъквам фактите. А относно 22 юни - не знам защо не са написали такава статия, но в други сайтове има.09:54 08.07.2023
5 Град Козлодуй
До коментар #2 от "Механик":
точно07:22 07.07.2024
6 шам фъстък
07:50 07.07.2024
7 Не знаех
07:53 07.07.2024
8 стрелок
Коментиран от #9, #11
08:06 07.07.2024
9 Спас
До коментар #8 от "стрелок":
Беден си щото си мързелив и обичаш Русия.И тя обича такива като тебе.Коментиран от #10
08:17 07.07.2024
10 стрелок
До коментар #9 от "Спас":
а у дивия капитализъм на ес кой ме обича ? русия поне ме обича и аз нея08:23 07.07.2024
11 скиф
До коментар #8 от "стрелок":
евтиния руски шоколад поне знаеш, че е шоколад, а не гмо боклук08:37 07.07.2024
12 гълъбица Гица
08:52 07.07.2024
13 Име
09:34 07.07.2024
14 Росен Йорданов
09:35 07.07.2024
15 Сивата котка
09:42 07.07.2024
16 Аз съм
09:44 07.07.2024
17 ЕЛЛИН
12:27 07.07.2024
18 Идън
Коментиран от #19
13:31 07.07.2024
19 ЕЛЛИН
До коментар #18 от "Идън":
От белият шоколад са премахнати антиоксидантите , които са полезни за човешкият организъм ,и без тях има по-къс срок на годност в сравнение с черният шоколад !Коментиран от #20
15:11 07.07.2024
20 Идън
До коментар #19 от "ЕЛЛИН":
Белият е имитационен продукт-ароматът му е изкуствен и не съдържа какао- основната съставка за истински шоколад. Антиоксидантите са в какаото. Нотка на шоколад съдържат и някои парфюми- Джентълмен примерно. Създава усещане за уют и топлина- подходящ за зимата.16:31 07.07.2024
21 Гост
19:06 07.07.2024