7 Юли, 2023 12:29, обновена 7 Юли, 2024 07:08 3 007 21

7 юли: Днес празнуваме шоколада

  • шоколад-
  • празник-
  • сладко-
  • сладко изкушение-
  • какао

Какво знаем за сладкото изкушение?

7 юли: Днес празнуваме шоколада - 1
Снимки: Shutterstock

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад, пише БГНЕС.

Произход и история

Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от поне три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр.

Тъй като семената на какаовото дърво имат много силен, горчив вкус, те трябва да ферментират, за да се развие вкусът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, за да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която представлява чист шоколад в груб вид. Какаовата маса обикновено се втечнява чрез процес, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този процес шоколадовата течност се разделя на два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло.

7 юли: Днес празнуваме шоколада

Ползи

Повечето хора обичат шоколад. Всъщност девет от всеки десет души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкова вкусен, шоколадът има и някои ползи за здравето. Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за подобряване на настроението. Черният шоколад също може да бъде особено полезен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а освен това помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2312

    12 13 Отговор
    Простотии. Опростачване на българите по вашингтонски и англосаксонски.
    А когато трябваше да празнуваме Деня на българската държавност - 22 юни, гл. редактор не публикува изпратената му подробна статия. Очевидно са му забранили вече такива неща. Поредният срам за България.

    Коментиран от #4

  • 2 Механик

    13 9 Отговор
    " Какво знаем за сладкото изкушение?"
    Знам, че след 96-та, шоколада се прави само и изключително от ГМО-какао + хидрогенирано палмово масло.
    Знам, че това на което викате шоколад (в момента) не е шоколад нито по рецептура, нито по вкус.
    Същия случай е т. нар. БИРА. Всеки знае, че тя трябва да е вари от ечемик. То си има и термин "пивоварен ечемик". Хубаво но в последните 20 години, бирата се прави от ГМО-царевица. В такъв случй как може да кажеш на това "бира? Все едно да направиш напитка от студена вода и оцет и да му казваш, че това е "айран".
    Няма да се изненадам, ама изобщо, ако вече сте почнали да слагате в шоколада и брашно от насекоми. Естествено по заповед от Евро-Съюза.

    Коментиран от #5

  • 3 глоги

    7 3 Отговор
    Днес празнуваме ДЕНЯТ НА шоколада: Какво знаем за сладкото изкушение? Почти нищо.
  • 4 Анонимен

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "2312":

    Добре, не искам да звуча тъпо, но прочетох в един друг сайт, че денят на шоколада е европейски, така че за какви вашингтонци говориш. И се празнува във страните-членки на Европейския съюз, а всички знаем ( не знам дали е така ), че Англия не е в Европейския съюз. И не, не се опитвам да защитя някой или нещо, просто изтъквам фактите. А относно 22 юни - не знам защо не са написали такава статия, но в други сайтове има.
  • 5 Град Козлодуй

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    точно
  • 6 шам фъстък

    0 4 Отговор
    В Дисниленд,след като видяла шоколади, вълчица рекла на Зайка Байка:"-Ш т а заапа!".
  • 7 Не знаех

    1 5 Отговор
    Сигурно затова ми се яде нещо солено или кисело. Инстинкт.
  • 8 стрелок

    4 5 Отговор
    с 350 ойро заплата без осигуровките немам пари за ш0к0лад, само за евтин руски шоколад "кума лиса" от берьозка :)))

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Спас

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "стрелок":

    Беден си щото си мързелив и обичаш Русия.И тя обича такива като тебе.

    Коментиран от #10

  • 10 стрелок

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Спас":

    а у дивия капитализъм на ес кой ме обича ? русия поне ме обича и аз нея
  • 11 скиф

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "стрелок":

    евтиния руски шоколад поне знаеш, че е шоколад, а не гмо боклук
  • 12 гълъбица Гица

    4 0 Отговор
    В Берьозката не е толкова евтино,айде сега! Като видиш цените,особенно на рибните им продукти и ти става лошо. Една бутилка,1 литър, с обикновен кефир/кисело мляко/ е над 5 лева. Наистина,имат много качественни продукти,но са скъпи.
  • 13 Име

    1 0 Отговор
    Можеш и сам да си направиш шоколад, но е разправия в домашни условия.
  • 14 Росен Йорданов

    1 0 Отговор
    Хубавите неща стават бавно , затова моите клиенти чакат по 10 години за акт 16 🤭🤭🤭
  • 15 Сивата котка

    2 1 Отговор
    Днес се навършват 145 г. дипломатически отношения България- Русия. Нящо по повода, а, Факти/чета? То пак шоколад ще си апнем и за това...
  • 16 Аз съм

    1 0 Отговор
    Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр...... ха-ха-ха какви са тези документи от тия години в Мексико, на какъв език са и каква писменост???
  • 17 ЕЛЛИН

    1 0 Отговор
    На гръцки език ТЕОБРОМА означава храна на Бога !
  • 18 Идън

    0 0 Отговор
    В белия шоколад има минимално количество теобромин - алкалоид, който има свойството да разширява кръвоносните съдове. От това следва намаляване на кръвното налягане и предпазване от артериосклероза. Мощен афродизиак- но не прекалявайте с тъмните шоколадчета и кафето арабика. В него също се съдържа теобромин.

    Коментиран от #19

  • 19 ЕЛЛИН

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Идън":

    От белият шоколад са премахнати антиоксидантите , които са полезни за човешкият организъм ,и без тях има по-къс срок на годност в сравнение с черният шоколад !

    Коментиран от #20

  • 20 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЕЛЛИН":

    Белият е имитационен продукт-ароматът му е изкуствен и не съдържа какао- основната съставка за истински шоколад. Антиоксидантите са в какаото. Нотка на шоколад съдържат и някои парфюми- Джентълмен примерно. Създава усещане за уют и топлина- подходящ за зимата.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор
    Чоколата така е казал е казал Монтесума на Кортес когато е попитал какво пие . Смляно какао с вода и мед .