Last news in Fakti

10 Юли, 2023 12:15 727 12

Учени: По мириса на ръцете може да се установи полът на човек

  • миризма-
  • ръце-
  • пол

Изследователите смятат, че новите открития могат да се използват в помощ на правоприлагащите органи при намирането на заподозрени лица

Учени: По мириса на ръцете може да се установи полът на човек - 1
Снимка: Shutterstock

Ароматите, излъчвани от ръката на човек, могат да се използват за определяне на пола. Това установи проучване на изследователи от Международния университет във Флорида, публикувано в списанието със свободен достъп „Пъблик лайбръри ъв сайънс уан“ и цитирано от ЮПИ.

В криминалните разследвания кучетата отдавна се използват за надеждно идентифициране и проследяване на хора въз основа на тяхната миризма. Но докато доказателствата за човешката миризма за тази област са добре установени, изследователите са постигнали малък напредък в анализа на профилите на специфичния аромат в лаборатория“, казват учените в резюме на своите открития.

Изследователите използват масспектрометрия, за да анализират ароматните съединения върху човешките длани от група от 30 жени и 30 мъже.

„След като идентифицира съединенията във всяка проба, екипът извърши статистически анализ, за да провери дали може да определи пола на индивида въз основа на профила на ароматите му“, казват изследователите и допълват: „Анализът успешно предсказа пола на човека с 96,67% точност“.

Изследователите смятат, че новите открития могат да се използват в помощ на правоприлагащите органи при намирането на заподозрени лица. „Грабежите, нападенията и изнасилванията са все престъпления, които често се извършват с ръцете на извършителя и по този начин имат потенциала да оставят ценни следи на местопрестъплението“, обясниха от изследователския екип. „При по-нататъшно потвърждаване, химическите и статистическите анализи, представени в тази статия, биха могли да се използват за разкриване на много подробности за потенциалния извършител единствено чрез профилите на миризмата на ръцете му“, казват авторите.

Използването на миризми за идентифициране на извършителите обаче е критикувано от защитниците на гражданските права. Проектът „Невинност“, който се застъпва за хора, които са били неправомерно задържани, заяви, че така наречените „мирисни разкрития“, при които извършителите се идентифицират въз основа на миризма от кучета, са довели до редица погрешни арести.

През 2009 г. групата за защита на правата на човека публикува доклад, в който се посочва, че най-малко петима души са били неправомерно арестувани чрез проверки с миризма, извършени от заместник на шерифа на Форт Бенд, Тексас. Двама от тях са били неправомерно обвинени в убийство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Как

    10 1 Отговор
    Да. Следкато се почешеш между краката не може да сбъркаш миризмата.
  • 3 Христо

    6 1 Отговор
    Ами тогава да включат и мирисане в определяне на състезателките в спорта и в конкурсите за красота. Че то от политика жените губят шансове
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Съдията Дред

    9 1 Отговор
    Ама това за всичките 31 пола ли важи? Да не би да е само за назадничавото деление мъже-жени?

    Коментиран от #10

  • 6 да да

    4 1 Отговор
    Браво!Значи са много педали и лезбо......3-ти пол...;
  • 7 Сандо

    5 1 Отговор
    А ръцете на Кокорко на какво миришат?
  • 8 факуса

    1 1 Отговор
    кога ще излезе каталога за 132та пола
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факуса

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Съдията Дред":

    до 132 ги докараха ,еволюират явно
  • 11 факуса

    0 1 Отговор
    а решенията на съда,че човек сам се определя какъв е,ще се отменят ли
  • 12 гас

    0 1 Отговор
    ако преди това си е отъркаш в аспуха