Last news in Fakti

12 Юли, 2023 11:58 2 668 13

Каква е връзката между делфините и извънземните?

  • делфини-
  • извънземни-
  • комуникация-
  • животни-
  • нло

Според някои учени, ако се научим да общуваме с делфините, комуникацията с извънземни няма да бъде трудна

Каква е връзката между делфините и извънземните? - 1
Снимки: Shutterstock

Доказано е отдавна, че делфините са едни от най-интелигентните животни на Земята. Те притежават едни от най-напредналите комуникационни способности и мозъкът им е по-голям от човешкия. Не е изненадващо, че изследователите от десетилетия изучават делфините, и най-вече тяхното поведение, спомени и способности за учене.

Някои изследователи обаче дори смятат, че ако се научим да общуваме с делфините, бихме могли да се научим да общуваме и с извънземните, пише vesti.bg, позовавайки се на Green Matters.

Извънземни ли са делфините?

Разбира се, че делфините не са извънземни. Въпреки това учени и философи от десетилетия смятат, че те биха могли да бъдат полезни за общуване с други светове - и под други светове се има предвид извънземни.

Според Аеон тази идея може да се проследи до 1961 г., когато лидерите в областта на извънземните изследвания се срещат в Западна Вирджиния в обсерваторията Грийн Банк, за да обсъдят перспективата за лов на извънземни. Сред тях бил и неврологът Джон Лили, който прекарал кариерата си в изучаване на междувидовата комуникация и в по-голямата си част - на комуникацията с делфини.

Разсъжденията на Лили стигали до извода, че щом хората не могат да изучат междувидовата комуникация на Земята, как се очаква да разговарят с извънземните.

Десетилетия след изследванията на Лили се появяват нови технологии, като например устройството за чуване и телеметрия на китоподобни (CHAT) - подводен компютър, който приема и произвежда звуци от делфини. През 1999 г. астрономът от Института за търсене на извънземен разум (SETI) Лаурънс Дойл предлага лингвистично изследване на звуците, издавани от бутилконоси делфини.

Дойл и колегите му използват работата на харвардския лингвист Джордж Зипф, който изучава закономерностите в езика. Зипф установил, че най-често срещаната дума в даден език се използва два пъти по-често от втората най-често срещана дума, три пъти по-често от третата най-често срещана дума и т.н. Тази езикова закономерност е известна като закон на Зипф. Когато се нанесе логаритмично, тази зависимост има наклон -1 на графиката, според Nautilus.

Дойл използва тази информация, за да изследва общуването между група делфини и да записва честотите. Резултатът е графика с наклон от -95, което предполага, че езикът на делфините може да включва синтаксис, което означава, че се доближава до сложността на човешката комуникация.

Когато същото изследване било повторено върху други интелигентни животни, като маймуните катерици, наклонът бил твърде малък, за да покаже нещо близко до тази сложност.

Изследването на Дойл и колегите му показва, че когато намерим начини да разградим звуците на видове като делфините, тогава ще можем да изградим повече лингвистични знания, които биха ни помогнали да разберем всеки извънземен шум.

Защо хората смятат, че делфините са извънземни?

Причините от една страна са, че океанът е твърде обширен и недостатъчно изследван, а познанията ни за морските видове са малко. Следвайки тази нишка, заключаваме, че океанът в известен смисъл е чужд свят за нас в по-голямата си част, според Popular Mechanics.

Знаем обаче, че делфините са се появили преди 50 милиона години и са ходили по сушата. Според проучване, публикувано в BioMed Central, в крайна сметка те са еволюирали, за да обитават само водата.

Това поставя въпросът: Щом делфините са били тук милиони години преди хората, тогава знаем ли изобщо откъде са дошли?

Уникалната еволюция на мозъка на делфините, която се различава от тази на другите животни, също може да е фактор. Според Природонаучния музей бозайниците са еволюирали към по-големи мозъци, което означава, че мозъците на животните преди милиони години са били доста малки. В случая с делфините обаче мозъците им винаги са били големи и с времето са намалявали по размер.

Предположението, че делфините са извънземни, е пресилено. Делфините винаги са предизвиквали недоумение у хората като вид, който може да съседства със социалната сложност, с която не можем да общуваме. Те обаче не са нищо повече от извънземни от морските дълбини, а не от космоса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    5 0 Отговор
    Връзката е,че си говорят на един и същи език.
  • 2 Механик

    14 1 Отговор
    Алабализми на квадрат.
    Ние не знаем нищо, тръгнали сме да се чудим от къде са дошли делфините.
    Аз смятам, че като "уж" разумен вид, по-скоро трябва да се огрижим за оцеляването на видовете, че както сме ги подкарали, скоро може да останем само ние и хлебарките. Ние за кратко, а хлебарките за по-дълго.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Изненадка

    9 1 Отговор
    Не делфините, ние сме извънземните. Личи си по държанието, общуването с другите видове, всичко.
  • 5 ФАКТИ

    7 0 Отговор
    Има 2 факта които загатват много:
    1. Вътрешните органи на делфина и човека
    2. Само женските индивиди на човека и делфина имат клитор !
  • 6 Чешърския котарак

    0 1 Отговор
    Питах моята по въпроса,дали има клитор. Тя ме изгледа смешнишки и ми показа среден пръст.
  • 7 Кую

    1 1 Отговор
    Обучавам се със на жената.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Галактическия стопаджия

    1 0 Отговор
    Благодаря ви за рибите и Довиждане. Thank you for the fish and Goodbye, са казали делфините.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Като ти гледам акъла..аз съм ЗА хлебарките..