Last news in Fakti

24 Юли, 2023 11:45 874 0

Върнаха на Австрия предполагаеми кости от черепа на Бетовен

  • бетовен-
  • кости-
  • череп-
  • австрия-
  • виена

Експертите се надяват те да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта му

Върнаха на Австрия предполагаеми кости от черепа на Бетовен - 1
Снимка: Shutterstock

Предполагаеми кости от черепа на Бетовен бяха върнати на Австрия, където германският композитор умира през 19-и век, съобщи АФП. Експертите се надяват те да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта му.

"Мястото им е тук, във Виена", каза на пресконференция в четвъртък американският бизнесмен Пол Кауфман, който дари реликвите на Медицинския университет в града.

Кауфман ги наследява през 1990 г. за своя голяма изненада, като ги открива в сейфа на банка на Лазурния бряг.

"Имаше много съкровища, включително и тази кутия с надпис "Бетовен", спомня си той.

Тези десет фрагмента вероятно са били намерени от неговия прадядо Франц Ромео Зелигман, виенски лекар, който е участвал в ексхумацията на костите на композитора през 1863 г. с изследователска цел. След това са предавани от поколение на поколение, като са сменяли държавите, докато еврейското семейство е бягало от нацизма.

Костите са единствените известни до момента и са "изключително ценни", подчерта съдебният лекар Кристиан Райтер, предава БТА.

След анализите за потвърждаване на автентичността им, резултатите от които се очакват след шест месеца, ще бъдат проведени допълнителни изследвания, за да се разбере повече за причините за многобройните болести, от които е страдал композиторът.

"Това е и желанието на Бетовен. Не става въпрос за съхраняване на реликва в кутия", каза Райтер.

През 1802 г. в писмо до братята си, написано в момент на отчаяние, Бетовен изразява желанието си болестта му да бъде описана след смъртта му и данните да бъдат огласени.

Два века по-късно точната причина за смъртта на Лудвиг ван Бетовен на 26 март 1827 г. на 56-годишна възраст остава загадка.

Фрагменти от черепа му са изследвани с рентгенов апарат през 2005 г. в САЩ. Резултатите предполагат отравяне с олово, което би обяснило храносмилателните проблеми, от които е страдал Бетовен. Композиторът е пиел от чаши, изработени от този метал. При медицинското лечение по онова време също често се използвало олово или живак.

Публикуваното през март изследване, основано на ДНК анализ на кичури от косата му, обаче хвърли друга светлина. То разкри силна генетична предразположеност към чернодробни заболявания, както и инфекция с вируса на хепатит В в края на живота - два фактора, които вероятно са допринесли за смъртта на Бетовен, най-вероятно от цироза, утежнена от консумацията на алкохол.

Изследователите обаче не са успели да определят причината за прогресивната му глухота, тормозила толкова много композитора на Деветата симфония.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА