Last news in Fakti

4 Септември, 2023 11:45 9 035 45

В Турция потече най-дългата изкуствена река в света (ВИДЕО)

  • турция-
  • изкуствена река-
  • недостиг на вода-
  • реколта

Със своята дължина от 221 километра, ще позволи на обширни райони от турската част на Месопотамия да получава реколтата три пъти годишно и ще увеличи доходите на фермерите

В Турция потече най-дългата изкуствена река в света (ВИДЕО) - 1
Стопкадър: YouTube

Тъй като Турция изпитва остър недостиг на вода поради изменението на климата, новият канал Мардин-Джейланпънар от язовира Ататюрк в Шанлиурфа до Мардин в югоизточна Турция започна да доставя жизненоважна вода на близо 506 хиляди декара земеделски земи, която ще бъде стимул фермерите да успеят да увеличат производството си, пише "Марица".

В рамките на Югоизточния анадолски проект (GAP), многосекторен интегриран проект за регионално развитие, каналът беше завършен и бе пуснат в експлоатация вчера.

Със своята дължина от 221 километра, „каналът на изобилието“ ще позволи на обширни райони от турската част на Месопотамия да получава реколтата три пъти годишно и ще увеличи доходите на фермерите.

Каналът Мардин-Джейланпънар е най-дългата изкуствена река в Турция. Той е по-дълъг от Суецкия канал и три пъти по-голям от Панамския канал.

Когато всички участъци на мащабния проект бъдат завършени, обширни площи земеделска земя, еквивалентни на размер на 70 000 футболни игрища ще бъдат напоявани обилно“, съобщиха от Министерството на земеделието и горите в Анкара.

Изграждането на канала струва 2 милиарда TL ($75 милиона).

С канала от този регион ще се задоволяват 35% от нуждите на страната от зърно.

„Историческо събитие е, че водата на река Ефрат ще се срещне с плодородните земи на горна Месопотамия“, заяви пред местните медии Дурсун Йълдъз, ръководител на Асоциацията за водна политика.

Йълдъз отбеляза, че проектът е настроен да удвои селскостопанските добиви, като разшири гамата от продукти извън зърнените култури, за да включи цитрусови плодове и парниково отглеждане.

Довеждането на водата от Ефрат до Мардинската равнина не само ще бъде от полза за региона и Турция, но също така ще допринесе значително за продоволствената сигурност и на съседните страни.

Йълдъз заяви, че прекомерното използване на намаляващите подпочвени води в региона през последните три десетилетия също ще бъде ограничено.

Мехмет Шериф Йотер, ръководител на Центъра за търговия със зърно Къзълтепе, също подчерта, че каналът може да създаде работа за приблизително 300 000 души.

Каналът ще напоява тези земи и те ще изхранват цялата нация. Проектът ще вдъхне живот на региона“, допълни Йотер.

Понастоящем жънем два пъти годишно. С канала, в някои райони, дори може да са възможни три реколти годишно. Мардинската равнина в момента отговаря на 20% от нуждите на страната от пшеница и бобови растения. След като каналът започне да функционира напълно, Мардинската равнина ще задоволява поне 35% от нуждите на страната ни. Ако производството процъфтява, външната ни зависимост ще намалее", добави той.

Ремзи Текин, фермер от област Къзълтепе, заяви, че страдат от недостиг на вода поради горещините през лятото.

"Производителите ще бъдат облекчени, след като проектът приключи. В момента ние черпим вода от 600-700 метрови кладенци.

След като ние получим водата от канала в Месопотамската равнина, нашите нужди от напояване ще бъдат задоволени, без да разчитаме на външни източници", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор
    Благодаря Полезно
    Ма
  • 2 Браво !

    38 2 Отговор
    Аферим Машала ! Слава !
  • 3 Хасан

    73 9 Отговор
    За 75 милки тиквата ще сложи само три биоборда до Пловдив.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нео

    58 4 Отговор
    При нас Дунав не може ли да се отклони и да напоява цяла Севрна България и Добруджа ? Може , ама трябва здрава държава !

    Коментиран от #30

  • 6 бижда се

    48 3 Отговор
    А ТУК ЗАБИВАМЕ КЪМ 19 ВЕК СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕТО !!

    Коментиран от #18

  • 7 Едно време българите и Египет са

    51 22 Отговор
    хранили османската империя. След 77 години съветска власт България внася селскостопанска продукция от Турция, Гърция, Полша, РС Македония. Благодарим ти партийо незабравима, благодарим ти братски съветски съюз, че днес земята е в ръцете на нашите другари, които владеят десетки и стотици хиляди декара българска земя. Те я унищожават, защото сеят само жито и слънчоглед, пръскат и я тровят за да има само за тях.

    Коментиран от #31

  • 8 123456

    59 4 Отговор
    Само 75 мил долара , тове е малка сума в сравнение със всичките ползи за много години напред .Ако се прави в България само толкова ще е кражбата .Язък ни за държавата , че е толкова пркрасна .
  • 9 Япа ти

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Подмяната и това няма да сложат
  • 10 консерва

    47 2 Отговор
    Браво на тези хора,които са направили и изпълнили проекта. Защо и в България не се осъществяват такива неща за подпомагане на производителите в селското стопанство,а вече всичко внасяме отвън?!

    Коментиран от #19, #32

  • 11 Варна

    42 0 Отговор
    Дунав напоява целия север , Марица целия юг , има още много реки които вършат работа , ама трябва акъл , а не приказки по телевизора .
  • 12 Скорпи

    29 2 Отговор
    Браво...хубав проект у комшиите...само да даде Господ да има валежи и язовирите да са пълни..
  • 13 арлингтън

    20 16 Отговор
    България няма кой да я финансира. Америте й откраднаха над 3 милиарда долара.

    Коментиран от #17

  • 14 Някога

    44 10 Отговор
    когато имахме държава и ние имахме напоителни канали.Имаше плодове и зеленчуци с супер качество.Ориз,риба,месо и квот се сетиш.Е нямаше банани и портокали.Или само по нова година.Защо само ние разрушихме всичко в държавата си.Защо не надградихме?Защо не запазихме добрите постижения и да привнесем положителното?Как в Полша,Чехия,Унгария можаха?А тук само разрушения,делавери,мушенгии.И за финал колониално статукво на държавата.

    Коментиран от #15, #21

  • 15 Лост

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някога":

    Да ама Харизанов сега стана анализатор,сиреч ала-бала многознайко.
  • 16 Наблюдател

    45 8 Отговор
    Голяма работа, потекла вода за напояване. Ние пък за 30 г успяхме да я спрем да тече по 95% от напоителните ни канали. Кой сега е номер едно, кой, кой? Ще има повече турски чушки и домати и за нас. Добре че и АЕЦ строят та и ток да имаме. Евро-атлантическо ми е.
  • 17 Не америте ни откраднаха парите

    29 15 Отговор

    До коментар #13 от "арлингтън":

    ние финасирахме с нашето селско стопанство възстановяването на СССР след войната. Един килограм краставици се изнасяше за СССР за една стотинка и 2 ст. за килограм домати. Руснаците демонтираха хиляди предприятия и ни набутаха металургическите комбинати , с които произвеждаха военна продукция. България при толкова природни дадености и равни показатели с Гърция през 1939 г. ни изпревари 3 пъти по БВП към днешна дата. У нас влезе червената армия , а при гърците британската, това е разликата, товарищи!

    Коментиран от #23, #34

  • 18 Ганьо

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "бижда се":

    Не, тук усвояваме евросубсидии...
  • 19 Гошо

    26 0 Отговор

    До коментар #10 от "консерва":

    Щото тук всичко се свежда до апартаментчета за 2400 € квадрата. Толкоз можем
  • 20 Опиканото сополиво туркофобче

    7 6 Отговор
    Още един мандат на "диктатора" Ердоган и такива като мен ще се споминем скоропостижно 😪
  • 21 Защото

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Някога":

    матрИала е лош.

    Коментиран от #35

  • 22 Троян

    36 1 Отговор
    Турците от пустиня правят рай. Тука поради олигофренщина и простотия и крадене, не можем да си изчистим градската канализация. Ама сме много умни.
  • 23 Споко бе

    5 18 Отговор

    До коментар #17 от "Не америте ни откраднаха парите":

    Скоро ще влезне османската армия и ще цъфнеш, най вече отзад.

    Коментиран от #36

  • 24 Елементарно, Уотсън

    22 4 Отговор
    Докато при нас има "демократична" парламентарна република и всеки дърпа чергата, в Турция е Ердо начело. Един силен управник и вижте къде са те сега, къде сме ние?
  • 25 За протокола

    26 2 Отговор
    "Изграждането на канала струва 2 милиарда TL ($75 милиона)."

    Тц, тц, тц
    За 271 км канал са платили по-малко отколкото ние плащаме за 7-8 км магистрала.

    Коментиран от #27

  • 26 Ами да

    27 1 Отговор
    Ако беше в България, щеше да удари 5 млрд и нямаше да го направят! Нашите политици знаят как става!
  • 27 Всички знаят

    24 2 Отговор

    До коментар #25 от "За протокола":

    В България толкова струва 2 км магистрала! Недовършена!
  • 28 Браво

    19 1 Отговор
    Така се прави, когато мислиш държавнически. А тук унищожиха Вода и канализация!
  • 29 Гост

    9 0 Отговор
    Тъй рече големият брат: Да се затрие производството на зеленчуци на бугарците, и да се прехвърли всичкото на труските ни приятели, които ни дадоха да си построим военни бази по-близо до границата с Русия.
  • 30 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "нео":

    Румънците вече го отклоняват и за нас вода не остана.
  • 31 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Едно време българите и Египет са":

    Б0хал бе3 паметен! 45 години България храни и Русия и Турция, че и други. Само за 10 години демокрация всичко родно производство беше сринато и останахме зависими само от депутатския внос на менте стока.
  • 32 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "консерва":

    За България са предвидени много други проекти. Химически заводи, горене на опасни отпадъци, фотоволтаични полета, шистови находища.... и още много и много подобни.
  • 33 Имат традиции

    4 1 Отговор
    Все пак те са изкопали и суецкият канал
  • 34 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Не америте ни откраднаха парите":

    Много ви бива да извъртате факти и да нагаждате история. България, след ВСВ е била в руини и на прага да спре да съществува. Хората са ходели боси. За 45 години българите преминават от керепичените колиби в многоетажни апартаменти и жилищни комплекси. Строят се училища, градини, ясли, читалища, заводи, комбинати, електроцентрали. Развива се транспорт и корабоплаване. Цъфти индустрия и се изнася. Истината изтънява, но не изчезва.
  • 35 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Защото":

    Матреала ни е добър, но наследството от петте века е лошо. Лоши приоми усвоихме от някогашното ни "съжителство".
  • 36 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Споко бе":

    Коя е най-близката натовска армия, която евроатлантите така възторжено чакат да ни пази? Познайте, чии аскер ще се разхожда из натовските бази в България?
  • 37 Дърт кашик от Марица

    6 0 Отговор
    Да им пратим Харизанов да ги научи как се стопанисват напоителните системи.
  • 38 Иван Димитров

    10 0 Отговор
    спомняте ли си кои демократи у нас, върнаха земята от АПК и ТКЗС на "трудолюбивите собственици" които вместо да я обработват я продадоха и изклаха добитъка и кой унищожи напоителните системи и раздаде язовирите ....има няма преди 20-30 г

    Коментиран от #39, #41

  • 39 За протокола

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иван Димитров":

    Стига неудобни въпроси!
    Бойко Борисов е виновен за всичко!
  • 40 Боко праните гащи

    11 0 Отговор
    75 милиона, колкото тръбата до Перник!!!
  • 41 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иван Димитров":

    Демократите си върнаха земите от комунистите и........ пак ги дадоха на комунистите за рента. Не им се нито копа, нито жъне, но големи земевладелци се докарваха.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ганю

    6 0 Отговор
    33 г от 89г до сега управляват тъпанари като Костов и Бою мутрата
    заради такива тъпи сурати и мафиотски боклуци сме така.
    При Бай Тошо българия цъфтеше а за 33 г я о.с.р.а.х.т.е
  • 44 ганю

    3 0 Отговор
    На България и е нужна една гражданска война при която да се избият
    30% от тъпанарите след което ще стане по добре.
    Не е нужно да е в белене има и гробища така не се губи ценно време
    преди това се затварят границите и после мор
  • 45 Перо

    4 0 Отговор
    Това е практична инвестиция в икономиката и селското стопанство, а в БГ, парите от плана за възстановяване ще отидат във измислените фирми на ПП за нови, измислени технологии и изкуствен интелект, където може да се краде безконтролно! Ще се конкурираме със САЩ и Япония, като на времето с компютрите Правец!