Last news in Fakti

7 Септември, 2023 12:45 1 927 28

Иво Сиромахов с гневен пост: "Тежката чанта ли е бедата на българското училище или тежката неграмотност?"

  • иво сиромахов-
  • първи учебен ден-
  • ученици-
  • ученическа раница-
  • неграмотност

Вижте какво написа Сиромахов в социалните мрежи по повод предстоящия 15-ти септември

Писателят Иво Сиромахов написа гневен пост в социалните мрежи по повод предстоящия 15-ти септември. Провокиран от нарастващата тревога сред родители заради това, че чантите на децата им са твърде тежки, Сиромахов пита: "Не е ли по-важно какво ще учат тия деца?"

"Наближава 15 септември и отново се оказва, че главната тревога на родителите е колко ще тежи ученическата чанта - дали четири кила и половина или почти шест кила, ужас, съсипаха го моето всичко, то хамалин ли ще става или ученик, на мама златцето.

Не подценявам проблема с мъкненето на тежести, самият аз също не обичам да нося нещо повече от тефтер и телефон, обаче това ли е най-важното?

Не е ли по-важно какво ще учат тия деца? Не е ли по-важно да поговорим защо все повече ученици излизат неграмотни от училище, защо учебниците продължават да са пълни с дивотии от времето на соца?

Тежката чанта ли е бедата на българското училище или тежката неграмотност?"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този е

    18 17 Отговор
    много интелигентен,остроумен и безсмислен плъх,като Слави и цялата му Чалга-История в Колонията..

    Коментиран от #11

  • 2 разбира се

    14 10 Отговор
    ТЕЖКАТА ЧАНТА.Нр може едно дете да го осакатим с тежка чанта
  • 3 111111

    34 6 Отговор
    Защо все се вдигат заплатите на учителите,а децата стават все по -неграмотни. Частните уроци стават все повече,това стана бизнес за много учители и не се облага с данък.

    Коментиран от #6

  • 4 Град Симитли

    11 1 Отговор
    Тъпо.
    Тя, чантата, може да е пълна и с камъни.... или с "Калашници"...?
  • 5 "мъдреците" са проблемът

    9 2 Отговор
    Яцеглави мъдрости!
  • 6 стига рИва

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "111111":

    Повишението на заплатите трябваше да пресече практиката с уроците.
  • 7 Исторически парк

    18 2 Отговор
    Закво мъкнат учебници като реално ползват само тетрадка по всичкология
  • 8 Бай ганьо

    10 5 Отговор
    ИСКАМ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ ДА СЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА 10 ГОДИНИ!
  • 9 Соваж бейби

    10 4 Отговор
    Още ли в България се ходи на училище с 10 тетрадки и 8 учебника всеки ден ?Какъв е проблема да имат два класьора с листи ,учителите дори разпечатват на лист с картинки написано ученото за деня примерно по История има графа и за писане още по време на час и го прочита на задължителната занималня следобяд по цял ден са не смени и там си пише домашните им правят проверка.Защо само в България се започва на 15 септември също не разбирам всичко е обратно на другите държави
  • 10 Анонимен

    18 1 Отговор
    Всички сте с връзки навсякъде след 1989, късно е вече. Къде са българите умни и красиви. Изпратиха ги с еднопосочен билет в САЩ и Англия. И сега ревете, елате си, кой луд да се върне в бедна държава, или както казват много идвайки си в България, да ме управляват прости и да са ми началници неграмотници. Къде са 10 хил, къде са 800 лева, казват те, изгонените от вас всички, без изключение. Ще работите с тях и ще ги ограмотявате вие, тук останалите, които си подновихте жените с млади момиче
  • 11 Ако е интелигентен

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Този е":

    Какво прави при чалгаря?Росен Петров е интелигентен и го напусна а Иво стои да чиракува на чалгаря.Всички които работят при чалгаря в нещастната му телевизия са хора без достойнство и морал и не могат да се редят при интелигенцията.
  • 12 Гост

    19 2 Отговор
    За съжаление г-н Сиромахов двете са свързани.По времето, когато образованието беше добро чантите бяха леки.Сега чантите са тежки от учебници и учебни помагала,които обаче не вършат работа на тези които ги ползват,но вършат работа на тези които ги одобряват и издават.Учебните помагала разтоварват учителите да измислят упражнения,за да имат време за административното натоварване.В крайна сметка нито учителите се развиват в професията си ,нито учениците научават нещо съществено.
  • 13 плюс минус

    16 1 Отговор
    Когато учих по времето на соца, всички в класа бяхме много грамотни.
    Е, тогава нямахме интернет и таблети, но четяхме много книги,
    по два-три пъти седмично ходехме на кино, играехме на двора или на улицата, ходехме си на гости ...
    Сега светът е друг, но това не означава неграмотни и незнаещи деца.
    Какъв да е пътят им на просветата, не знам, има много учители.
    Ни пък и има много министри на просветата.
    Колко са по време на демокрацията?
    5, 10, 15?
    И почти всеки започва по свой си нов път
    И може би затова повечето деца са неграмотни за най-обикновени човешки знания.
  • 14 Сандо

    21 1 Отговор
    Голямата беда на българското училище е в това,че то е тотално подчинено на сили извън България и душмани на България.И тези сили много добре знаят,че този,който владее образованието,той владее и бъдещето.Затова и бъдещето на държавата ни е в чужди ръце и ние можем само да се надяваме на благоволението на душманите ни.

    Коментиран от #15, #27

  • 15 Някой някъде каза,

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    че министрите на външните работи и образованието не се назначават от българското правителство. КОлкото по-прост народа, толкова по-лесно е за манипулиране и управление.

    Коментиран от #26

  • 16 Чалгарите да мълчат!

    15 2 Отговор
    От тежката чанта започва тежката неграмотност! Претрупани с книжки, пълни с излишна информация, децата пропускат знанието, което формира уменията и навиците за живота. Информацията не е наука, не е знание!

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Чалгарите да мълчат!":

    Добре де нали това казвам ,защо мълчите родители,баби ,дядовци....1.Къде е логиката да носи учебник ?!всичко на деня ли се учи или цяла година ?Защо не се печата за деня на лист материала ,а на зад.занималня да попълни въпросите след научен урок на другата страна на листа .И да си ги събира в къщи ако иска ги пази ако иска на края на годината хвърля листите.Допълнителна тетрадка също не е нужна например англ.език учиш днес 6 думи има картинка малък текст от другата страна детето пише и събира в класьор.А другото вече какво се учи и каква скука и досада е дано са направили учебният материал по интересен.Задължителната занималня също е важна ,портала е заключен имат 1 час да играе в двора или спи ,говори си с приятели децата и занималня защото когато свърши 1 смяна у-ще в България митлосва по улиците или спи,мързелува вечер с шамарите ли то даже е забранено.После родителите виновни че докато са на работа лапето е къде и те не знаят и с кого,повечето не всички деца ама...
  • 18 аНТОН

    6 1 Отговор
    Този е Нойзи но без очила...
  • 19 патриот

    6 0 Отговор
    В навечерието на празника на Съединението, по една от нашите телевизии, гледах интервю с Димитър Гилев, учител по История от Свиленград, и останах възхитен, защото той разясняваше въпроси, които не фигурираха нито в програмите за обучение в училище, нито в учебниците на учениците! Освен високото ниво на родолюбие, той показа и високо ниво на информираност, което по принцип е в прерогативите на високопарната институция БАН, но явно и в нея, заплащането на труда, е не за постигнати резултати, а за красиви, но неизпълними обещания!
  • 20 За протокола

    6 1 Отговор
    Неграмотността ражда по-голяма неграмотност.
    Тенденцията трябва да се пречупи с решителни реформи в образованието, но няма кой да ги направи, защото дори тези, от които това зависи са политически, обществено и държавнически неграмотни.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Русенец

    4 0 Отговор
    Тежката чанта Е една от причините, за тежката неграмотност. Едно време, имахме по две тетрадки на предмет: за работа в клас и за домашна работа. Пишехме в тетрадките всяка дума на учителя. После, у дома четяхме и на контролното преразказвахме урока, като оформяхме увод, изложение, заключение.
    Днешните деца не правят това, защото са длъжни да носят и допълнителни, закупени учебни тетрадки, в които всичко им е написано наготово, а те само попълват липсващата дума в изречението.
    И по почти всички предмети имат такива, наготово написани тетрадки, в които само попълват думички.
    Децата не се учат на мислене, на изказ, на оформяне на мисъл. Учат се само да попълват липсващите думички, както се попълва формуляр за поредният бърз б0р4. Ето, затова ги подготвяте днес с тия тежки чанти.
    Сега, стана ли ти ясна връзката?
  • 25 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "За протокола":

    Образованите граждани са врагове на системата.
  • 26 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Някой някъде каза,":

    Е?! Дубрутру, Лалке! Кой и как назначи този, за учител по българска история и програмен директор на Центъра за образователна инициатива?
  • 27 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Можем и да учим децата си, след работа, на истинската история.
  • 28 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ами кражбата на интелектуална собственост? Ти, г-н Сиромахов, си факир в тая област!