Last news in Fakti

15 Септември, 2023 10:46 1 027 3

Венеция не влезе в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО

  • венеция-
  • юнеско-
  • културно наследство-
  • списък

Това е решението на Комисията за световно наследство, която заседава в Рияд, противно на препоръките на експертите на ЮНЕСКО

Венеция не влезе в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО - 1
Снимка: Shutterstock

Град Венеция в Италия няма да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП.

Това е решението на Комисията за световно наследство, която заседава в Рияд, противно на препоръките на експертите на ЮНЕСКО.

"Комисията взе решение Венеция да не бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство", се посочва в изявлението, направено от ЮНЕСКО.

Организацията беше препоръчала Венеция - обект, застрашен от свръхтуризъм и глобално затопляне, да бъде включена в списъка на световното наследство "в риск" поради "недостатъчните" мерки, предприети в Италия за борба с влошаването на състоянието на обекта.

Италианският град Венеция, борещ се да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Краткото пътешествие в претъпкана гондола с намусен гондолиер, който се кара на туристите, е далеч от романтичните представи за Венеция, но е емблематично за навлизането на града в масовия туризъм.

Венеция не е сама в борбата да се справи с наплива на туристи в ерата на нискотарифните полети. Залогът обаче е особено голям тази седмица, когато Комисията за световно наследство на ЮНЕСКО решава дали да добави града към списъка си със застрашени световни обекти.

Подобно понижаване на оценката, каквото градът избегна преди две години, щеше да означава обвинение срещу управлението на туризма във Венеция.

Решението дойде само няколко дни, след като стана ясно според официални данни за града, че броят на туристическите легла във Венеция вече е по-голям от броя на жителите.

На заседанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите плащат входна такса, страстите се нажежиха.

Критиците отправиха обвинение, че данъкът е бил прибързан, за да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът действа за ограничаване на масовия туризъм.

Представители на ЮНЕСКО казаха, че евентуално понижаване на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предупреди световната общност, че е необходимо да се направи повече за решаване на проблемите, засягащи обекта на световното наследство.

В препоръката за понижаване на оценката на Венеция се посочваше не само управлението на масовия туризъм, но и въздействието на изменението на климата. В нея се отбелязваше например, че подводните бариери за защита на Венеция все още не са напълно функциониращи.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията можеше официално да обяви за застрашени.

Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, древният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Михаела Йорданова бишето

    1 0 Отговор
    Кравай стек от крави и биволици
  • 2 С голия и го*ля*м Г**зз

    0 0 Отговор
    на Каани Уест Юнесо избяга от красотите на гондолите . Тук махнаха водните колела, защото не са забавни . Там модерни джет гондоли няма . Дребни моторни лодки разхождат хора ходещи на секс туризъм . Не дават да се пие и яде в лодките, а папараците снимат за весниците и клюкарат . Ако Кани стане кмет на Ню Йорк ще има кариера, като на Арнолд .
  • 3 Ала бала

    2 0 Отговор
    Юнеско е едно. Ала. Бала.
    Големите компании с круизни кораби са наредил така. И Юнеско слуша.