Last news in Fakti

21 Септември, 2023 09:14 3 310 14

София Лорен на 89 г.: любопитни факти от биографията на италианската актриса

  • софия лорен-
  • рожден ден

Дивата на италианското кино е била "Мис Италия"

София Лорен на 89 г.: любопитни факти от биографията на италианската актриса - 1
Снимкa: БГНЕС

Иконата на италианското кино София Лорен, чиято слава отдавна надхвърли пределите на страната, в която е родена и в която изгря ненадминатият ѝ талант, вчера навърши 89 години. От произхода на сценичното ѝ име през първата ѝ среща с Карло Понти до сензационния арест през 82-ра - запознайте се с 10 малко известни факти от нейния живот.

Семейство

Дъщеря на Ромилда Вилани и Рикардо Марио Клаудио Сциколоне, София Лорен (София Костанца Бригида Вилани Сциколоне в службата по вписванията) е родена в Рим на 20 септември 1934 г. След няколко години Ромилда се премества поради икономически ограничения при семейството си в Поцуоли. Тук бъдещата актриса прекарва детството и ранното си юношество с майка си и сестра си Мария (Мариана Пиа Вилани Шиколоне, която през 1962 г. се омъжва за джаз пианиста и художник Романо Мусолини, четвъртото дете на Бенито Мусолини).

Мис Италия

На 15 години София Лорен печели първия си конкурс за красота. През 1950 г. тя участва в конкурса "Мис Италия", където е избрана за "Мис Елеганца" (титла, измислена специално за нея). "Беше великолепен момент, изцяло преживян с майка ми“, спомня си актрисата през 2001 г., гостувала на конкурса като председател на журито. "Но аз не заслужавах титлата "Мис Елеганца", измислена специално за мен, дори нямах рокля, която да облека. Живеехме в Поцуоли с майка ми, бяхме бедни. Бях много срамежлива. Но оттам започна актьорската ми кариера. Там разбрах, че трябва да направя нещо за майка си, но и за да не се върна в Поцуоли с празни ръце".

Сценично име

Повратната точка за кариерата на София Лорен настъпва през 1951 г. Тогава тя се запознава с продуцента Карло Понти, който, след като я забелязва на един конкурс за красота, където тя е гост, ѝ предлага седемгодишен договор. В този период актрисата започва да използва сценични имена на снимачната площадка, като първо се нарича София Лазаро, а след това София Лорен (по предложение на продуцента Гофредо Ломбардо, който се вдъхновява от името на актрисата Мерта Торен).

Първи филми (и успех)

Сред първите роли на София Лорен е тази на Клеопатра заедно с Алберто Сорди в "Две нощи с Клеопатра" на Марио Матоли през 1953 г. На следващата година Виторио Де Сика ѝ поверява ролята на пицарката София в "L'oro di Napoli" (отново през 1954 г. Лорен се снима в друг филм на Марио Матоли - "Бедност и благородство" с Тото).

В края на 50-те години на ХХ век актрисата работи и в Холивуд (през 1958 г. се снима с Кари Грант в "Съпруг за Синтия"). Следват 60 години на голям международен успех. "20 години работа и забавление."

Така София Лорен си спомня през 2014 г. за многото филми, заснети заедно с Марчело Мастрояни, нейния сценичен партньор в незабравими филми като "Вчера, днес, утре" (1963), "Matrimonio all'italiana" (1964) и "Един особен ден" (1977).

Награди и признания

По време на кариерата си София Лорен получава различни награди и признания, като Купата Волпи (през 1958 г. за "Черната орхидея" на Мартин Рит), "Оскар" (през 1962 г. като най-добра актриса за "Чочарка" и през 1991 г. "Оскар" за цялостно творчество), Давид ди Донатело и "Златен лъв" (за цялостно творчество, 1998 г.). През 2009 г. е удостоена с рекорд на Гинес като най-награждаваната италианска актриса в света, а от 1994 г. има своя звезда на холивудската Алея на славата. "Нощта на Оскарите е нещо, което трябва да се преживее", казва София Лорен пред "Corriere" през 2022.

"Когато спечелих "Оскар" за "Чочарка" през 1962 г., получих новината в Рим. Смятах, че съм толкова далеч от победата, че си останах вкъщи. Препрочетох имената на другите кандидатки: Одри Хепбърн, Натали Ууд, Джералдин Пейдж, Пайпър Лори. И си казах: "Шегувате ли се? Малко преди разсъмване телефонът иззвъня, Карло отговори и започна да крещи името ми. От другата страна на телефона беше Кари Грант, който крещеше: "София, ти спечели!" Бях по нощница, а той започна да танцува из стаята“. Оскар за Роберто Бенини Самата София Лорен връчва "Оскар" за най-добър чуждестранен филм на Роберто Бенини през 1999 г.: "И "Оскар"-ът отива при... Робертоооооо".

"Никога няма да забравя легендарната му реакция, когато възкликнах името му. Започна да подскача от седалките в залата с онази невинност, спонтанност и динамика, които са отличителни черти на неговите филми", спомня си актрисата пред Corriere.

Любовта с Карло Понти

София Лорен среща филмовия продуцент Карло Понти за първи път през 1950 г., когато е на 16 години. Няколко години по-късно между двамата разцъфтява любов. По това време Понти все още е женен (от 1946 г.) за Джулиана Фиастри, от която има две деца. През 1956 г. продуцентът заминава за Мексико, за да получи развод, и на 17 септември 1957 г. се жени за София Лорен чрез пълномощник. След това, след сватбата, не се връща в Италия, за да избегне обвинението в бигамия (по това време разводът не е разрешен в Италия). Когато през 1960 г. Понти и Лорен се завръщат в страната, двамата отричат да са се оженили.

Едва през 1962 г. продуцентът получава решение за анулиране на предишния си брак. След като през 1965 г. получава развод във Франция, на 9 април 1966 г. двойката най-накрая успява да се ожени. Карло Понти и София Лорен са женени до смъртта му на 9 януари 2007 г. Имат две деца: Карло младши (роден в Женева през 1968 г. и израснал в САЩ, днес директор на оркестър) и Едоардо (роден в Женева през 1973 г., днес режисьор, сценарист и филмов продуцент).

Арест през 1982 г.

"Чудото на правосъдието: когато вече не вярваш в него, намираш начин да си вдъхнеш отново надежда. Това е една стара история отпреди 30 години, в която най-накрая бях оправдана". Така коментира София Лорен през 2013 г., припомняйки си сензационния арест през 1982 г.: заради данъчната си декларация от 1974 г. (подадена заедно със съпруга ѝ Карло Понти) актрисата се озовава за 17 дни в затвора в Казерта, обвинена в укриване на данъци.

По-късно тя обжалва и през 2013 г. Касационният съд се произнася в нейна полза: тя не е трябвало да влиза в затвора.

Почит и цитати

Светът на музиката е отдавал почит на София Лорен по няколко повода: Боб Дилън, например, споменава актрисата в песента си "I Shall Be Free", Серджо Ендриго ѝ посвещава песента "Sophia" (1969 г.), а Джей Ейкс поставя името ѝ в песента "Miss&Mr Hyde".

Но почитта не спира до музиката: София Лорен отчасти вдъхновява героинята на Дисни Амелия (Magica De Spell), създадена от Карл Баркс през 1961 г., а в епизода "Pin Up Girl" на телевизионния сериал "Cold Case - Unsolved Crimes" капитан Джон Стилман казва, че пази снимка на актрисата в учебника си по алгебра.

Българският филмов продуцент, сценарист и режисьор Петър Увалиев продуцира филми на Лорен през 60-те и 70-те години на миналия век. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти по това време.

Режисирана от сина си Едоардо

През 2020 г. София Лорен, 11 години след предишния си филм ("Девет"), се завръща на екрана с нов филм: тя изпълнява ролята на мадам Роза в "Животът напред", режисиран - за трети път - от сина ѝ Едоардо Понти. За тази си роля през 2021 г. тя е удостоена с наградата "Давид ди Донатело" като най-добра главна актриса, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воисил Граматик

    26 1 Отговор
    Щом е достигнала и е на 89 години-да е жива и здрава тази жена!
  • 2 ннннннннн

    5 1 Отговор
    гостувала на конкурса като председателка на журито. "
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коч

    10 2 Отговор
    Имаше някоя по хубава жена и на Запад едно време! Тази тук, Кардинале, Бриджит, Ракел Уелч...! Но, красавиците бях в социалистическото кино - Невена, Вера Чукич, Пола Ракса - всички!

    Коментиран от #6

  • 5 Карло Понти

    7 3 Отговор
    Тя на 16, той женен с деца........те това е разковничето към успеха.
  • 6 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коч":

    рекламата ни беше забранена, да не кажа чужда. Светлана Светличная на младини кофти ли е, Наталия Варлей като пленницата от Кавказ тоже. А точно Кардинале, за мен бие всички

    Коментиран от #12

  • 7 Роза

    8 0 Отговор
    Браво!И досега се е запазила хубава!Някъде бях чела,че тя през целия си живот се е хранила здравословно,никога не е пушила цигари и не е употребявала алкохол.Оптимистично настроен човек с положителен характер.Да е жива и здрава!
  • 8 егати

    1 2 Отговор
    Тази снимка не е актуална, ве фенове. вижте в нета-тя си е вече стара жена.

    Коментиран от #10

  • 9 Бибитко

    8 0 Отговор
    Честит рожден ден на великата актриса София Лорен! Три блестящи жени винаги ще бъдат емблемата на Италия: Софи Лорен, Джина Лолобриджида и Клаудия Кардинале. Благодарение на тях италианското кино ще остане ненадминато!

    Коментиран от #11

  • 10 Ми не искат да я видят

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "егати":

    Масите са слепи за действителността. Искат да виждат това, което искат да бъде реалност. Ама то не е.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    Що!? Вера Чехова да не е по грозна от Клаудия? Колко е актриса е друго!

    Коментиран от #13

  • 13 един от стадото

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    приличат си вярно. Не съм я гледал, но разбирам, че е нещо по немско. А руснаци както правят немци/фрицове/ никой не може като тях
  • 14 Чакайте, чакайте…

    0 0 Отговор
    София що не ревна и тя, когато започна “Ме too” движението??? Ахаа, щото е умна и не искаше да изкрещи, че е намерила успеха си в леглото на Понти! Хем още е била непълнолетна! Щото, хубава, ама то и други хубави много! Ама не всяка пуска на продуцента! Ако сте виждали как изглежда Понти.