Last news in Fakti

28 Септември, 2023 15:58 2 053 7

Почина сър Майкъл Гамбън, изиграл Албус Дъмбълдор в "Хари Потър"

  • албус дъмбълдор-
  • дъмбълдор-
  • майкъл гамбън-
  • почина-
  • хари потър

Гамбън пое ролята на директора на "Хогуортс" след смъртта на Ричард Харис, изиграл великия магьосник в първите два филма от поредицата

Почина сър Майкъл Гамбън, изиграл Албус Дъмбълдор в "Хари Потър" - 1
Снимка: Shutterstock

На 82-годишна възраст почина британският актьор, най-познат с ролята си на Албус Дъмбълдор в поредицата за Хари Потър, сър Майкъл Гамбън. Съпругата му лейди Гамбън и синът му Фъргюс Гамбън съобщиха новината.

„Нашият обичан съпруг и баща си отиде спокойно, докато беше в болница. Съпругата му Ан и синът им Фъргюс бяха с него в последните му мигове. Молим за разбиране в този труден за семейството момент“, гласи официалното съобщение, цитирано от bTV.

Той беше наричан „Великият Гамбън“ и е вдъхновение за няколко поколения британски актьори.

Гамбън има огромен успех в артхаус киното с роли като тази в „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейния любовник“ на Питър Грийнуей от 1989 г. По-късно той приема и по-комерсиални роли в холивудски продукции, сред които Sleepy Hollow, The Insider и поредицата за Хари Потър. Там Гамбън поема ролята на Албус Дъмбълдор след смъртта на Ричард Харис през 2002 г. Харис влезе в ролята на директора на училището за магия "Хогуортс" в първите два филма.

Гамбън напуска училище на 15-годишна възраст и, за разлика от много други британски актьори, така и не получава професионално образование по актьорско майсторство. Той натрупва опит в играта, като участва в аматьорски театрални постановки.

Първата си роля получава, след като блъфира пред продуцентите на театрална постановка, че има повече опит отколкото реално има.

В театралните среди Гамбън е изключително познат за ролите си в пиеси на Шекспир. Ироничното е, че преди да играе в такава, той никога не бил чувал, нито бил гледал пиеса по Шекспир.

В интервю от 2014 г. Гамбън признава, че се е оттеглил от киното и театъра, защото вече трудно запомня репликите си. „Много ми е мъчно. Обичам театъра, но не виждам как мога да играя големи роли в това състояние“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 1 Отговор
    козлодуйския да го оплаче, професионалист е по оплакването
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Историк

    12 1 Отговор
    Велик актьор беше и остава завинаги по върховете на киното.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ви кажа честно

    0 4 Отговор
    Боли Макуро.