Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 12:57 1 677 32

Евгени Минчев с тежки думи за вярата на българина: Вярата ни е вяла и несплотена, егоистична

  • евгени минчев-
  • пиар-
  • вяра-
  • религия-
  • бог

Пиарът коментира нуждата от силна вяра в обществото и нарече колективната вяра в България "необмислена, патетична..."

Някой да каже какво е вярата. Тя обвързана ли е с материалното или се промушва между тенджерите и сладкодумните разговори по Коледа. Тя мускул ли е, който може да се калява, цвете ли е, което може да се полива?

Какво е вярата - отговор, разнообразен колкото е населението на света. Колкото са религиозните групи, колкото са джамиите, православните църкви, синагогите. Само юдаизмът има толкова много измерения, а православието предоставя потоците си на паралелни религии.

По този начин пиарът лорд Евгени Минчев коментира религията пред "Труд".

Духовното разнообразие е огромно и се нуждае не от противоречия, а от обединяване, сливане, тълкуване и приложение.
Дънов е казал, че знанието е нищо без приложение. Казал е още, че българите ще кредитираме духовно света. Не е ли това време актуално и вече подготвено, не са ли ни богомилите вдъхновение, а бляскавите куполи на Александър Невски съсредоточие за действие.

Вярата ни е вяла и несплотена. Тя е необмислена, патетична, понякога повърхностна и егоистична. Молим се в твърде обозрими радиуси, а в диаметрите включваме само себе си и околните. Светът се нуждае от ходатайствената молитва, от общото звучене на камбаните на духовността, а не само селската или градската камбана. Ние сме енергийни трафопостове и от изключването на един, зависи мощността на следващите.

Няма ни в обединението, в радостта, в искрящите от благодарности думи. Нямаме диалог, чрез който да мултиплицираме доброто слово, да го окрилим и запратим обратно в полза на целия свят. Ние не разбираме, че както един автомобил не може без едната си гума, така светът не може без нашето молитвено участие. Нашата духовна тяга е важна и осъзнаването и ще доведе талигата ни където трябва.

Индивидуалността тук не може да бъде добродетел. Ние сме духовно и енергийно свързани, квантовото ни обединява и служи да отекнат думите ни, да бъдат доставени мислите ни, навсякъде, където това е нужно.

И на базата на невидима ретранслация, да се върнат обратно при нас обогатени и синтезирали нужното за нас. Но преди това са спомогнали на милиони да закусят и се подкрепят от паницата на добродетелите ни, така, както ние ще вечеряме от тяхната. Ако не може да си обясните вярата образно, представете си врабче.

Невинно, плахо, носено от вятъра и случайността. Но то е вселената с всичките и предпоставки. То изобразява нас, наличните на тази земя, така както ни изобразяват лъвът или змията. Така, както ни изобразяват богатият и бедният, които са такива, докато сами ни решат да се променят.

Размърдайте и облагородете въздуха и той ще се върне при вас с радостите на другите. Ако се питате дали имате силата да направите това, доверете се на следния диалог между Саи баба и негов поклонник: Саи баба, вярно ли е, че си Бог? Да, отвърнал той, ти също, само че не го знаеш. Иначе се налага да нарека вярата имитиращ продукт, а от такива вече сме доволно задушени, завършва разсъжденията си Евгени Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    8 9 Отговор
    Религия есть опиум народа.
    Религия - род духовной сивухи,в которой рабьi капитала топят свой человеческий образ,свои требования на сколько - нибудь достойную человека жизнь.

    В.И.Ленин

    Коментиран от #7

  • 2 ДДРОнег

    5 2 Отговор
    генчо, що пък не съ е6е6 там, дето слънце не огрява ?!
  • 3 от "оня" свят

    8 12 Отговор
    Как да вярваш в нещо, което не съществува?
  • 4 2222

    13 2 Отговор
    давкарат евгени минчев затвора за 30 години

    Коментиран от #23

  • 5 Хмммм

    9 6 Отговор
    Обикновено четирихилядниците на Мутрофанова пишат такива заовалирани нищоказвания като горното , та е интересно каква ще бъде "следващата" статия от същия.

    Има леки намеци с тези "бляскави куполи на Александър Невски", но със сигурност от него се иска повече. Така няма да го разбере аудиторията му.
  • 6 111

    30 3 Отговор
    Пази Боже някой с цикламена вратовръзка и натопирана коса да ме учи на вяра!👼
  • 7 мдаа

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Християнството освободи робите от Римската империя, а комунизмът е вид робовладелство. Разбираемо е защо сталинистите са върли атеисти.

    Коментиран от #14

  • 8 Писаря

    9 9 Отговор
    Какъвто ще да е Е.Минчев,но е прав в това,което казва.Защото в момента българите сме страшно разединени-във вярата си,в мисленето,в идеологията си,в убежденията,та дори и в спорта.Един народ е силен,когато е обединен.А е обединен,когато има единна вяра.Ние в момента гледаме дъното отдолу.

    Коментиран от #10

  • 9 Кандидат Милионер

    9 3 Отговор
    Ужас...Ще повърна!!
  • 10 хе хе

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Писаря":

    Минчев няма никакъв шанс да ни обедини. Хич да не се напъва!

    Коментиран от #13

  • 11 Бок Лук

    13 2 Отговор
    вярата на този амбриаж не интересува никой
  • 12 Не и не

    9 11 Отговор
    Може да е брутално смешен клоун и отврат, но в случая ватманът-сър е прав на 100%
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Умен по цялата глава

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "мдаа":

    Комунизма е Феодализъм - .Феодал е Държавата ,а Народа закрепостен към средствата за Производство....И сам по себе си е Религия..Езическа религия - Вяра в Светлото Бъдеще и Победата на Комунизма в целия Свят...И като не победи в целия Свят и половината Вяра се срути,а от там и другата половина - Светлото Бъдеще...Комунистите си останаха Езичници без Вяра изпълнени с Омраза...Мойсей е водил Народа 40 години през Пустинята,докато не умре и последния помнещ и живял е Робството( комунизма)...В България са минали 30 само,а ще трябват и още 30 изглежда,ако до тогава останат Българи на тази Територия и не са си намерили Обетована земя някъде в други Държави...Езичници...

    Коментиран от #27

  • 15 Гост

    11 1 Отговор
    Този отпадък го е обзела съвсем всеобхватна словесна диария по всички възможни невъзможни въпроси.Обаче защо новинарски сайт му копира малоумията?
  • 16 Механик

    8 1 Отговор
    От нищоправец при това и МЕдераст, акъли не искам, дори и да говори истината в случая.
    Да се радва, че не сме от най-набожните, че можеше сега да го лекуват принудително. Електрошокове и студени бани, нонстоп.
  • 17 Графа

    9 0 Отговор
    Каква е тая словестна диария...? " Актуално време да кредитираме духовно света..." - ха - ха...помияри като тоя станаха писатели и разбирачи на духовното...щеше да е смешно, но е тъжно...тя за това и духовността ни я няма никаква, щом такива са проповедниците...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никой

    2 4 Отговор
    Евгенииий, знаеш ли такива като теб къде ги навира Путин ? Ватман си беше и ватман ще си останеш, с руска ватенка на гърба. Не можа и до кондуктор да се класираш. Помията която изля срещу много хора ,ли те накара да станеш вярващ. Само грешниците ходят на църква и се молят на Господ да им опрости греховете. " Грешни сте вие чадо ,грешни ". ИЗХОД 20:3-6. " Да нямаш други богове освен мене. Не си прави кумир,или каквото и да е било подобие на нещо,което е на небето горе,или което е на земята. А ти имаш Евгенииииий и той е свети великомъченик Путин,видяхме те ,видяхме, пред Руската явочна квартира.
  • 20 Реалист

    2 1 Отговор
    Минч(на ромски женски полоф орган)ев! Димек Пткев:)
  • 21 Тома

    5 1 Отговор
    Най вярващия и набожен българин е боко тиквата понеже никога не е лъгал крал и използвал жената на ближния си
  • 22 дядо Дамаджан

    3 1 Отговор
    Лордо оти ни пробутва някакви хиндистански гурута самопровъзгласили се за Богове, бре? Сатия Сай Баба е индийски гуру, духовен учител, водач и оратор, често описван като аватар и чудотворец. На 14-годишна възраст той се самопровъзгласява за въплъщение на Ширди Сай Баба и напуска дома си... Пример да искаш!!!!!!
  • 23 Тухла ънбрекабал

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "2222":

    До живот май е по-справедливо, а?
  • 24 Никой

    1 2 Отговор
    Още по време на т.н. Руско Турска освободителна война питайки се кого всъщност освобождаваме,Достоевски с очудване отбелязва ,че във всяко завладяно / именно завладяно ,не освободено / от настъпващите руски войски българско селище на една джамия се падат по три православни черкви. Руското военно командване не разрешава на бойците си да се черкуват в тях. По указание от офицерите си редовите войници посещават само гръцки православни храмове , а където няма такива ,разгъват на фронтовата линия и в тила преносими полеви олтари. ЗАЩО ли ? Защото руските " православни " братя не искат да зачетат чрез присъствието си родната православна църква , не искат да принесат чрез мирянството си за нейната легитимация.

    Коментиран от #28

  • 25 прихожанин

    1 0 Отговор
    в церквята на баа гуси
  • 26 Васко безкеца

    1 0 Отговор
    Че кой е той, та да поставя под общ знаменател милиони хора и да ги съди?! Освен това някои понятия са разтегливи и умело използвани от манипулатори. Темата е много опорна и с много нюанси.
  • 27 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Умен по цялата глава":

    Добре, няма да спорим. Оруел го беше нарекъл робство в книгата си. И остава да перефразираме така: “Свободата е феодализъм”. ))
  • 28 Аха

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Никой":

    Преносими олтари значи ... Ами те не са били християни ...

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Отче наш

    1 0 Отговор
    Брадата жена от ромския квартал оценява религията ми? Защо?
    Не ми пречи че е хомосексуален, но на него му пречи православието!
  • 32 Отче наш

    1 0 Отговор
    Това че си изсипал много чужди думи от речника в неопределени комбинации и смесваш Дънов със Сай Баба не ти вдига нивото!
    енергийни трафопостове? невидима ретранслация? подкрепят от паницата на добродетелите ни? облагородете въздуха?