Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 14:58 1 895 6

Колкото по-бързо ходим, толкова по-дълго ще живеем

  • ходене-
  • скорост-
  • походка-
  • продължителност на живота-
  • здраве

Японски учени установиха, че скоростта на ходене предопределя продължителността на живота

Колкото по-бързо ходим, толкова по-дълго ще живеем - 1
Снимка: Shutterstock

Геронтолози от Япония проведоха проучване, което показа, че тези, които ходят на 70-годишна възраст ходят така, както са ходили в младостта - енергично, имат почти 100-процентов шанс да доживеят поне до 80 години, пише zdrave.to.

От 1997 г. лекарите изучават скоростта на ходене при хора на възраст от 60 до 80 години. Резултатите от това изследване показват, че човек може да се радва на дълголетие, при условие че на 70 години ходи със скорост 1,5 метра в секунда.

Ако скоростта му на тази възраст не надвишаваше половин метър в секунда, тогава вероятността той да доживее още 10 години е едва 15-35%. Както отбелязват лекарите, при мъжете тази цифра е по-ниска, отколкото при жените.

Както отбелязва президентът на Японския национален център по гериатрия и геронтология д-р Хиденори Араи, темпът на ходене е добър показател, който позволява точно да се прогнозира продължителността на живота на човек.

Според него, колкото по-бързо човек върви с обичайната си скорост, толкова по-дълъг ще бъде животът му.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП - ОПГ ГЕРБ(ППДБ+ДПС)

    11 2 Отговор
    Оди пеш, бе!
  • 2 Жорж

    12 0 Отговор
    Заекът винаги бяга,а живее малко ,за разлика от костенурката,която никога не бърза .
  • 3 Киряка & Опуленяка

    7 0 Отговор
    На все от нас е писано колко ще живее - по островите. Аман от проучвания!
  • 4 Баща ми

    4 0 Отговор
    ходеше винаги бързо и си замина на 69
  • 5 Констатираща

    3 0 Отговор
    Това е напълно ясно, след като се знае, че от скоростта с която се движим, може да се определи състоянието на сърдечно-съдовата и дихателната система. От друга страна, бързото ходене е вид спорт, който подобрява тяхната функционалност.
  • 6 ,у,уеиш

    3 0 Отговор
    Пълни глупости! 1,5 м в секунда това е 5,4 км в час, което си е доста бързо ходене, и едва 5-6 % от хората ходят с такова темпо.