Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 16:32 4 276 3

Забравете за тези храни преди сън, ако искате да спите спокойно

  • храна-
  • вредна храна-
  • полезно-
  • тежка храна-
  • сън-
  • лягане-
  • вечер

Избягвайте мазното и тежко месо преди лягане, съветват диетолози

Забравете за тези храни преди сън, ако искате да спите спокойно - 1
Снимка: Shutterstock

Често точно преди лягане на човек му се иска да се поглези с нещо вкусно. Това може да е вкусна бисквитка с парченца шоколад или парче сирене върху препечен хляб. Е, оказва се, че някои от тези малки удоволствия могат да причинят сериозни смущения в тялото и неговите цикли на сън. Woman&home пише за това, предава GlasNews.

Диетолозите препоръчват да ядете минимум 3 часа преди лягане, но дори и да сте решили да „прегрешите“, има храни, които непременно трябва да избягвате преди сън. Въпреки това може да се изненадате от изброените храни, тъй като много от тях имат много други ползи за здравето.

Черен шоколад

Няколко блокчета шоколад преди нов епизод от любимия сериал, когато всички вече спят, звучи като блаженство. Това на пръв поглед невинно блокче тъмен шоколад може за съжаление да има отрицателно въздействие върху съня ви.

Според дипломирания диетолог Софи Тротман черният шоколад е на едно от първите места в списъка с храни, които трябва да се избягват преди лягане.

„Черният шоколад съдържа кофеин, който може да ви държи будни дълго време и да наруши съня“, казва Тротман.

В допълнение към кофеина, черният шоколад съдържа захар, която също може да ви държи будни за дълго време, тъй като води до рязко покачване на нивата на глюкозата. Вашето тяло не се нуждае от захар или кофеин преди лягане.

Пикантни храни

Ако ядете силно подправена храна преди лягане, можете да си осигурите безсънна нощ. Подправките съдържат високи нива на капсаицин - химикал, който повишава телесната температура и пречи на процеса на терморегулация, което затруднява намирането на идеалната температура за сън. За жени в перименопауза може също така да увеличи горещите вълни, което означава дълга нощ на неприятно изпотяване и прегряване.

Яденето на много пикантна храна преди лягане може да претовари стомаха ви и да ви попречи да си починете достатъчно поради храносмилателен дискомфорт.

„Пикантната храна може да причини киселини или лошо храносмилане при някои хора“, казва Тротман, и тези симптоми сами по себе си могат напълно да попречат на съня. В някои случаи може да бъде и много болезнено и неприятно.

Червено месо

След голяма пържола или сочен хамбургер сме склонни да се чувстваме летаргични и сънливи. На пръв поглед може да си помислите, че след обилно ядене ще ви се доспи, но всъщност червеното месо е една от храните, които никога не трябва да се ядат преди лягане.

Тялото ни трябва да работи много повече, за да смели толкова тежка храна. Когато смиламе храната, вътрешната температура на тялото ни се повишава, което може да доведе до дискомфорт по време на сън. Тротман обяснява, че червеното месо е по-плътно, има повече протеини, така че на тялото отнема много повече време, за да го разгради и да завърши храносмилането.

Ако вечеряте късно, по-добре е да изберете по-лек вариант, например ястия с пиле или зеленчуци. Това е важно, ако искате да заспите бързо и да подобрите качеството на съня си.

Какво да ядем преди лягане?

Д-р Дебора Лий споделя няколко вечерни закуски, които ще ви помогнат да утолите пристъпите на глад, без да компрометирате съня си.

Ядки: Похапването на ядки не само ще ви помогне да заспите, но и ще ви осигури много полезни хранителни вещества. Д-р Лий казва: "Орехите и шамфъстъкът съдържат мелатонин. Кашуто и шамфъстъкът съдържат серотонин, а ядките като цяло са богати на магнезий и селен, които са от съществено значение за добрия сън."

Млечни напитки: Млякото не само ви засища, защото съдържа протеини и като цяло ви помага да заспите лесно. "Млякото съдържа триптофан, който е предшественик на хормона на щастието, серотонин. Серотонинът е необходим за освобождаването на хормона на съня, мелатонин", обяснява д-р Лий.

Напитки без кофеин: Безкофеиновите чайове могат да ви помогнат да ограничите глада и да насърчите спокоен сън. Например, чаят от лайка има сладък вкус и осигурява допълнителен успокояващ ефект, помагайки ви да заспите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не сте прави!

    6 2 Отговор
    Ако хапват мазната опашка преди лягане, ще спят като къпани!
  • 2 Да,да

    7 1 Отговор
    Най-добре се спи след паница пача и праз в подходящо за килограмите ви количество.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.