Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 12:28 929 0

Продават на търг емблематични китари на Кърт Кобейн и Ерик Клептън за милиони (СНИМКИ)

  • кърт кобейн-
  • ерик клептън-
  • китари-
  • ценни вещи-
  • рок звезда-
  • търг-
  • продажба

На търга ще бъдат предложени още 1000 вещи, принадлежали на покойни рок звезди

Продават на търг емблематични китари на Кърт Кобейн и Ерик Клептън за милиони (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Две емблематични китари, на които са свирили Ерик Клептън и Кърт Кобейн от "Нирвана", може да достигнат цена между един и два милиона щатски долара всяка, когато бъдат продадени на търг през ноември, съобщава БТА.

Китарата на Клептън "The Fool", изрисувана в психеделичен стил, е известна с уникалния си звук. Джордж Харисън от "Бийтълс" я подарява на музиканта, след като неговата е открадната. С хитове като "Bell Bottom Blues", "Cocaine" и "Layla", Ерик Клептън е носител на 18 награди "Грами" и е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2000 г.

Другата китара, която също е оценена на между един и два милиона щатски долара, е притежание на Кърт Кобейн. С инструмента "SkyStang I" фронтмeнът на "Нирвана" се появява на сцената на последното турне при представянето на албума "In Utero".

Китарата все още е със същите струни и дори има черна лепенка, която скрива марката Fender, тъй като "Кърт мразеше корпоративното спонсорство и брандиране", казва Мартин Нолан от аукционната къща "Джулиънс окшънс".

Световният рекорд за най-скъпа китара е поставен през юни 2020 г., когато произведената през 1959 г. "Martin D-18E", използвана от Кобейн през 1993 г. за участието в "MTV Unplugged", е продадена за над 6 млн. щатски долара. Музикантът популяризира гръндж рока в началото на 90-те години на миналия век. Групата му "Нирвана" направи световен пробив с хита "Smells Like Teen Spirit", включен в албума "Nevermind" от 1991 г.

На търга през ноември ще бъдат предложени също жилетка, джинси, пакет цигари на Кърт Кобейн, които той е оставил в клиника за рехабилитация. Вокалистът на "Нирвана" се самоуби на 27-годишна възраст от дома си в Сиатъл през април 1994 г.

Част от приходите от продажба на китари ще бъдат предоставени на инициатива за психично здраве.

На търга, който ще се проведе между 16 и 18 ноември в Хард рок кафе, в Нешвил, ще бъдат предложени над 1000 предмета, принадлежали на Ейми Уайнхаус, Принс, Елвис Пресли и Франк Запа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА