Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 11:16 6 766 11

В Норвегия забраниха развъждането на кучета от порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

  • кавалер кинг чарлз шпаньол-
  • норвегия-
  • развъждане-
  • забрана-
  • кучета

Развъждането противоречи на националното законодателство за хуманно отношение към животните

В Норвегия забраниха развъждането на кучета от порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол  - 1
Снимка: Shutterstock

Развъждането на кучета от порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол в Норвегия е незаконно, тъй като утвърждава възпроизвеждането на физически характеристики, които причиняват страдание, потвърди Върховният съд на страната в сряда, съобщава АФП, предава БТА.

Норвежкото общество за защита на животните призовава за забрана на отглеждането на тази порода от няколко години. Според природозащитниците, въпреки че им придават симпатичен външен вид, анатомичните особености на тези кучета - малка сплескана глава и изпъкнали очи, отдавна предпочитани от развъдчиците, са причина за здравословни проблеми, засилени от инбридинга.

Най-висшият съдебен орган се произнесе в полза на Норвежкото общество за защита на животните, постановявайки, че продължаването на развъждането противоречи на националното законодателство за хуманно отношение към животните.

Почти всички кучета от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол имат определени специфични неврологични състояния, произтичащи от черепна кутия, която е твърде малка за мозъка, така че има твърде малко място за нервната система“, заключи най-висшият съд в резюме на своето решение.

Специфичната физиология на тези кучета означава, че те често са подложени на главоболие, сърдечна недостатъчност или дори проблеми с очите.

Следователно присъдата потвърждава, че развъждането, което поддържа наследствени разстройства и болести в продължение на години, е не само неетично, но и ефективно нарушение на норвежкия закон“, казаха природозащитниците.

Върховният съд, от друга страна, постанови, че противоречивото развъждане на друга порода - английски булдог, може да бъде в съответствие със закона, стига да се спазват определени протоколи.

На първа инстанция през февруари 2022 г. съдът в Осло забрани развъждането на тези две породи, но след това апелативен съд направи разграничение между тях, което беше потвърдено от решението в сряда.

От своя страна животновъдите твърдят, че практикуват селективно развъждане с животни, преминали през няколко теста. Ако развъждането бъде забранено, подчертаха още те, това не важи за отглеждането, продажбата или дори вноса на тези популярни кучета, което според тях крие риск от наплив на „кучета без документи“, идващи от „фабрики за кученца“, разположени в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    11 9 Отговор
    куче разбирам Хъски, Сибирска лайка и подобни. Другото е мъка

    Коментиран от #3

  • 2 Моржа

    4 0 Отговор
    кой го отсреля?!
  • 3 куче което не лае

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "един от стадото":

    И за какво ти е пък това хъски ?

    Коментиран от #7

  • 4 УдоМача

    18 1 Отговор
    "инбридинга" ??? Ебааго!!
  • 5 нека се стягат

    14 3 Отговор
    това е страната с не безизвестния Брайвик . убил е 75 студента и отиде на топло за 21 години . учи , проповядва в мрежите неонацизъм и се превъзпитава . за страната му полза няма . и с тази порода за манекенки и с друга е все същото . Там има много мигранти .

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "куче което не лае":

    не хапе. Хъски ще ти скъса гащите без да пита
  • 8 Нелепо

    4 7 Отговор
    Да не се развъждат, защото са красиви? Куче като куче, предпочитано от деца и "кифли", куче за чантичка. По тоя логика утре на манекенки и красиви жени няма да разрешават да раждат.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 УМЕН

    4 2 Отговор
    Е то от ингилизкия остров всичко е уродливо и плод на кръвосмешения и извращения. Каквито стопаните такива и кучетата.