Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 00:30 5 046 67

Сексоложката проф. Станка Маркова: Тайната на дълголетието – секс, труд и розмарин

  • секс-
  • дълголетие-
  • съвети-
  • сексоложка-
  • проф. станка маркова

"На село хората не занемаряват половия си живот, любят се всеки ден.", твърди специалистката

Сексоложката проф. Станка Маркова: Тайната на дълголетието – секс, труд и розмарин - 1
Снимкa: Shutterstock

Проф. д-р Станка Маркова е почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Тя е първият професор в България, който преподава управление на здравни грижи на сестри и акушерки. Започнала като медицинска сестра, тя завършва медицина, работи като селски лекар, има специалност ортопедия, хабилитира се като доцент в Медицинския институт в Стара Загора. Връща се в София, за да участва в основаването на факултет по сестринско дело в Медицинска академия и става преподавател по управление на здравните грижи. Развива направление социална сексология, специализирала е в Полша, където има институт и традиции от 1934 година, в Холандия, Белгия и Шотландия.

- Проф. Маркова, казвате, че на село възрастните хора се любят всеки ден, затова са задружни и живеят дълго?

- По време на своята практика като селски лекар неведнъж съм чувала и за навика на старите хора да се любят ежедневно. "Откак сме се взели, само като беше войник, не сме се имали", ми разказваше моя пациентка. В селата всяка вечер се имат. Няма норма. Сексуалният живот не трябва да се занемарява. Разбира се, впечатленията ми са отпреди 30 години, но хората там все пак работят физически труд, макар и на 70 години и нагоре. Не стоят вкъщи да пият кафета или да обиколят кафенетата. Има значение и как се хранят – зимата хапват праз, пролетта чесън, които влияят благотворно върху сексуалността.

- Според изследвания редовните сексуални отношения, до късна възраст, са един от факторите за дълголетие?

- Да, има едно много сериозно проучване на Световната здравна организация. Направило им впечатление, че в няколко селца в Южна Италия, край морето – от 300 души население, 100 от тях над 100 години. Затова решили да разберат причината за дълголетието им. Възложили на три независими един от друг института да проучат всички фактори – от генетика до начин на живот. Всичко стигнали до извода, че в тези села голяма част от хората и след като се пенсионират, продължават да работят нещо, което им доставя удоволствие. Нямат началници и това, което вършат, им дава чувството, че са полезни. Удовлетворени са и умеят да се радват на живота. Тези хора правят секс независимо от годините. Когато ги попитали как е възможно на сто години да имат интимни отношения, те с насмешка отговаряли, че сексът не е до време. Всъщност можеш по много начини да доставяш удоволствие на себе си и на другия човек – като му дадеш топлина, като го караш да се чувства обичан. Не е важно само да имаш орган, който да вкараш някъде. Изследователите установяват, че столетниците консумират много треви и билки, събирани по полетата наоколо. И най-вече – че старците от района са пристрастени към розмарина, който консумират много често. А той подобрява функциите на мозъка. Слагат във всичко розмарин, в него има етерични масла, които явно благоприятстват прочистването на кръвоносните съдовете. За да запазиш сексуалната си функция до дълбока старост, е много важно какво е състоянието на съдовете - особено малките съдове и капиляри, които с възрастта се склерозират.

- Кои храни трябва да присъстват в менюто ни, за да правим секс до дълбока старост?

- Има много митове за репея, за котешкия нокът, и най-различни билки. За всеки човек е индивидуално. Развенча се митът, че не трябва да се яде свинска мас и сланина. Оказва се, че тя е много важна, защото точно от животинските мазнини се формират хормоните. Затова се препоръчва поне два пъти седмично да хапваме сланинка или картофки печени с мас. Разбира се, винаги трябва да са съчетани със зеленчуци. Зелето е много полезно, както и лук и чесън е добре да се ядат ежедневно, разбира се, във време, в което няма да ухаеш на другите. Доматите също са много полезни. Последни проучвания показват, че има домати, които спират разпространението на раковите клетки и развитието им. Трябва да се съчетават правилно храните. Всяко прекаляване е отрова.

- Сигурно имате случаи от практиката си на възрастни двойки, които не се отказват от любовните ласки?

- Имам много случаи на възрастни пациенти, които търсят помощ. Аз им обяснявам, че трябва да мислят как да доставят удоволствие на жените си, а не да се наблюдават какво става с тях в този момент. Това е двустранен процес. Когато разбереш, че тя е възбудена, се отдай на чувството, а не се наблюдавай сега дали ще ти стане или не. Една жена може да бъде задоволена по много начини. Не е достатъчно само да е възбудена, трябва да има и нежност, и ласки. Можеш да получиш оргазъм и само от това, че някой те обича, че те желае, че те гали и ти говори хубави неща. За да се получат нещата в леглото, е важно да се чувстваме желани и обичани. Забелязвам, че има и много възрастни двойки, които с времето са достатъчно отворени, за да пробват нови неща. Дори много хора, които са практикували конвенционален секс предимно, с възрастта почват да разнообразяват пози, начини и средства.

- На 77 години и Джейн Фонда се похвали, че прави най-хубавия секс в живота си, каква е причината, че на тази възраст хората вече се чувстват по-свободни?

- Да, точно това казват психолозите. Че това е времето за секс. Това е времето, когато децата са пораснали и са поели по пътя си. Нямаш началници, не трябва да ставаш за работа. Свободен си да правиш с живота си каквото искаш и каквито възможности имаш, разбира се. Тогава нямаш толкова грижи. Дори и когато не си много материално задоволен, тогава пък сексът ти е единственото удоволствие, което можеш да си позволиш. Заради застаряването на населението в световен мащаб учените са стигнали до извода, че сексът става най-пълноценен за хората в зряла възраст, когато вече не преследват кариера, а проблемите с децата са зад гърба им. Тогава те откриват най-голямата топлина и близост в партньора си, а и сексуалното общуване влияе добре на здравето, регулира кръвното налагане. Човек може да прави пълноценен секс до края на живота си. Важно е партньорите да приемат тялото си и да не се срамуват от промените в него. Често възрастните се притесняват от телата си. Да, нито гърдите, нито корема и бедрата са такива, каквито са били. Това не трябва да ги възпира да общуват сексуално. Затова е важно да се обичаме такива, каквито сме, и разбира се, да се стремим да поддържаме добра форма и хигиена.

- За самотните хора, които остават без партньорите си, казвате, че им липсва сексуално желание?

- Обикновено старците като им умре жената или мъжът, се събират с друг, те не живеят сами. Самотата е смърт за сексуалното желание. За да чувства човек, че води качествен живот, той трябва да се усеща, че е полезен и необходим на някого, че някой го обича и мисли за него. Когато липсват тези неща, човек се чувства самотен. Затова е важно да общуваме през целия си живот и да пазим приятелите си. Тъй като с напредване на възрастта приятелите оредяват. Трябва да се учим да си прощаваме, да получаваме топлина, одобрение, да имаме нормално общуване.

- При жените в менопауза променя ли се сексуалното желание?

- Напротив, понякога точно жените в менопауза стават на шега казано мечки стръвници. Сега те търсят и искат да изпитат всичко, което не са си разрешавали преди. Освен това състоянието на хормоните се определя и от нашия мозък, който е свързан с всички органи и системи в организма, включително и с жлезите с вътрешна секреция. Когато се излъчва този коктейл от ендорфини, по време на секс и влюбване ние сме щастливи и от там се задвижва цялата верига, която почва от хипофизата, надбъбречните жлези... Така че, ако яйчниците не функционират, то жлезите функционират.

- Българката, когато изгуби цикъла, си казва – „станах баба”, а европейката казва – „сега го ударих на живот”, защо?

- Да, ако сравня българката с полякинята например – полякинята към 45-50 години казва: „Досега търпях този живот и този мъж заради децата. Сега съм свободна наново.” Затова и пикът на разводите в Полша е около тази възраст, когато децата вече са отраснали и жените не намират причини да живеят с мъжете си. Докато българката вика: „То е срамота, аз вече съм баба.” Това вече е по-рядко срещано при нашенките в градовете. И все пак зависи от човека. Истината е, че любовта както всичко друго иска усилия, умения и старания да я поддържаш постоянно жива.

- Стимулантите, които се продават, опасни ли са за здравето на мъжете?

- Опасни са, когато мъжът вземе една таблетка, пък вземе и втора. Особено при възрастните. Важно е те да бъдат предписани от лекар и да им бъде обяснено. При някой от стимулантите трябва да има и стимулация, а не само да глътнеш и да се наблюдаваш и чудиш защо нищо не става. При всеки е различно.

- Лекарствата, които се пият за високо кръвно, потискат ли ерекцията?

- Да потискат обикновено сексуалната функция при мъжете, но няма как, ако имат високо кръвно, не могат да не ги вземат. Има си начини, по които може да се неутрализира това влияние. Добре е да се консултират с лекар.

- Едно време, когато младите се целуваха на обществено място, всички ги гледаха накриво, днес ако възрастни се държат за ръка, пак ги гледат накриво?

- Това е най-милото нещо, което можеш да видиш. Пожелавам на всички възрастни да имат някой, когото да държат за ръка. Според мен всички трябва да се радват на една такава мила гледка.

Интервю на Драгомира ИВАНОВА, в. „Златна възраст”

Тя е почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и главен редактор на списание „Здравни грижи“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 11 Отговор
    Благодаря Ви Уважаема Красавице За Точната и Перфектна Статия
    с Уважение

    Коментиран от #5, #15, #16, #18, #19, #28, #51

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 14 Отговор
    Всички Жени Са Красиви

    Коментиран от #33

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 14 Отговор
    Жените Сте Като ГорскиЦветя

    Коментиран от #17, #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 12 Отговор
    Студените Жени Са Най Секси Те Са Огън Пожар Плам
    Обичайте и Бъдете Обичани

    Коментиран от #20, #21, #22, #24, #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Елеонора

    14 10 Отговор
    На Венелина статиите са интересни, но коментиращите са под всяка критика!

    Коментиран от #32, #34, #40, #47

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Милена

    14 2 Отговор
    Да започвам да се грижа са здравето си.
  • 36 Найк!

    6 2 Отговор
    Аз стимуланти не ползвам.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мучо

    10 3 Отговор
    таз на снимката професор Станка ли е бе..... прилича повече на асистентка в секса
  • 40 Елеонора

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Елеонора":

    Под всякаква критика са малоумниците , които дори нямат собствен облик , а крадат чужди никове !
  • 41 Няма лошо

    6 6 Отговор
    Простичък живот със задоволяване на базовите необходимости. Но пък само за това да живееш 100 години...
  • 42 Ехото...

    6 4 Отговор
    Е , казвах ли ви аз , че секса не е само кеф , секса е и здраве. Не само физическо , а и психическо. Най добрият начин да се самопрецакате , независимо дали сте мъж или жена е , като започнете да разреждате сексуалните контакти , докато станете асексуални , и ви изчезне всяко желание за живот. Ако ви устройва само да съществувате , ваша си работа!

    Коментиран от #52

  • 43 8585858

    0 9 Отговор
    Думата секс от устата на Станка - супер селско име, звучи мега странно.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Роза

    7 2 Отговор
    Хубава е статията,но на тази възраст най-важно е да имаш другар,на който можеш да разчиташ!Изгубиш ли си другарчето,нищо вече не те радва,това е истината!Като има любов, секса под най-различни форми си идва като нещо естествено!

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Роза":

    Много Мъдро госпожа Роза

    Коментиран от #54

  • 49 Кличко

    0 5 Отговор

    До коментар #46 от "Роза":

    Какво значи "сексът под най-различни форми " си идва....?

    Формата е ясна...?!?😕
  • 50 пфф

    3 2 Отговор
    Комунизъм на фунийки! Само Шефа горе знае колко ще живеете!
  • 51 поредната

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дезинформация
  • 52 пфф

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ехото...":

    Здраве, ама друг път! Всички лющялки са донори на енергийните вампири като теб.🧛

    Коментиран от #62

  • 53 между$другото

    4 3 Отговор
    Сините хапченца са пратили много стари мераклии в отвъдното. Какъв дълъг живот, какви 5 лева?

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Идън

    3 1 Отговор
    Написаното звучи като след използване на един друг,, стимулант,, направен от джанки... и съхраняван в дамаджанки...Този стимулант увеличава либидото ... но намалява потенцията. и не върви с розмарин у чинията...
  • 56 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "между$другото":

    +1 Точно - и това е защото те форсират старото моторче и то не издържа.
  • 57 Идън

    4 1 Отговор
    Снимката е неподходяща- също както и рекламите на кремове против бръчки.Любенето е свързано с любов.Сексът е нейно продължение.Та човек е млад докато има любов. Няма ли любов човек увяхва- независимо от възрастта.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бара бара

    0 2 Отговор
    Хайде всички вечни амбъри на 60+ да са похвалят със силата на новата любов...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "пфф":

    Ами , стискай се , и ще откриеш пеницилина за втори път !

    Коментиран от #63, #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Стискай си го!

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хахаха":

    Открих нещо по-голямо - принципа на всички принципи. Вампирите сте пътници...

    Коментиран от #67

  • 67 Св.Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Стискай си го!":

    И ти чадо.и ти!