Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 12:31 2 801 10

Топ 10 на най-нестандартните и желани професии по света

  • професия-
  • работа-
  • нестандартна-
  • кариера-
  • заплащане-
  • заплата

Оказва се, че да си благороден хакер е едно от най-желаните занимания срещу заплащане

Топ 10 на най-нестандартните и желани професии по света - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки човек мечтае да постигне определени цели по пътя към мечтаната кариера. В днешно време обаче е важно мечтаната работа да ни носи и добри доходи, които да ни помогнат да поддържаме определен стандарт на живот. Не без значение е и амбицията – колкото по-силно желаеш да се занимаваш с точно определено нещо, толкова по-добър можеш да станеш, пише Нова.

Запознайте се с някои не толкова популярни професии, в които мнозина биха могли да се развият и да получават добро заплащане за труда си.

1. Сомелиерът е обучен и има познания за всичко, свързано с виното. Занимаващите се с това стават истински ценители чрез натрупване на опит и придобиване на подходящо образование. Много кулинарни училища предлагат курсове за сомелиерство. Има и различни нива за сертификация.
Препоръчителните стъпки, които трябва да следвате, за да стартирате подобна кариера, са:

  • работа в ресторанти от висок клас;
  • консултиране на фирми за кетъринг или събития;
  • чести посещения на винарни.

Най-хубавото на сомелиерството е, че практикуващите го обикалят света и имат шанс да печелят завидни суми. В САЩ, например, годишната заплата на сомелиера може достига до около 100 000 долара.

2. Да закусваш край Темза, да обядваш в Париж и да вечеряш в Брюксел… Ако се чудите дали е възможно това да се случи в рамките на един ден, отговорът е да. А хората, които редовно го доказват, са пилотите. Не е чудно, че проучване за търсенията в Google разкрива, че много хора посочват тази професия като най-желаната в света.
Ако полетите и животът в хотелски стаи ви звучат като идеалния начин да се издържате, трябва да се захванете именно с пилотска дейност. Годишната заплата на пилотите е над 100 000 долара.

3. Пътувания, срещи с различни хора, дегустации на вкусни и непознати блюда – всички тези привилегии са част от работа на водещите на предавания за туризъм. Практикуващите тази професия признават, че тя е доста изискваща, уморителна и на практика – безспирна. Но тя със сигурност има много плюсове, сред които е и славата.

4, Представете си колко скучно би било да ядем храни, които нямат особено интересен аромат. Ето защо светът има нужда от хора, които да създават нови аромати. Те експериментират и създават аромати, които се прилагат към различни видове продукти, включително такива, които не са за хапване, но пък ухаят неустоимо. Създаването на аромати всъщност е цяла наука и онези, които го смятат за тяхната работа мечта, трябва да учат химия и куп други задължителни дисциплини в университета.

5. Кариерата в дизайна на играчки е забавна, предизвикателна и удовлетворяваща. Един типичен ден за дизайнер на играчки започва с игра. Тези професионалисти редовно тестват различни играчки, включително тези на конкуренцията. Има много неща, които дизайнерите трябва да съобразяват и комбинират – изисквания за безопасност, цветове, функционалност и евентуална цена за продуктите си. Тази професия също дава възможност за пътуване, както и за общуване с деца – нещо много зареждащо и вдъхновяващо.

6. Обичате храната, обичате да пътувате и знаете как да бъдете критични, но по остроумен и учтив начин? Ако е така, то тогава професията на кулинарния критик е мечтаната за вас. Тя обаче е нещо повече от просто посещения в скъпи ресторанти и хапване на вкусни ястия. Кулинарният критик тества много различни блюда и напитки във всякакви заведения, преди да излезе с мнение или рецензия. Редно е експертът да обръща внимание и на обслужването, обстановката и начина на презентиране на храната в оценяваното заведение. Често кулинарните критици не искат да бъдат известни и подписват рецензиите си с фалшиви имена. Освен всички останали привилегии, сред позитивите на тази професия е и доброто заплащане.

7. Да си художник или илюстратор се смята за мечтана работа от мнозина. Тази работа позволява да си креативен и ти дава свободата да вдъхваш живот на изкуството. Освен това има куп направления и индустрии, в които художниците и илюстраторите може да се развиват. Ако сте запалени по анимацията, опитайте работа във филмово студио. В крайна сметка може да се окажете автор на следващия голям хит на „Дисни”. Ако обичате да рисувате за деца, може да илюстрирате детски книжки. А може да изразите таланта си и като правите татуировки в някое студио.

8. Мислили ли сте някога, че сте невероятно добър в нещо, но за съжаление, това умение се счита за незаконно? Пример за такава дейност е хакерската. През последното десетилетие обаче все повече стават етичните хакери. Някои от тях са известни като „хакери с бели шапки”. Те работят за компании във всички индустрии и им помагат да открият слабости или уязвимости в системите, които използват. След това докладват изводите си и получават пари за това.

9. Някои хора се раждат с невероятен талант да пеят, танцуват, свирят или играят на театрална сцена. Онези от тях, които решат да развиват дарбата си и да я превърнат в професия, задоволяват дълбоката човешка нужда да създаваме изкуство. Артистичните дейности дават възможности и за много пътувания, срещи с хора, добиване на слава.

10. Възходът на видеоигрите през последните няколко десетилетия е феноменален. Тази индустрия осигури милиони работни места в световен мащаб, включително такива за геймъри и хора, които тестват игрите. Какви са ползите от подобна работа? Правиш това, което обичаш, и имаш достъп до продукти, за които приятелите ти все още не са и чували.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Освалдо Риос

    11 1 Отговор
    В Истанбул даваха един, който работата му е да ходи и да опитва баклавички от верига ресторанти, да не са променили рецептата.
  • 3 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Ама все едни хубави професии сте избрали на 100 процента че всеки иска една от тези работи .И нито една не е само учение като адвокат например,номер 1
    Сомелиер най добре платената и най лесна ама не трябва да си пушач ,цигарите убиват вкусовите и ароматите не може и да си пияница защото алкохолика също не може да определи качеството на алкохол само количеството.За пилот се иска и смелост авантюрист,за дизайнер или да проектираш своя игра се иска много креативност и уникален ум.
    Всеки има право да мечтае ама е хубаво да се определиш и самокритикуваш преди да се излижиш дори и като певец.Всеки пее ама не всеки е добър ,трябва да има и такива без талант е в магазина,събирането на боклук,строежи....кой
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Индивидуално е
  • 5 Аз много исках да съм престъпник

    2 0 Отговор
    И станах такъв.
  • 6 От всичките

    4 0 Отговор
    Изброени професии, няма една истински необходима и полезна, без която хората наистина не могат! Изключвам дизайнерът на играчки! Аман от измислени хора и измислени професии! Тунеядци с претенции!
  • 7 Академик Минпредседател

    1 0 Отговор
    А аз се занимавам с "Естензия на глюкозно амилазния гел" или по просто - разтягане на локуми. Много популярна професия сред българския политически "елит".
  • 8 Квакер

    1 0 Отговор
    Най престижни са Инфлуенсър, ТикТокър, Ю Тубър, тея хакери са загубена работа.

    Коментиран от #10

  • 9 Боко праните гащи

    1 0 Отговор
    Тук най-желаната професия е калинка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.