Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 14:32 1 205 4

Още едно кафе без подсладители помага за отслабване

  • кафе-
  • захар-
  • подсладители-
  • отслабване-
  • мляко

Само лъжичка захар води до напълняване, сочи проучване на американски учени

Още едно кафе без подсладители помага за отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

Пиенето на една допълнителна чаша кафе дневно може да помогне за леко отслабване за четиригодишен период, установиха американски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Добавянето на сметана или мляко от неживотински произход не се отразява на теглото, вероятно защото засищат повече заради съдържащите се в тях протеини и мазнини. Но само лъжичка захар води до напълняване. Смята се, че пиенето на течности създава усещане за ситост и това може да намали приеманите калории през деня.

Промените са по-значими при млади хора с наднормено тегло или затлъстяване. Отслабването от допълнителната чаша кафе е малко - 120 гр. за четири години, но важна е тенденцията.

Учени от Харвардското медицинско училище в Бостън са използвали данни от три предишни широкомащабни изследвания за анализа си. Те са проведени от 1986 г. до 2015 г., предава БТА.

Изследването е установило връзка между пиенето на кафе и промяната в теглото, което означава, че участниците не са отслабнали или напълнели точно заради кафето.

Възможно е например тези, които пият кафе със захар, да ядат повече сладки неща през деня. А тези, които предпочитат горчиво кафе съзнателно да намаляват захарта общо в храната си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаахай

    0 1 Отговор
    А бе венелина маринова трябва да умре , понеже яде от нашиия хляб
  • 2 пълни глупости

    0 0 Отговор
    от водата се пълнее,млякото съдържа захар,спортистите без захар не могат,а спорта е здраве.Трябва да се внимава обаче,има захар с лимон от нея оставаш без зъби.Лимона е изключително вреден,причинява тромби,инфаркт и инсулт,слагат го в хляба,вафли и др.трябва да се чете непрекъснато какво е съдържанието.Например хлебните изделия на Хлебозавода в Лозенец София Симид са вредни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.