Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:45 1 404 3

Учени: Рискувате да напълнеете, ако използвате телефона си през нощта

  • телефон-
  • вечер-
  • изкуствена светлина-
  • напълняване-
  • биологичен часовник-
  • хормони

Изкуствената светлина, нощните смени и социалният живот до по малките часове могат да объркат вътрешните ни часовници

В ново проучване изследователи откриха в ново проучване, че ако говорим по телефона през нощта или четем до късно, биологичният часовник на тялото може да бъде засегнат, което пък може да ни накара да напълнеем, пише Newsweek.

В днешното 24-часово общество нашите дейности не са продиктувани от ежедневния цикъл светлина-тъмнина на Земята. Но телата ни все още са.

Изкуствената светлина, нощните смени и социалният живот до по малките часове могат да объркат вътрешните ни часовници, като повлияят на настроението, съня, бдителността и апетита ни.

Още през 2011 г. проучване на Националната фондация за съня на САЩ установи, че девет от 10 американци съобщават, че използват електронно устройство преди лягане, като 72 процента от тийнейджърите и 67 процента от младите хора използват своите смартфони преди лягане.

Откакто е проведено това проучване, процентът на американците, които притежават смартфони, се е увеличил повече от два пъти и много повече хора по целия свят сега си лягат с телефоните до себе си.

Последните изследвания обаче показват, че това време пред екрана може да обърка вътрешния часовник на тялото ни, което от своя страна пък може да ни накара да напълнеем.

"Като население сега сме измъчвани от циркадни смущения, от глобално светлинно замърсяване, което може да бъде открито от сателити, също и от използването на устройства, излъчващи синя светлина късно през нощта".

"Нашите цикли на сън-събуждане, бдителността, настроението, нивата на активност, телесната температура и апетитът варират през всеки ден под контрола на така наречения "главен часовник" в мозъка", казва Беки Конуей-Кембъл, изследовател на Newsweek от Медицинското училище в Бристол към Бристолския университет във Великобритания, предава "Фокус".

Други часовници в тялото се наричат периферни осцилатори, синхронизирани от невронни и хормонални сигнали. Един от най-силните сигнали за хормонална синхронизация е чрез големи увеличения на кортизола (често известен като "хормона на стреса"), освободен от надбъбречните жлези в ранните сутрешни часове на всеки ден.

Този ежедневен прилив на кортизол може да бъде променен чрез излагане на изкуствена светлина или промени в ежедневното излагане на светлина – което се случва, когато пътуваме през различни часови зони – което води до това, което е известно като циркадно несъответствие. Това циркадно несъответствие също нарушава хормоналните цикли, които управляват телата ни, което води до редица неблагоприятни странични ефекти. Това може да включва симптоми като летаргия, втрисане през деня, прегряване посред нощ, липса на апетит в началото на деня и преяждане по-късно", казва Конуей-Кембъл.

Нарушаването на нашия циркаден цикъл може да доведе до желанието ни да ядем късно през нощта, което предишни проучвания показват, че е свързано с метаболитни нарушения и наддаване на тегло, дори когато общият прием на калории остава същият. В допълнение към неправилно подредените циркадни цикли, нашите нива на кортизол могат да бъдат повлияни и от стрес, който също е свързан с наддаване на тегло и необичайни хранителни модели.

Необходими са повече усилия, за да се разбере въздействието на тези хормонални смущения при хората и какво може да се направи, за да се смекчат техните отрицателни ефекти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Веси

    1 0 Отговор
    Не знам от телефоните дали се пълнее , но от много рекламирания Омега 3 напълнях близо с 10кг. , докато се усетя , че пълнея от него и го спрях . Да го имат предвид , жените които го пият дълго време и се чудят защо пълнеят без да са увеличили яденето. След като го спрях си върнах моите си килограми.
  • 3 дедо Стефчо

    4 0 Отговор
    AKo ползвате и хамбургери докато ползвате телефона ,напъляването е сигурно!