Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 13:15 3 351 64

Какво може да се случи, ако Русия реши да нахлуе в САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • нахлуване-
  • инвазия-
  • война

Съединените щати са толкова голяма и географски сложна държава, че не може да бъде лесно нападната.

Какво може да се случи, ако Русия реши да нахлуе в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

По време на Студената война американците често се замислят какво може да се случи, ако Русия реши да нападне или нахлуе в САЩ. Събитията през последните години накараха тези страхове да се възродят отново.

Поради огромния си размер и географската си специфика Съединените щати не са страна, която е била свидетел на чести инвазии в историята си. Но възможно ли е руско нахлуване? Как би могло да се осъществи?

Режисьорът и сценарист Джон Милиус представя тази кошмарна идея (нахлуване в Съединените щати) във филма си "Червена зора". Този култов филм от 1984 г. разказва за съветското нахлуване в част от територията на Съединените щати. През 2012 г. е пуснат римейк.

В "Червена зора" светът изглежда като тази измислена карта, създадена за Wikipedia: Мексико е управлявано от комунисти, съюзници на Съветския съюз, а големи части от Съединените щати са под руски контрол. Съветските войски нахлуват в страната през Аляска.

Истината е, че ако оставим фантазията настрана, Аляска е може би районът в САЩ, който е най-уязвим за външно нападение. Японските войски нападат и окупират част от този район по време на Втората световна война.

Москва би могла да подражава на японските операции през 1942 г. по време на Втората световна война при едно хипотетично руско нахлуване. Япония завладява два от Алеутските острови на територията на Аляска, но през 1943 г. те са отвоювани от американските сили.

Операция "Пасториус" не е инвазия, а по-скоро проникване. Две германски подводници разтоварват диверсионни отряди на Лонг Айлънд и във Флорида. Това се случва през юни 1942 г. Въпреки това деветимата участващи агенти са заловени, съдени и в по-голямата си част екзекутирани.

И като говорим за планове за инвазия, може би най-амбициозният е този, представен от мексиканските революционери, водени от Вила и Сапата.

Според плана от Сан Диего от 1915 г. целта е била териториите на Аризона, Ню Мексико, Калифорния и Тексас да бъдат присъединени към Революционно Мексико. За кратко време бунтовниците нахлуват и превземат градове като Колумб, Ню Мексико.

Но нека се върнем към идеята за руско нахлуване в Съединените щати. Интересна статия в Wikipedia, озаглавена "Нахлуване в Съединените щати", обяснява, че освен възможността за нахлуване през Аляска (най-близката до Русия територия), подобна операция би представлявала множество трудности.

Съединените щати са толкова голяма и географски сложна държава, че не може да бъде лесно нападната. Според гореспоменатата статия в Wikipedia "...пустините на Югозапада и големите езера на Средния Запад изолират основните населени места в страната от заплахи за инвазия".

Разстоянията са толкова големи, че би било почти невъзможно за атакуващата държава да поддържа линия за снабдяване на войските си по време на тяхното напредване.

В статията в Wikipedia за евентуално нахлуване на САЩ също така се посочва: "Военният експерт Дилън Лерке отбеляза, че една десантна атака на западното или на източното крайбрежие е просто твърде незначителна, за да се сдобие с плацдарм и на двете крайбрежия."

Всъщност в най-новата история никога не е имало интерес или сериозен план за нахлуване в Съединените щати. Дори по време на Студената война. Тогава (както и сега) единственият сценарий за американско-руска война е взаимно ядрено унищожение.

И още - впечатляващата военна мощ на Съединените щати. По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), Global Firepower и Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Съединените щати имат повече от 1,3 милиона членове на въоръжените си сили.

Американската армия разполага и с около 13 200 самолета, 6 600 танка и 484 военни кораба, включително 11 самолетоносача с ядрена мощност и десетки разрушители и подводници.

В допълнение към военния аспект някои анализатори и учени се фокусират върху географските елементи. В книгата на Робърт Каплан "Отмъщението на географията: Какво ни казва картата за предстоящите конфликти и битката със съдбата" е добър справочник по темата, пише vesti.bg.

Разбира се, има и антиутопии за евентуална окупация, като например "Човекът във високия замък", роман на Филип К. Д., адаптиран в сериал от Amazon. Книгата представя свят, в който Германия и Япония печелят Втората световна война и Съединените щати са поставени под техен контрол.

Холивуд също се подиграва с руската инвазия: през 1966 г. комедията "Руснаците идват! Руснаците идват!" възприема голямата параноя на Студената война и я третира с чувство за хумор.

Съединените щати остават винаги бдителни. 11 септември показва, че е възможна мащабна атака на американска територия. Заплахата от инвазия е почти нулева, но има много други.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    35 32 Отговор
    Русия ще си вземе Аляска.

    Коментиран от #43, #58, #64

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бмх

    29 8 Отговор
    Някой се опитва да мисли с тази статия!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    30 11 Отговор
    ами...доста по-зле от Украйна ще се получи
  • 7 Трол

    20 28 Отговор
    Аз съм твърдо ЗА!
    Това е сигурен начин рашия да приключи веднъж завинаги,без почти никакви жертви от западна страна :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    21 16 Отговор
    Е това е нещо ново както гледам на картата Русия от векове наред се опитва да завземе САЩ хахахахаха я кажете какво ще се случи ако САЩ решат да завземат Русия защото натю са по близо до Русия отколкото Русия до САЩ хахахаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цеко сифоня

    27 11 Отговор
    Ами една Кока кола след това ше струва 3 рубли.
  • 13 Бегай !

    18 13 Отговор
    Некой е умрял да напада Аляска,територия от пияници и наркомани,които виждат "извънземни"след втората бутилка 😂Справка NG тв.
  • 14 ЖЕКО

    24 13 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ДА НАХЛУВА ЗАТОВА СИ ИМА ЯДРЕНИ РАКЕТИ, СЛЕД ТЯХ И ПОТОП ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ............ И КОЗЯЦИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ СЪС СИГУРНОСТ
  • 15 В.В.П.

    11 8 Отговор
    Както казваше Марлоу,,Адски бълвоч...Ахаха ...така или иначе ще ги върти бавно и методично..окропите ..пък сащ ще ги приключат с Посейдон с ,сармата , Буревестника и Авангарда...Не ги изчетох до края ..Няма смисъл...да си губя времето .Яз съм бизнесмен.. Ахаха ..Марооо...!!
  • 16 чудна работа

    24 16 Отговор
    И за какво им е да превземат краварника ? Достатъчно е да го сринат от далече . Няма нужда да хранят индианци .
  • 17 прекрасна новина

    18 21 Отговор
    14 000 самолета
    Четете ли ОШАНКИ?

    Коментиран от #37

  • 18 ще има много умрели американци

    17 13 Отговор
    от смях...

    Коментиран от #44

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    17 11 Отговор
    Мароооо,намери си светстен човек до себе си..Рф е дебел кокала за НАТО...Това го знаят и децата.
  • 21 МЕЧО

    20 13 Отговор
    САМО ТЪПИТЕ КОЗЯЦИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ОЖИВЕЯТ ПРИ ЯДРЕНА ВОИНА, НО ТЕ СА ТОЛКОВА ТЪПИ ЧЕ МОЖЕ И АТОМА ДА НЕ ГИ ЛОВИ

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В.В.П.

    17 9 Отговор
    Дълги години след Хитлер ,сащ търсиха някой дасе сбори със РОССИЯ ..обаче греда ..дебела ..сибирски уййй...Ззрсайна и взеха някой градове и черно море .Палестина на Европа ..Ахаха ..Американска сглобка..
  • 24 Сталинчо

    18 17 Отговор
    Ще се случи най-логичното рассия ,ще изчезне за 30 секунди
  • 25 Глупаци

    21 8 Отговор
    Абе вие луди ли сте американците са с най въоръжено население, даже и армия не им трябва в страната 😁😁😁 всеки американец има поне по две пушки .
  • 26 така е

    20 16 Отговор

    До коментар #21 от "МЕЧО":

    Ушанките си мислят, че само могучая има ядрено оръжие. и докато го използва, останалите ще са за риба.
    Дори Китай ви каза, да не пипате ядреното копче, че САЩ и Европа са най-големите пазари за китайските стоки. И като предупреждение, китайските ракети също гледат към Москва. За разнообразие.

    Коментиран от #28, #51

  • 27 Миле

    21 8 Отговор
    Руснаците изобщо не мислят да нахлуват в Щатите, сега елате на себе си и разкажете какво ще се случи ако Мексико нахлуе в Щатите ….. опс това май вече е факт в южната част на Щатите английския език е втори изместен от испанския
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пияни имб.ецили

    11 14 Отговор
    Голям смях -- ПлашиПутарника издава заповед на пияната орда дегенерати за нападнат САЩ. И в тоз момент кирпичите на бърлогата на Кръ.волока - Кремъл се разхвърчават в радиус от 100 километра , заедно със скотовете , разбира се . И настъпва световен мир , без Империята на Злото.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 всокийн

    12 11 Отговор
    Може да се случи че след нахлуването на Русия, кафето в Ню Йорк ще струва 2 рубли. А иначе за какво им е на руснаците да се цапат с кравари? За какво сте им? Искате някои да ви превземе че да ви плати дълговете ли? Няма такива глупаци, ще ви оставят да се удавите сами. Още по инерция си мислите че сте силни, ама скоро дълговете ви ще ви настигнат и няма да иска никои да ви дава пари на заем и тогава сами ще се разпаднете.
  • 33 Хаххаха

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "може ли":

    Може, но само ако си отявлен привърженик на евроатлантизма. Ако си добро ТО може и с няколко да се уредиш.
  • 34 Ха ха ха ха

    11 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ниска до нулева вероятност":

    Няма нужда да нахлуват. Това са остарели методи. Два посейдона ще свършат перфектната работа. Повечето население е в по крайбрежието на двата океана. И за какво им е на руснаците тази територия, в която хероиновите селища са бум, с разпространение равно на пандемия? Те щатите сами ще се самоунищожат.
  • 35 Коко

    9 12 Отговор
    Защо трябва Русия да завзема аляска.....та тя си е изконна Руска...дадена под наем на краварите 😉

    Коментиран от #38

  • 36 Заглавието

    11 1 Отговор
    е прекрасно за начало на виц 🤣🤣🤣
  • 37 вседца

    12 8 Отговор

    До коментар #17 от "прекрасна новина":

    Като бройка е така, ама колко от тях могат да летят? А тези дето летят знаеш ли че им викат летящи тухли? Знаеш ли че наскоро един пилот на кен Еф 35 от Италия като се срещнал с Су 35 и самолета му почнал да отказва работа, а пилота като го свалили от самолета на земята- не можел да ходи, напуснал авиацията щото му се живеело още? Има и още много, ама не ми се пише.
  • 38 не е под наем

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Коко":

    а е продадена
  • 39 воден анализ

    8 6 Отговор
    За какво и е на Русия да влиза на американска земя? Задачата и е лесна. Без да се мъчат с модерната американска въздушна защита. Натискат копчето и много хиляди тона вода изригват от морето, ей така без да очакваш и тръгват към сушата, земята на индианците.....
  • 40 дали

    1 5 Отговор
    За Аляска не знам, но виж за Куба може да се помисли. Ако се сещаш се.
  • 41 Какво може да се случи?

    6 11 Отговор
    Русия просто ще изчезне. То и без това Путин затрива РСФСР. Рублата вече струва по-малко от 2 стотинки.ФАКТ!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Верно ли бе

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "ще има много умрели американци":

    А от наркотици ще има ли умрели американци ? По сред бял ден , направо на улиците , по пейки и кашони ?

    Коментиран от #48

  • 45 същото

    6 2 Отговор
    Същото, което ще стане и при нахлуване на САЩ в Русия.

    Коментиран от #47

  • 46 Злати Минкова

    2 12 Отговор
    Тя ако нахлуе, след 5 минути светът няма да съществува, всичко ще бъде едно огнено кълбо, погледнато отгоре. Така че се молете Пусин да го довърши левкимията или поне да му спретнат преврат.
  • 47 бхаха

    7 9 Отговор

    До коментар #45 от "същото":

    Защо да нахлува САЩ в Русия? Да плаща пенсиите на пияните ватници? Един Пригожин за 24 часа щеше да стане руски цар ако беше поискал. Ама и той реши, че няма смисъл. Много сте смешни.
  • 48 наркотиците батка

    3 9 Отговор

    До коментар #44 от "Верно ли бе":

    ги търси при мужиците. Русия е най-големия потребител на твърда дрога в света. Мужиците масово се дрогират, за да забравят за миг кочината в която се намират.

    Коментиран от #53

  • 49 Роза

    3 8 Отговор
    Това са фантасмагории-Русия да нападне САЩ!Че те с Украйна не могат да се справят,а пък представяте ли си-САЩ!По-вероятно е САЩ да нападне Русия, но това няма да се случи в близко бъдеще!
  • 50 В.В.П.

    2 3 Отговор
    Сащ ги нападат всички ..Сев Корея ,РОССИЯ ,Китай..Сигурно преди 89 та и България ги е нападала ...Аха много тъпа Аудитория.17 млн ,км е РОССИЯ ..по скоро Сащ ще нападне Канада ..или грюнландия ..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Всички булгури дето живеят в сащ ,Канада и Англия са много тъпи парчета ..Личи си отдалече...Половината им думи са английски..Идат да си направят зъбите в Турция .и си отиват да плашат на Ивреите ...ипотеката от 600000 долар ..голям уййй..рев и сополи ..Сега искат и да ги нападат ..и да им изтрият кредита ...Ахаха ..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Досега единствено сащ , Англия нападат суверенни държави..Последните 80 гид ..Далеч от дома им ..На 10000 км...Също и нападнаха РОССИЯ през 1918..подведени от чафута Броншаййн...Обаче греда..дебела ..Путя се гаври с тез търмъци ..Ахаха ..
  • 55 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Колкото пъти ида в сащ ,толкова все по жал ми става за тез тъпаци .Добре че пуснаха хората да им видят глупостта .и наивния манталитет...Ахаха ..
  • 56 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Янките ,разбират че ги правят на тъпаци обаче не могат да направят нищо..Излизат и трепат сънародници .с м 15...Ахаха ..
  • 57 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Сега ще набутат и лафа . До Аляска за три дни ..,,Ахаха ..Артисти..Холивуд ..
  • 58 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Преди или след като превземе Авдеевка?
  • 59 Соваж бейби

    2 3 Отговор
    Това ще бъде най якото политическо шоу в историята!
    Имат нужда краварите много са му изтървали края,трябва дисциплина!Ще си сложа паметник в двора на Путин или на който е друг руски президент ако се случи и руснаците победят !Има вероятност да се случи на тях им се кани и Корея,Китай само чака момента и всички мисюлмански държави
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    мецана си има достатъно територия ,нема да напада говедария.

    Виж ,чайниците са друга бира !

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 2254

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Чайниците да си заплюли Сибир
  • 64 Мустафа. К.

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ако баба ми беше мъжка ...