Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 12:33 1 364 16

50 години по-късно Бийтълс издават последната си песен, записана с помощта на изкуствен интелект

  • бийтълс-
  • последна песен-
  • джон ленън-
  • пол маккартни-
  • ринго стар-
  • запис-
  • песен

Песента е записана още през 70-те години от Джон Ленън

50 години по-късно Бийтълс издават последната си песен, записана с помощта на изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 50 години след като The Beatles се разпаднаха, групата обяви издаването на тяхната "последна песен". Наречена "Now And Then" ("Сега и тогава"), тя е базирана на демо запис от 70-те години на Джон Ленън и е завършен миналата година от сър Пол Маккартни и сър Ринго Стар. Сър Пол обяви песента в интервю за BBC това лято, като каза, че AI технологията, изкуственият интелект, е била използвана за "извличане" на вокалите на Ленън от стара касета, пише агенция Фокус.

Премиерата на парчето ще бъде в 14:00 GMT или 16 ч. българско време в четвъртък, 2 ноември. То също така ще бъде включенo в наскоро ремастерираните версии на албумите "Red and Blue на The Beatles", които трябва да излязат на 10 ноември. Първоначално издадени през 1973 г., компилациите, обхващащи цялата кариера на бандата, са описани от списание "Rolling Stone" като "може би най-влиятелните албуми с най-големите хитове в историята".

Включвайки всичко от "Love Me Do до The Long And Winding Road", двата тома са по същество разделени между ранните дни на бандата ("Червения албум") и техния по-експериментален и експанзивен късен период ("Синия албум").

В прессъобщение "оцелелите" Бийтълс казаха, че завършването на песента е било сюрреалистично изживяване. "Ето го, гласът на Джон, кристално чист", каза сър Пол. "Това е доста емоционално. И всички ние свирим на него, това е истински запис на Бийтълс. През 2023 г. да продължаваш да работиш върху музиката на Бийтълс и да издадеш нова песен, която публиката не е чувала, мисля, че е вълнуващо нещо".

"Това беше най-близкото, което някога ще се доближим до това да го върнем в стаята, така че беше много емоционално за всички нас", добави Ринго Стар. "Сякаш Джон беше там, нали знаете. Далеч е".

Смятана за "запис-боклук" песента "Now And Then" първоначално е написана от Джон Ленън след разпадането на The Beatles през 1970 г. и от години се разпространява като "бутлег" - незаконен запис на аудио или видео изпълнение, което не е издадено официално от изпълнителя или съгласно друго законово разрешение.

Любовната песен и извинение е адресирана до стар приятел или любовница, на когото Ленън заявява: "От време на време ми липсваш /От време на време искам да се върнеш при мен". След като Ленън беше смъртоносно прострелян пред жилищната си сграда в Ню Йорк през декември 1980 г., неговата вдовица Йоко Оно даде песента на сър Пол. Беше на касета с надпис "For Paul", която също съдържаше ранни версии на "Free As A Bird" и "Real Love", които останалите Бийтълс издадоха като сингли през 1995 и 1996 г., като част от техния проект "Anthology". Групата също се опита да запише "Now And Then", но сесията бързо беше изоставена - китаристът Джордж Харисън каза, че качеството на записа на Ленън е "боклук". Оттогава Пол Маккартни иска да завърши песента, а напредъкът в аудиотехнологиите най-накрая направи това възможно. Пускането на "Now And Then" ще бъде предшествано от документален филм за създаването на песента, чиято премиера ще бъде на 1 ноември в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    Велики Бяха Поклон
  • 2 колориметър

    6 0 Отговор
    Израстнал съм с песните им. Пееме,свирехме с китари,имахме си естрадни състави в училище,ходехме по концерти и по дискотеки,танцувахме и се смеехме много!
  • 3 Мнение

    6 0 Отговор
    Без Джордж няма Бийтълс!
  • 4 един от стадото

    3 1 Отговор
    Бийтълс не бяха моите. Камъните също. А и бях много малък да ги разбирам. Минах направо на Пърпъл. Burn направо ме побъркваше

    Коментиран от #10

  • 5 Соваж бейби

    2 4 Отговор
    Тези пък ?Ами те наборите им измряха повечето ,какви албуми издават пари на боклука за издаването на албума.Винаги съм се чудила специално Бийтълс с какво са заслужили слава на велики?освен за наркоманските групи които с се събирали да танцуват по поляните /хипета/и Д.Ленън е първия който се снима чисто гол с Йоко така хубав чалендж за начало на просташтина и до днес новото поколение.

    Коментиран от #11

  • 6 Вуте

    3 1 Отговор
    Последната известна песен на легендарните Бийтълс,е "Let it be"
  • 7 Хайрсъзина

    3 1 Отговор
    Легендарна група с която моето поколение израстна до казармата с последната им песен "Let it be"
  • 8 Матракчи

    2 1 Отговор
    До сега след повече от 60 години,групата Бийтълс е ненадмината по популярност.
  • 9 гост

    3 1 Отговор
    И днес след 50 години чувам през отворени прозорци да се слущат песни на Бийтълс.Това означава,че и следващите поколения ги харесват
  • 10 Хайрсъзина

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "един от стадото":

    Пърпъл,също бяха много добра група.
  • 11 Гуня

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Моме,сигурно не си била родена или си била в пелени по времето на Бийтълс.Купоните се правеха по домовете и се танцуваше по домовете с песните на Бийтълс.Не по поляните.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гуня":

    първопроходците не винаги са най добрите. А знаеш ли какво става един механотехникум събран с едно музикално училище в един физкултурен салон. Земетресение. Питай Брилянта Пеловска от музикалното
  • 13 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гуня":

    В България е било малко по скромно благодарение на комунизма,намирали са глупаци ама са свършвали в полицията.Явно е че нищо не знаеш за този период и още по малко проекта - Джон Ленън музиката на свободата идваща от Америка - рокендрола и краварската простотия.

    Коментиран от #15

  • 14 Кадир

    1 1 Отговор
    Кои са тия бе? Давност 80 г. ?
  • 15 Гуня

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Да бе,ти не си била родена,а много знаеш за онзи период на Бийтъл манията,за разлика от мен който израснах с Бийтълс,т.е. тяхната музика.Освен това тогава не се говореше за краварска простотия и с тогавашния рок енд рол се живееше безгрижно.По думите ти излиза,че си потомка на фанатици комунисти,които тогава пропагандираха колко упадъчен е рокендрола който е жив до днес. Извинявай,че загубих време да ти отговарям на невежеството.
  • 16 Кольон

    1 0 Отговор
    Всяко забранено нещо е по сладко и по интересно. Да казваме сега, че са били забранени е силно пресилено. Просто всичко западно тогава се ограничаваше и се даваше път за изява само на българското. Помня когато Битълс бяха направили парчето си Рок ен дрол мюзик във връзка с турнето си в САЩ го пуснаха по БНР като предварително го бяха обявили. Аз чаках с портативния си магнетофон да го запиша но преди това пуснаха три пъти последователно Стар албум на Щурците. Ето това е горе долу същността на забраната, целта тогава е била да се разпространява само българското. Затова по нощните часове записвахме от радио Люксембург и след това си обменяхме записи. Беше по интересно.