Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 20:35 2 802 12

Уволниха емблемата на изкуствения интелект от собствената му компания

  • сам алтман-
  • изкуствен интелект-
  • chatgpt-
  • openai-
  • уволнен

Бордът на OpenAI изгони и двамата основатели на компанията - Сам Алтман и Грег Брокман

Уволниха емблемата на изкуствения интелект от собствената му компания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сам Алтман - една от най-ярките звезди на процъфтяващата индустрия за изкуствен интелект, човек, който за мнозина се превърна в говорител на изкуствения интелект - беше безцеремонно изхвърлен от компанията, която съоснова - OpenAI. Тя се превърна във флагман с приложението ChatGPT, обобщи "Ройтерс".

Другият съосновател Грег Брокман, който беше освободен от борда няколко минути след Алтман, каза, че и двамата мъже са били шокирани от това колко внезапно се е случило.

"В този борд имаше само шестима души, включително Брокман и Алтман. Това означава, че решението за отстраняването на двамата водещи предприемачи е взето само от четирима. Какво се е случило, за да принуди тази малка група да действа толкова решително и толкова бързо?", риторично отбелязва Би Би Си.

АП припомня, че OpenAI няма финансови проблеми и компанията се задъхва от инвестиции, защото приложениeто ChatGPT ѝ носи милиони.

Припомняме, че Сам Алтман като главен изпълнителен директор на OpenAI, се обърна към световни лидери в дискусии за рисковете и ползите, породени от мощната технология, на която той беше пионер. Той редовно припомняше, че изкуственият интелект (AI) е "инструмент, а не създание" и изглеждаше честен относно страховете си, че един ден неговото създание може да излезе извън контрол.

Само преди две седмици Сам Алтман беше в Обединеното кралство на първата в света среща на върха за безопасността на изкуствения интелект като един от около 100 глобални делегати. Миналата седмица предприемачът изнесе реч за бъдещето на своята компания и нейните технологии.

Изкуственият интелект е в живота ни от векове - подготвя емисиите ни в социалните медии, препоръчва филми в платформи за видео стрийминг, играе роля при изчисляването на нашите застрахователни премии, но всичко се промени с ChatGPT, пише news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    9 3 Отговор
    Явно изгонените са настъпили мотиката с някое изказване или лекция.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дарк фючър

    28 2 Отговор
    ГОСПОДАРИТЕ овладяват AI и вече не им трябват лица, които не са от кастата! Последните изпълниха своята роля и вече не са им нужно. Това е новата им "играчка" за поробване на човечеството! В допълнение, ще кажа са, че изpода Бил Гейтс единственият "осветен" от кастата по този случай наля допълнително 10 милиарда в компанията Open AI!
    Сещайте се какво готвят и не бъдете овце!
  • 5 Миризлив пор

    7 4 Отговор
    По лесно се дели на 4 от колкото на 6. В последствие ще се дели на 2, на 1...

    Коментиран от #6

  • 6 Глупости!

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Майкрософт наляха 10 млрд долара срещу 49 % и изглежда имат основание за притеснение, щом освобождават Сам с 30 МИНУТИ ПРЕДИЗВЕСТИЕ! 30 МИНУТИ... Така не може да изнесе или прехвърли нищо и никаква информация от фирмата.

    Коментиран от #7

  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Глупости!":

    Даже е забравил какво е създал и как, за 30 минути!
  • 8 Да,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Изкуственият интелект лъже.😄
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Елита се прави

    0 0 Отговор
    Че прави нещо за народа.НАПРОТИВ ИИ Е КРАЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!
  • 11 Стоян

    1 0 Отговор
    Това е рискът да не е само твоя компанията , фирмата. Умният никога не допуска това.
  • 12 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Но ума им не могат да вземат! Да не се окаже в близко време, че някой по-добър искуствен интелект разбърка мозъка на ChatGTP. По законите на природата на всяко действие има противодейстие, но в обратна посока!