Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 10:56 13 666 8

Рибар от Дупница хвана трофейна риба в Струма

  • риболов-
  • риба-
  • мряна-
  • трофей-
  • струма

В мрежата започнаха оживени дискусии каква точно е уловената от дупчанина мряна

Публикувана в социалните мрежи снимка на трофейна мряна от река Струма предизвика оживени дискусии. Хванал я е Иван Атанасов, от гр. Дупница, по време на риболов в района на с. Же­лезница в общ. Симитли, предава сайтът на Съюз на ловците и риболовците в България.

Според различни мнения това е черна или бяла мряна, вследствие на което възникнаха спорове. Уточняваме, това е маришка мряна и е подвид на черната мряна. Тази риба обитава големите ни южни реки Марица, Струма, Тунджа. Расте повече от черната мряна, но не може да достигне чак до габаритите на бялата мряна.

Уловената от г-н Атанасов риба действително е трофейна, с дължи­на 35 см., но не е имал кантар да я претегли.

Самият той споделя, че си пада основно по спининговия риболов и набляга на хищници, но през есента се забавлява и с плувкаджийска въдица по Струма и то основно заради мрените. Трофейната риба е хванал на стръв бели червеи. Съпротивлявала се е достойно и до по­следно мислел, че вади едър скобар.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    7 3 Отговор
    Тази ли риба е трофейна?

    Коментиран от #2

  • 2 бат Мишо

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    нз ко да кажа тоше - за черна мряна е големшка ама аз като ги ям не ги различавам бела черна и не съм се и замислял от кой подвид я фащам и за конкретните подвидове колко са ЗАПИСАНИТЕ рекорди
    СЪС СИГУРНОСТ много рекорди са скочили в чинията без късметлията да тича до ЛРС да регистрира рекорда
    Аз кът извадих сом от камчия 110 кг с бомба дай да тичам да бия тъпаназа рекорда ли
    така че спора тука е строго професионален -какво и къде е записано като подвид и кой се е трепал да отиде да запише улова вместо да си пие ракията
  • 3 Фурко

    1 2 Отговор
    Таа е бегала от Перник, а я враща на часо
  • 4 Я го знам !

    0 4 Отговор
    Тоя лови еднооки щуки с дупара...
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Като малък може би 9-10клас на бегуновският язовир хванах огромна черна мряна,на дъно на голямо топче хляб.Жалко,че тогава не ходех с фотоапарат.бе над 60см дълга и ужасно силна,когато я закачих помислих ,че съм хванал нещо от дъното.там имаше нещо като мостиг и азловях седнал отгоре и на пръст.Като удари добре ,че не си бях увил кордата на пръста....Като я изкарах малко да глътне въздух и се предаде.Сега щях да я пусна,но тогава отиде в тигана.....Метаморфози!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Това на снимката не е черна мряна!
  • 7 Гост

    2 2 Отговор
    Във Кърджали на кьош дере съм хващал два пъти по голяма и не съм се излагал да се снимам
  • 8 Радо

    0 0 Отговор
    На с.Бобошрво на Струма с приятели извадихме 50см черна мряна и 75 см.кефал,нямах кантар да ги меря!