Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 15:56 2 220 4

3 причини, поради които коремът къркори, когато сме гладни

  • глад-
  • къркорене-
  • стомах-
  • корем-
  • черва

На какво се дължат къркорещите звуци на стомаха и червата?

3 причини, поради които коремът къркори, когато сме гладни - 1
Снимка: Shutterstock

Когато огладнеем, стомасите ни започват да сигнализират с поредица от къркорене и ръмжене, които могат да бъдат чути и от хората около нас. Всички сме свикнали да чуваме тези звуци и те са напълно нормални, но какво всъщност предизвиква коремът да ги издава?

Причината, поради която стомасите ни къркорят, когато сме гладни, е хормоналният сигнал, който всъщност ни подсказва, че трябва да ядем, освен това тези звуци са индикация за работата на мускулатурата на храносмилателния ни тракт, който се свива и отпуска. Бумтещият и клокочещ звук, който издава, дори има собствено забавно име: борборигми (borborygmus), което от гръцки означава бучене, пише vesti.bg. Това са трите причини, поради които стомахът "ръмжи":

Мускулни движения

Гладките мускули покриват по-голямата част от стомашно-чревния тракт на снопове, които могат да се свиват и отпускат, за да помогнат на храната да се движи в правилната посока. Ако опитате да си представите поредицата от тръби, през които храната трябва да се движи, то ще осъзнаете, че тя има нужда от притискащо движение, което да помага на твърдите частици да се движат напред – ти точно това правят вашите мускули. Научната дума за това свиващо се движение е перисталтика и тя се случва ритмично.

Освен че придвижват храната, тези мускулни контракции могат да движат газове и течности, така че представете си видовете звуци, които произлизат и от трите. Къркорещите звуци от мускулните контракции не са ограничени до стомаха и често шумовете, които чувате, идват от по-ниските части на червата.

Празен стомах

Част от причината, поради която къркоренето изглежда толкова силно, когато сме гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звуците, така че когато я няма, мускулната дейност става по-шумна, въпреки че не се случва нищо по-различно от нормалното.

Хормонална обратна връзка

Хормоните ни помагат да следим нуждата си от хранителни вещества под формата на грелин и лептин. Грелинът ни казва, че сме гладни, докато лептинът ни казва, че сме сити. Някои проучвания върху животни показват, че грелинът може да увеличи подвижността и изпразването на стомаха, а проучване върху хора установи, че даването на грелин на участниците кара червата им да се движат по-бързо, отколкото ако им се дава физиологичен разтвор.

Възможно е когато огладняваме, грелинът да увеличава мускулните движения, които пораждат борборигми, но това е сложна част от нашата физиология, включваща много хормони, която все още не разбираме напълно.

Само когато сме гладни ли ни къркорят стомасите?

Не! Има много неща, които червата ни трябва да изчистват, включително слуз, газове и течности, така че перисталтиката непрекъснато работи, за да не се натрупва нищо излишно в организма и да се поддържа всичко в движение. Както може да ви каже всеки, който е имал газове, натрупванията могат да бъдат много болезнени и в случай на запушвания и усукване на червата, хората може да се нуждаят от спешна операция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 химик

    1 1 Отговор
    Тези газове в червата предизвикват "Пръц!".
  • 2 Супербърз метаболизъм

    2 0 Отговор
    Стомахът къркори, защото л-ната свирят по завоите.
  • 3 един

    0 0 Отговор
    "Не си ти когато си гладен"
  • 4 ганю

    1 1 Отговор
    немотията води до простотия