Last news in Fakti

4 Декември, 2023 15:58 1 460 5

Домашните любимци облекчават стреса и подобряват здравето

  • домашни любимци-
  • ползи-
  • кучета-
  • котки-
  • здраве-
  • стрес

Собственици на кучета и котки споделят, че живеят много по-добре заради любимците си

Домашните любимци облекчават стреса и подобряват здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки собственици на домашни любимци споделят, че отглеждането на кучета и котки им помага да се отпуснат и успокоят. Данните са получени от проучване, поръчано от Американската кардиологична асоциация, посочват от Medical Xpress.

В анкета от май 2022 г. участваха около 1000 собственици на домашни любимци. От анкетираните 95% споделят, че не биха се справили с ежедневния стрес без тях, пише blitz.bg.

Най-често кучетата и котките помагат за спокойствието на стопаните си, когато те се сгушват в тях. Това посочват 68% от анкетираните.

Така също 67% от тях посочват, че разтоварват напрежението си като се смеят, благодарение на домашните си любимци.

61% от хората, участвали в анкетата, отбелязват, че домашните любимци облекчават чувството им за самота.

Около половината, 47% съобщават, че гледането на куче им помага да поддържат активен начин на живот. Повечето от запитаните, около 70% от работещите собственици на домашни любимци, посочват, че биха ги взели със себе си на работното място. Смятат, че така биха били по-продуктивни.

Други 30% смятат, че като обръщат внимание на животните, гледат по-малко телевизия.

Стресът е причината за развиване на редица заболявания, сред които са дори инсулт или инфаркт. Затова всичко, което влияе в положителна посока на настроението и начина, по който се чувстваме, е добре дошло. На фона на това можем да заключим, че ползите от отглеждането на куче или котка са безспорни. Това може да понижи стреса, да подобри настроението и да имате по-активен живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щок

    0 4 Отговор
    Не обичам кучета,но предпочитам за домашна любимка тая прелест с дългата коса.
  • 2 Роза

    4 0 Отговор
    Според мен,преди да си вземем домашен любимец за отглеждане,трябва добре да преценим дали имаме време и финансови средства за такава голяма отговорност!Познавам хора ,които си взеха кучета или котки,но после грижите им дотежаха или им намаляха парите, за да им купуват храна,и пуснаха животните навън,което е безотговорно!Живота в днешно време е скъп и ще поскъпва още,затова всеки трябва хубаво да си прави сметката!
  • 3 Име

    0 0 Отговор
    Това е просто бизнес!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.