Last news in Fakti

20 Декември, 2023 16:32 1 179 7

Как да спестим пари покрай празничното пазаруване за храна?

  • пазар-
  • пазаруване-
  • спестяване-
  • храна-
  • пари-
  • средства

Кулинар дава насоки кое да купим предварително и как, за да си спестим средства

Как да спестим пари покрай празничното пазаруване за храна? - 1
Снимка: Shutterstock

Подготовката за Коледа и Нова година често води до изпробване на разнообразни нови рецепти, пазаруване в последния момент, претрупване на масата. По това време на годината съществува голям риск да закупите стоки на завишени цени. За това как да спестите на масата за празниците, съвети дава главният готвач от “Кухни в района” Максим Кузнецов.

На първо място, според експерта, е важно да купувате консервирани зеленчуци. Може да ги включите в много празнични ястия, съхраняват се дълго време и не заемат много място в хладилника. Въпреки това, когато купувате, е важно да обърнете внимание на състоянието на опаковката, в която се продава продуктът. Избягвайте да купувате консервиран грах и царевица, чиито кутии са ръждясали или напукани.

Деликатеси като хайвер или сурово пушени колбаси също могат да бъдат закупени без риск да похарчите твърде много.

"Срокът на годност на колбаса, съхраняван в хладилник, варира от четири до шест месеца, а консервираният хайвер ще запази качеството си за една година, когато се съхранява в хладилник. Препоръчително е да съхранявате в най-студената част на хладилника,”, обясни експертът.

Внимавайте със сроковете на годност. Суровопушената наденица се съхранява най-добре в опаковъчна кухненска хартия.

В допълнение към тези деликатеси е важно да закупите предварително месо и риба, които може да замразите и размразите по време на празниците преди да дойде времето за готвене. В навечерието на Нова година те значително поскъпват.

"Срокът на годност на месото варира от шест месеца (свинско) до 12 месеца (птиче, телешко) при температура –14 до –18 градуса. За повечето видове морска риба срокът на годност при температури не по-високи от -18 започва от 4-6 месеца. Много по-малко е само при скумрията – два месеца“, обясни Максим Кузнецов.

Освен това експертът посъветва да се купуват бутилирани сокове, бонбони и алкохолни напитки предварително, преди повечето хора да започнат да пазаруват хранителни стоки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лесно

    5 0 Отговор
    Като не пазаруваме ! Ще стоим гладни,гладна стачка
  • 3 Сатана Z

    10 0 Отговор
    В цял свят цените в магазините около Коледа падат,а единствено в България се повишават.
    Що за дивотия е да съветваш как да пестиш пари за да прочетеш този светъл за всеки християнин празник?
  • 4 Що за статия е това

    5 1 Отговор
    Защо трябва да пестя? Да не ми печели той парите. Имам си пари и ще си ги харча както ми е кеф
  • 5 Яяяяя

    5 0 Отговор
    Ех Марче, най- много се пести, като гладуваме
  • 6 Алоооооууу

    6 0 Отговор
    Браво, още един "експерт", който да даде някое и друго съветче за хубава празнична трапеза! Явно не е бил скоро на пазар в магазините, които са ни в наличност, иначе щеше да забележи леко, че цените са се повишили катастрофално и това, което купуваме е абсолютен боклук, като същевременно е най-скъп от цяла Европа! Няма как да спестиш, не трябва да купуваш за да спестиш! Дори т.н. "промоции" са измама, като цените отново са по-високи отколкото са в европейските магазини за същите стоки! Няма да има оправия докато си мълчим и тъпчем количките, но се тюхкаме колко е скъпо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.