Last news in Fakti

21 Декември, 2023 11:15 1 233 2

Не консумирайте тези храни и напитки преди полет

  • полет-
  • храни-
  • напитки-
  • стомашно неразположение-
  • дискомфорт-
  • дехидратация

Те могат да предизвикат известен физически дискомфорт

Не консумирайте тези храни и напитки преди полет - 1
Снимка: Shutterstock

Когато ни предстои да пътуваме, малко се замисляме за дискомфорта, който можем да си причиним от неподходяща храна, консумирана преди да се качим в самолета. Често забързани в отмятането на задачите преди стъпването на летището забравяме дори да ядем и преглъщаме нещо набързо взето на път или от бюфета преди пистата. Само че да се качиш на самолета, залагайки си подут корем или диария е най-неприятният сценарий, който можем да си позволим в ограничената компания на пътниците.

Кои стомашно-чревни проблеми е добре да предвидим и избегнем още, освен споменатия краен пример? Подуването на корема, излишните газове, всичко, което може да предизвика спешна нужда от тоалетна – не са нашият вариант да се отпуснем и спокойно подремнем над океана.

Ето и храните, които могат да предизвикат известен физически дискомфорт по време на полет...

1. Пържена храна

Пържени картофи, панирани пилешки крилца, пикантни пилешки бутчета, овкусени или не пържоли, приготвени чрез топлинна обработка в мазнина. Пропуснете ги. Храните с високо съдържание на мазнини отнемат повече време за усвояване, а при по-продължителен престой в стомашно-чревния тракт на храната се получава подуване на стомаха и дори чревен дискомфорт. И това не е всичко, към подутия корем и образувалите се газове – при мазните храни има много по-голяма вероятност да се получат киселини, а нещо такова като киселинен рефлукс ни е напълно излишно при полет, особено като преживяване при турболенция.

2. Сол, сол... Може и без сол!

Не допускайте грешката като не шофирате да си позволите към сандвича с кетчуп и друг пикантен сос, кенче бира. Тази комбинация е богата на натрий, а натрият по принцип не е приятел на летенето. Защо? Поради промените в налягането и по-ниската влажност на средата в самолета е много вероятно организмът да се почувства дехидратиран. Солената храна също дехидратира. При висока надморска височина и продължителното седене, в комбинация на високите стойности на натрий може да се получи задържане на вода в организма, което носи цялостен дискомфорт на тялото и недобро самочувствие.

3. Броколи

Броколите са чудесна храна, една от най-здравословните, които природата може да ни даде, със сериозни данни за противораково действие дори. Но броколите и като цяло кръстоцветните зеленчуци не са подходящите за консумация преди полет именно заради високото си съдържание на фибри, което обичайно препоръчваме да се приема. При прием на повече фибри коремът ни е склонен да се подува и да се образуват излишни газове, което при път може да ни създаде наистина неприятни усещания.

4. Не на боба сега!

Бобът също е една от културите с най-благоприятен ефект върху здравето и конкретно чревното здраве. За нас българите е излишно да споменаваме дискомфорта, който може да причини бобът предвид традиционната ни кухня. Фасулът съдържа не само фибри, които могат да подуят корема и да разширят червата. В него има рафиноза, която е трудно усвоим въглехидрат, което увеличава проблема.

5. Чесън - как не! И не само заради миризмата

Ясно е, че няма да хапнем чесън при положение, че ще пътуваме с толкова много хора в близост и вероятно ще ни посрещнат мили лица. Но понякога чесънът се вкарва в продукти и сосове и неговата консумация става неволна, пише puls.bg. Добре е преди да се сложи нещо непознато в устата да се види етикетът за съдържанието или се получи информация от продавача или сервитьора на храната. Чесънът съдържа фибрите фруктани, към които някои имат по-висока чувствителност и могат да реагират в повече от останалите с подуване на корема, стомашен дискомфорт и газове. Иначе за серните съединения, които се намират в него, знаем достатъчно чрез обонянието си.

6. Лукът дори и сготвен не е подходящ

Лукът попада в същата група. Коварството на лука е, че в добре приготвените ястия той по-трудно може да се усети. Това не значи, че ще се спести подуването на корема. Относно суровия му вид – салата и сандвича по изключение могат да минат без него.

7. Ябълки и круши

Ябълките са плод, който е предпочитан при пътуване и дори предлаган в самолетите – освежава, сочен, не капе. Но също като крушите, и те са неподходящи при полет, заради богатото си съдържание на фибри и фруктоза. Фруктозата е плодова захар, която може не само да подуе корема при някои, но и да причини коремен дискомфорт.

8. Дъвката не е за самолета!

Трябва да изключим и дъвката. Освежаването на устата може да се постигне с глътки вода или друга подходяща течност, но не и дъвка. Причината е, че при дъвченето ѝ се поема много повече въздух от обикновено, което е свързано с подуване и болка в корема. От известната американска Майо клиник са на същото мнение дори и за твърдите бонбони.

9. Кафе - не си заслужава!

Кафето може да е нашият спасителен еликсир при динамиката, която е свързана с приготвянето за пътуване, но когато предстои пътуване за повече от час, е по-добре да се използва друг метод за ободряване. Кафето дехидратира и предизвиква позиви за уриниране, но и голяма нужда. Представете си как си седите до прозореца и изведнъж получите позив и трябва да раздигнете на няколко пъти пътниците до вас... Не, не е добър вариант, още повече при склонност към излишна тревожност и нервност.

10. Ах, този алкохол!

В кой ли филм с пътуване в самолет не липсва кадър със заявка на чаша кехлибарено уиски към стюардесата?! Но и алкохолът дехидратира и ефектът му е подобен на този на кафето. Алкохолът потиска и отделянето на серотонин, което със сигурност вещае влошаване на настроението и раздразнителност при по-чувствителните и темпераментните. Ако търсите отпускане, потърсете друг начин, а този с алкохола оставете за наздравиците с близките, които ви очакват след кацане!

 

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    1 0 Отговор
    Преди Секс какви храни не трябва да консумираме ни интересува г-це Найденова?:)
  • 2 ХАХАХА😂

    1 0 Отговор
    Фибри, ама друг път.